Какво знаем за видеоклиповете, за които се твърди, че показват „унищожени“ гробища на Вагнер?

...
Няколко дни след самолетната катастрофа, при която загина руският олигарх
Коментари Харесай

Няколко дни след самолетната катастрофа, при която загина руският олигарх и ръководител на частната военна компания Вагнер Евгений Пригожин, онлайн се появиха две видеозаписи, показващи унищожаването на гробища за наемници на Вагнер – или поне така твърдят потребители на социалните медии. Някои хора казват, че това унищожение е част от руска кампания за заличаване на всякакви следи от могъщата група Вагнер в Русия, след като Пригожин поведе краткотраен бунт срещу военното ръководство на страната. Нашите изследвания в момента не показват връзка между случващото се в гробищата и самолетната катастрофа.

Самолетът, превозващ руския олигарх и шеф на Вагнер Евгений Пригожин, се разби миналата сряда в района на Твер, северозападно от Москва, убивайки всички на борда. Много хора подозират, че Кремъл е замесен, тъй като Пригожин наскоро се опита да организира бунт срещу руското военно ръководство.

След смъртта на Пригожин бъдещето на могъщата милиционерска групировка виси на косъм. Нейните войски бяха изтеглени от Украйна след бунта, но те все още са активни в Африка. Най-малко два видеоклипа се появиха в края на август, за които потребителите на социалните медии твърдят, че показват, че руските власти се опитват да заличат всички следи от бойците на Вагнер, като разрушават техните гробища. Нашият екип анализира тези два видеоклипа.

Боец на Вагнер осъжда унищожаването на гробище, посветено на наемници

В публикувано на 25 август Сергей Трифонов, наемник с групата Вагнер се обяви против това, което изглежда като разрушаване на гробище за бойци на Вагнер в Николаевка, в руския регион Самара.

Във видеото мъжът носи тениска с надпис „Вагнер". Той заснема гробище, където повече от 100 кръста седят на купчина, цветни венци в цветовете на групата Вагнер се хвърлят към страна, а зоната, която очевидно е предназначена за гробове, е покрита с развалини. 

„Всичко беше разрушено. Какво си направил? Това е кощунство! Всички гробници бяха унищожени“, казва той в камерата. Видеото беше широко споделено на и , където събра повече от 1 милион гледания.

Поддръжници на групата Вагнер, както и проукраински акаунти, казаха, че тези изображения предлагат доказателство, че руското правителство провежда кампания за заличаване на всички следи от могъщата милиционерска група, изпаднала в немилост в Русия.

„Руснаците са майстори на фалшифицирането на историята“, проукраински разказ. Друг разказ за това, което се случва, беше „сталинистки“, питайки: „Следващата стъпка ще бъде ли да бъде изтриването на всякакви доказателства за съществуването на Вагнер?“.

Въпреки това редица канали в Telegram с връзки към Вагнер, обясняващи, че сайтът Николаевка е в процесът на „обновяване“ и че кръстовете и цветята в цветовете на Вагнер ще бъдат заменени от черни пирамиди, изписани със символа на наемническата група и имената на мъртвите.

Това обяснение също беше съобщено от няколко проруски медии, които казаха, че това се извършва на всички гробища на Вагнер в Русия. Един от тези издания, Daily Storm, снимка на това, което изглежда е плановете за ремонта.

Но дали тези планове са направени след падането на шефа на Вагнер?

Интервюирани жители на село Николаевка, които казаха, че работата по гробището е започнала още на 19 август, преди катастрофата на самолета, превозващ Пригожин.

Въпреки това, нашият екип искаше да определи дали плановете за обновяване на гробищата са възникнали след опита за въстание на групата Вагнер.

Най-ранните медийни съобщения, които успяхме да намерим за поставяне на черни пирамиди в гробищата на Вагнер, бяха публикувани в, руска медия от района на Краснодар, Южна Русия. Статията – публикувана миналия април, преди опита за бунт – обхваща планираните ремонти на гробището на Вагнер в Бакинская, близо до Краснодар. Статията съобщава, че черни пирамиди ще заменят кръстовете, които в момента маркират обектите.

Изданието съобщи, че Wagner Group стои зад проекта, но не успяхме да потвърдим тази информация от независими източници.

Vot Tak , независим вестник, основан от журналисти от Русия, Украйна и Беларус на 11 юли, че черни пирамиди започват да заменят традиционните кръстове и цветни корони в гробищата на Вагнер.

По този начин почти идентични ремонти се извършват в друго гробище доста преди краткият бунт.

Черните пирамиди до бетонните блокове на милицията, за да попречат на украинските танкове да се приближат до отбранителните линии.

След като видеото му предизвика дебат както в руските, така и в украинските медии, войникът от Вагнер Сергей Трифонов промени мелодията си на интервю с , казвайки: „Няма конфликт – хората се справиха добре, особено защото Евгений Викторович [Пригожин] лично одобри тези ремонти. Просто мисля, че телата трябваше да бъдат ексхумирани преди строежа. Но ако това е необходимо, тогава няма какво да се направи: най-важното е да се погрижим за бойците. Нашият екип също се свърза с него, но за момента той не отговори на въпросите ни.

Подвеждащи изображения, които уж показват „изгорено“ гробище на Вагнер

Шест дни след смъртта на Пригожин, друго видео се появи онлайн, за което се твърди, че показва овъглените останки от гробището на Вагнер в Иркутск, в източна Русия.

Кадрите показват надгробни знаци сред облаци дим. Един от тези видеоклипове, споделен с надпис на английски език в X, по-рано известен като Twitter, събра повече от 184 000 гледания.

Ако търсите с думите „Иркутск“, „гробище“ и „Вагнер“ на руски , тогава ще видите, че оригиналното видео е споделено от канал в Telegram, наречен „” на 17 април, около два месеца преди бунта на групата Вагнер и четири месеца преди смъртта на Пригожин. Baïkal е руска медия.

Медията твърди, че видеото е заснето, докато работници копаят нови гробове. Въпреки това, „земята през март-април все още не е имала време да се размрази, така че трябва да направите това, като запалите огньове“.

По този начин изображенията не показват пожар с криминален характер.

Нашият екип не откри доказателство, че се провежда широкомащабна операция за заличаване на какъвто и да било знак на групата Вагнер. Въпреки това, ако се появят нови изображения, ние ще актуализираме тази статия.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР