Какво знаете за метеорните дъждове. Любопитни факти за метеорите: Метеорният дъжд

...
Какво знаете за метеорните дъждове. Любопитни факти за метеорите:
Метеорният дъжд
Коментари Харесай

Феноменалното явление Метеорен Дъжд

Какво знаете за метеорните дъждове. Любопитни обстоятелства за метеорите:

Метеорният дъжд е небесно събитие, при което се следят група метеори, излъчващи светлина. Този феномен е прочут и като „ метеорна стихия ”, и „ метеорен поток ”. Метеорите, участващи в дъжда, са в действителност галактически парчета, навлезли в земната атмосфера с огромна скорост, които по-късно заради търкане се изпаряват, оставяйки линия светлина, която е позната като метеорен дъжд.

 Феноменалното събитие Метеорен Дъжд

Идентифицираният метеорен дъжд е годишно събитие, защото всяка година Земята се среща с идентични метеори почти едновременно, и с една и съща скорост.

Метеорни дъждове - причини

Метеорните дъждове са резултат от взаимоотношението, което се случва сред планетата Земя и комета. Кометите се състоят от лед и скали (често наричани мръсни ледени топки), които се движат в кръг към слънцето като планети. Всеки път, когато кометата се приближи по-близко до слънцето, част от ледът й се стопява и оставя огромен брой парчета. Те се отделят от кометата и стават част от опашката й, която е забележимата част на кометата.

Солидните елементи на опашката са метеороидите, които се разстилат към цялата орбита на кометата, което е известно като метеороиден поток. При въртенето на Земята към Слънцето, пътят й може да пресече този метеороиден поток, след което да последва и метеорния дъжд. Когато потокът е по-гъст, тогава ставаме очевидци на метеорна стихия и гледката е в действителност изключителна.

Метеорни дъждове - хората зад концепта

Смята се, че ирландският астроном Джордж Клуни, взаимно с английския астроном Артър Даунинг и немецът Адолф Берберих, са предложили първи концепцията за метеороидния поток през 1890. Те могли да изчислят по какъв начин един път освободени от кометата, метеороидите с мудна скорост (в съпоставяне с тази на самата комета) ще стартират да се забавят откакто завършат една орбита. Този резултат е приписан на това, че когато материалите се отдалечават постепенно от кометата, някои частици вършат по-широка орбита от останалите. Притегаталната гравитационна мощ на земната атмосфера взема решение дали остатъците прахуляк ще преминат през нея. Много е допустимо някои години, частиците прахуляк изобщо да не стигнат земната орбита.

Основни метеорни дъждове

Ако желаете да наблюдавате метеорен дъжд, най-хубавото време в годината е нощта на 3-ти януари. Този дъжд е наименуван Quadrantids и може да създаде над 140 метеора за час. Източникът му не е комета, а дребна планета- 2003ЕН1- която през 1490 потърпевша от пагубен разпад. Дъждовете обаче са много слаби и не престават единствено към пет часа. Затова би трябвало да сте на най-хубавото място, с цел да можете да видите дъжда в целия му лукс, а това място би трябвало да е някъде в северното полукълбо.

Хората от южното полукълбо няма за какво да са разочаровани. Те могат да са очевидци на метеорния дъжд, наименуван Eta Aquarids, който се състои от парчета от известната хелиева комета. Разгарът на дъжда е на пети май, а степента му - към 30 метеора на час.

Смята се, че метеорният дъжд “Geminids ” е най-хубавият в годината. Кулминацията му е в нощта на 13 декември, а степента му-около 70 метеора на час. Източникът на този дъжд е също дребна планета, 3200 Phaethon. Най-добре се вижда от северното полукълбо и се счита, че заради рисковите условия на мраз, въздухът става по-ясен, което прави гледката в действителност невероятна.

Спорадични метеорни дъждове

Когато метеороидите се сблъскат един с различен, те могат да станат част от спорадичния метеорен декор. Те образуват обособени метеори, които не са част от метеорния дъжд.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР