Кал и птички. И пак кал. Това има в момента

...
Кал и птички. И пак кал. Това има в момента
Коментари Харесай

Кал и киша в Западния парк в София

Кал и птички. И отново тиня. Това има сега в Западния парк в столицата. Първото се вижда с просто око, гази се, лепи се по обувките и мъчно се почиства. И въобще не се асоциира с разходка в паркова зона. За второто единствено се допуска - по звука. В тази полуромантична атмосфера запалянковците да преджапат през тинестите пътеки са малко на брой. Тръгват, стопират и намират загадка обиколна пътека, през която да изоставен парка. Защото сега люлинските дъбрави напълно не наподобяват на парк. Те са мочурище, проходимо единствено за профилирана пътна техника, а не за пешеходци. По продължение на някогашните пътеки зеят необезопасени ровове, като върху някои от тях са съборени оградни мрежи. За тях жители и организации сигнализират от дълго време, само че никой не се захваща да реши въпроса.

Такава е картината, откогато започнаха ремонтните действия в Западния парк. Уж за хубаво, пък до момента единствено неприятно се вижда. Багери се щурат на места, с цел да загрозят още повече леса. Лениво се въртят, бръмчат, досъсипват алейната мрежа, която изцяло е изгубила предназначението си. Около изкопните машини се вижда по някой и различен скучаещ служащ. Като цяло обаче е мъчно да се каже, че трудовата активност кипи. По-скоро тлее. То и времето не подготвя - тъмно, мокро, на кого ли ще му се работи...

В последна сметка точно неприятните метеорологични условия се оказаха мотив за удължение на периода за привършване на ремонта на парка с цели 6 месеца. Снегове и дъждове унищожиха прелестното желание на Столичната община да се похвали с изцяло актуализирана паркова зона през юни. Вместо това столичани ще могат да се разхождат по ремонтирани и чисти алеи към края на годината - през октомври, ноември, никой не знае по кое време тъкмо.

А преди една година картината изглеждаше обещаваща. Тогава бе подписан договорът сред районното министерство и Столичната община за възобновяване на парка по план за 8,5 млн. лева безплатна финансова помощ от Оперативна стратегия " Региони в напредък 2014-2020 година " и още 2,5 млн. лева лично финансиране. Кандидати за спечелването на публичната поръчка бяха четири компании, само че до финала на състезанието доближиха единствено две - консорциум " Западен парк - 2017 " и " Галчев инженеринг ". " Галчев " завоюва поради по-ниска препоръчана цена с 24 000 лв.. За малко над 10 000 лв. компанията има поръчка да благоустрои представителната част на Западния парк, в която към този момент има построена паркова инфраструктура. Теренът за реорганизация е с повърхност 530 дка и обгръща зоната сред от бул. " Сливница " и бул. " Царица Йоанна " и от жп линията София - Перник до река Суходолска. За 10 месеца трябваше да се обновят настилките, да се изградят нови детски площадки и да се смени цялото парково обзавеждане. Ново осветяване, поливни системи и видеонаблюдение са останалите отговорности на " Галчев ". Уж работата потегли, пък след това зацикли. Кой да се сети, че предстоят есен, зима и пролет, които са нестабилни сезони, неуместни за работа навън. Така през май 2018 година кметът Йорданка Фандъкова умно обобщаваше, че " модернизацията и развиването на зелените системи е една от главните ограничения за възстановяване на чистотата на атмосферния въздух в столицата ". Също през май, само че към този момент 2019 година обещанията се трансфораха в оправдания с неподходящите метеорологични условия, потвърдени със информации на Национален институт по метеорология и хидрология.

За блокажа на парка отговорни още веднъж няма - нито изпълнителят, нито служителите и управлението на кметството. Хората не престават да не получават пояснение за същинското съображение за няколкомесечната киша в парка им. И по тази причина сами се досещат за аргументите - евентуално за следващ път администрацията е одобрила неверен план. Или пък е дала зелена светлина за работа в нереално къс период. Или просто изпълнителят се е оказал некадърен да се оправи с поставените задания. Затова и в този момент кишавият проблем се замита с разтеглянето на графика. Дано лятото се окаже задоволително подобаващ сезон за работа, та скоро зоната да се трансформира още веднъж в парк. Макар че кой знае. Като пристигна жегата, като напече това ми ти слънце... няма да му се види края на ремонта.

Неудачите

Неудачите към поддържането и стопанисването на Западния парк напълно не са от няколко месеца. Години наред общината се опитваше да се отърве от него, като го даде на концесия. Това решение бе взето още през 2008 година от общинския съвет. Прогнозите бяха за засилен инвеститорски интерес и икономисване на половин милион лв. годишен разход по поддържане на кметството. До този стадий обаче въобще не се стигна, откакто при започване на 2012 година кметът Йорданка Фандъкова отдръпна концесията. Намерението бе представителна част на парка да се вземе за ръководство без такса против вложения за 2,7 млн. лева за първите три години. При приключването на концесията след 25 години общината се задължаваше да заплати за направените усъвършенствания в парцела. Екоорганизации предизвестиха, че може да се стигне до застрояване на половината от територията на парка.

Подобреният проектодоговор бе оповестен в края на същата година. Той още веднъж предвиждаше да няма концесионна такса, само че построените уреди да останат за Столичната община, без тя да ги заплаща. Този път се появи един претендент, само че той не отговаряше на критериите, и в последна сметка състезанието бе анулиран. Така вместо облага от парка общината продължава да натрупа негативи, а столичани да чакат актуализирани площи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР