Какво ядем? Колкото и да не ни се ще -

...
Какво ядем? Колкото и да не ни се ще -
Коментари Харесай

Какво ядем? Дините ни гръцки, картофите ни от Египет...

Какво ядем? Колкото и да не ни се ще - повече вносни плодове и зеленчуци, в сравнение с родно произвеждане. Обяснението е просто - те идват на по-ниски цени, макар транспортните разноски. Според систематизираните данни на Държавната комисия по стокови тържища и борси /ДКСБТ/ от зеленчуците превес на вноса има при картофите, лука и доматите. Картофите идват от Египет, чесънът от Китай. Дините пък са от Гърция. От овощните градини зад граница идват круши и ябълки. ДКСБТ обаче е обследвала едвам няколко най-често купуваните артикули, тъй че картината не е цялостна.

От няколко години цените на българските плодове и зеленчуци през по-голяма част от годината остават по-високи по отношение на цените на стоките от импорт, обобщават в няколко следващи годишни разбори от ДКСБТ. Въпреки тази трайна наклонност, нашенецът все по този начин избира родните артикули. Те обаче не стигат, а и са на пазара за по 2-3 месеца в годината. В резултат вносът продължава да пораства и това се следи съвсем целогодишно.

Миналата година селското стопанство се оказа под страхотна преса поради високите цени на тока и газа и това докара до затваряне на немалка част от оранжериите. Тази година стана още по-лошо, а цената на газа е нещо, което бизнесът и земеделците схващат последни. КЕВР волно или несъзнателно утвърди неприятната процедура да афишира цената за настоящия месец много дни откакто той е почнал. Другият удар, който земеделците понасят, са лудите цени на торовете и препаратите за растителна отбрана, които или ще надуят още цените, или реколтата няма да е толкоз богата и здрава, в случай че се спестят от тях. Торовете започнаха да нарастват още предходната година и тогава много фермери се усетиха и купиха в ресурс, споделя пред " Марица " крупният агробизнесмен Красимир Кумчев.

Това значи, че цените за тази годишна продукция са изкуствено арестувани, само че същото не важи за идната, прецизира той. Производството се оскъпи и по още една невидима за крайния консуматор линия - амбалажът, опаковките, та даже и етикетите, с цел да дойде стоката в хипермаркета в нужния търговски тип.

Въпреки всичко, при плодовете и зеленчуците има добра вест - кривата на повишаване се пречупи някъде при започване на лятото, и то заради справедлива причина - следи се по-голямо сезонно предложение. Но и на него ще му се види краят наесен. Много сътрудници в действителност сега са на кръстопът дали да усилват площите, или да ги понижат, показва Красимир Кумчев. Имам чувството, че отсега нататък от ден на ден консуматори няма да могат да си разрешат плодове и зеленчуци на цените, на които те се оферират, черноглед е той.  

Тази година природата е с нас и като изключим градушката в Садовско, други катаклизми в Пловдивско нямаше, обобщава агробизнесменът. Имаше обаче типично нашенски проблеми. Част от черешовите градини у нас да вземем за пример останаха необрани, тъй като плодовете за преправка се изкупуваха на доста ниски цени, от порядъка на 1.20 лв.. Берачите пък, в случай че изобщо се намерят, вземаха по 0.80 лв. на кило и по този начин ставаше безпредметно да се обират плодовете. В момента пък фермерите бият паника, че БГ дините остават необрани по бостаните, до момента в който купуваме гръцки карпузи. Според стопани в Любимец лани изкупната цена е била 30 стотинки на кило, а в този момент е на половина по-ниска, макар че разноските са доста по-високи. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР