Кълбото на скандала в БНР със свалянето на Силвия Великова

...
Кълбото на скандала в БНР със свалянето на Силвия Великова
Коментари Харесай

"Беше изпълнена мокра медийна поръчка"

Кълбото на абсурда в БНР със свалянето на Силвия Великова от ефир и прекъсването на излъчването на стратегия " Хоризонт " за пет часа предишния петък се разплита шеметно. " Дневник " събра няколко коментара на специалисти по тематиката:

Ивайло Савов, някогашният шеф на стратегия " Хоризонт ", пред БНР:

Беше извършен невиждан напън върху един законно определен общоприет шеф на БНР. Аз съм очевидец на това от персоналните диалози, които имах с него седмица преди 13 септември, петък. В диалозите ставаше дума за свалянето на Силвия Великова от микрофон въобще и от отразяването на ресора за много нескончаем интервал от време. Трябваше да се откри някакъв административен трик това да се случи. Аргументът беше, че по този начин би трябвало, че се основава напрежение във връзка с радиото, във връзка с него персонално, във връзка с неговото семейство даже. Казвам ви почтено – той беше мощно обезпокоен. Той и сега е мощно обезпокоен. Вероятно става дума за осъществяването на поръчка, която е уговорена авансово. Няколко пъти беше споменавана датата 13 септември и че Силвия не би трябвало да участва в ефир тогава.

Зная, че това е една властова конструкция може би или една паралелна конструкция може би, която е доста мощна. Хората извън може би не знаеха какво ще се случи и по тази причина си разрешиха да упражнят този колосален напън по отношение на генералния шеф.

Аз нямам професионални причини да смъква по никакъв метод един от най-хубавите публицисти, отразяващи правосъдната система, работещи в " Хоризонт ". Сутринта бях извикан – беше ми препоръчано с благодарности да се пенсионирам и аз си потеглих. Два часа по-късно имаше решение за отстраняването на Силвия. Николай Кръстев – и. д. шефът на " Хоризонт ", към този момент имаше заповед за изпълняващ длъжността шеф и той извърши това, което се искаше от мен – една мокра медийна поръчка. За два часа да сториш нещо такова, да вземеш такова решение и да го изпълниш – би трябвало огромен управнически гений и кураж, чисто професионален.

Не мога да позволи, че прекъсването на радиото е предложение на един чиновник, въпреки и чиновник, който в миналото също " дръпна шалтера " в радиото. Това не е рецидив. В тази пиеса вземат участие доста повече хора. Органите за ръководство са Управителният съвет и генералният шеф. Някой от там също би трябвало да проговори най-сетне.

Оставката е въпрос на морал. Трябва да можеш да погледнеш в очите хората, с които работиш.

Симона Велева, лекар по конституционно право, пред БНР:

Случващото се в БНР е доста показателно за цялостната картина в България във връзка с свободата, която има в медийната среда. Хубаво е, че гилдията е сплоти към един подобен случай, който е доста преднамерен и въобще не е безопасен.

Вярвам, че през днешния ден Съветът за електронни медии ще вземе умело и добре премислено решение, само че най-съществен тук е публичният интерес. Съвет за електронни медии може да има потребност от някои фини настройки във връзка с нормативната уредба, само че ролята му е извънредно значима и с обичаи в европейската правна система. Не можем да приказваме за неговото отпадане. Подобна формула би довела до безспорен безпорядък, тъй като правото на изложение на мнение и свободата на медиите са извънредно значими и не са лимитирани. Трябва да има държавен орган, който да следи и за редица други въпроси.

Райна Константинова, дълготраен радиожурналист и някогашен ръководител на Радиодепартамента на Европейски Съюз, пред БНР:

Никога не са се случвали сходни неща в радиото от подобен мащаб - едно невиждано прекъсване на сигнала, една интервенция на прокуратурата и серия от разнообразни неубедителни противоречащи си пояснения или липса на такива. Второто – събаряне от ефир на известна и способена водеща. Коя е повода – чухме 5 версии. Трето – по какъв начин са свързани тези събития – няма отговори. Вината е трансферирана на двама по-нисши ръководители. Не си припомням такава срамна обстановка.

Има отговорности и оставката е единственият заслужен отговор за това. Трябва да се каже истината, каквото и да коства това. Усещането за прикриване на същинската причина, паническо прикриване, за външна интервенция, за всяване на боязън – това е доста ужасно. Защо беше пенсиониран шефът на " Хоризонт " тъкмо в този миг? Защо се оповестява за нарастване на заплатите, без това да е несъмнено, тъкмо в този миг. Смятам, че това е едно подценяване на интелигентността на радиослужителите и опит за отклонение на вниманието и напрежението.

Аз не мога да схвана по какъв начин Съвет за електронни медии може да легитимира общоприет шеф, само че да не може да го делегитимира. Едни биографии, едни концепции не значат нищо. Радиото не е просто поминък, то е доста комплицирано нещо.

Доцент Светлана Божилова, учител във факултета по публицистика на СУ, във " Facebook ":
Въпрос към министър-председателя господин Бойко Борисов:

Съвет за електронни медии избра Константин Каменаров за общоприет шеф на Българска национална телевизия. Чрез контракти с външни продуценти и пазаруване на спортни права той форсира оповестения банкрут на Българска национална телевизия.

Съвет за електронни медии избра неотдавна шеф на БНР, който незаконосъобразно, за първи път в историята на Българското национално радио, спря стратегия " Хоризонт " за пет часа.

Председателят на парламентарната комисия по просвета и медии господин Вежди Рашидов предложи и беше определена за член на Съвет за електронни медии госпожа Галина Георгиева в нарушаване на член 125 от Закон за радиото и телевизията, изискващ професионален опит, професионален престиж и публично самопризнание. Г-н Рашидов направи серия от мнения за свободата на словото, които по подготвеност и жанр издигат медийното говорене до чутовни висоти.

КОЙ ЩЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ВСИЧКО ТОВА?!
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР