Какво ядат астрономите за закуска в деня, когато телескопът им

...
Какво ядат астрономите за закуска в деня, когато телескопът им
Коментари Харесай

Гледащ "назад към тъмнината" телескоп все не излита, но чакането си струва

 mymotto
Какво ядат астрономите за закуска в деня, когато телескопът им за 10 милиарда $ се изстрелва в космоса? Ноктите си ". С тази смешка при започване на седмицата разказът на " Ню Йорк таймс " за най-скъпия сходен уред, пускан от Земята, единствено ден преди преди NASA без никаква изненада да, че ракетата, натоварена с него, за следващ път няма да излети.

Пускането се чака най-рано в деня, когато християните в огромна част от света (и България) честват Бъдни вечер, и може да не е последното отсрочване.

" Джеймс Уеб " (James Webb Space Telescope) към този момент бе квалифициран за политане - зареден, подложен на ракетата Ariane 5 в очакване на огромния ден за американската NASA, европейската (ESA) и канадската (CSA) галактическа организация, които създадоха плана.

Малък механически проблем дели апарата за 10 милиарда $ от опцията да даде на човечеството нов взор към Вселената - задача, по която човечеството работи от четвърт век. Дали в действителност неизправността не е сериозна, ще покаже времето; по разнообразни аргументи изстрелването се отсрочва към този момент три години.

Първият път това стана през октомври 2018 година Списъкът с плануваните за изстрелване последващи моменти, събран от профилирани издания, наподобява по този начин:

- началото на 2019 г.;
- май 2020 г.;
- март 2021 г.;
- 31 октомври 2021 г.;
- ноември 2021 г.;
- 18 декември 2021 г.;
- 22 декември 2021 година

Дори за датата 24 декември няма гаранция; прозорецът за политане на ракетата на " Арианспейс " по това време ще е едвам към 30 минути.

Огромно огледало от злато

От друга страна, скъсяването на интервалите сред отлаганията дава на екипа зад " Джеймс Уеб " вяра, че развръзката е близо.

" Коледното знамение ", предстоящо в NASA и ESA, ще изведе в космоса апарат с огледало от покрити със злато шестоъгълници, дълго 6.5 м (при 2.4 м за ), и четири свръхчувствителни инструмента (сред тях - ), с която ще се събират инфрачервени лъчи от най-далечните кътчета на космоса.

 Гледащ
© Reuters

Изборът на златото като материал за покритие на огледалото не е разсипничество (най-малкото за нанасяне на пласта са употребявани едвам 50 грама), а е поради извънредно високата му дарба да отразява. Въпреки това и към цената на плана, и към времето, което лиши основаването му, имаше доста рецензии, които могат да се сведат до това дали напъните си костват.

Погледът към времето, по-близко до Големия гърмеж, се счита от откривателите в трите галактически организации за задоволително мощен мотив да кажат " да ".

Назад към тъмнината

Дори в някои профилирани издания изместването на датата наподобява все по-малко като вест.

Въпреки това ползата към началото на работата му, а и упоритостите му остават големи: с технология, превръщаща го в правоприемник на " Хъбъл ", този европейско-американско-канадски план би трябвало да отвори вратата на човечеството към проучването на някои от най-далечните обекти във Вселената. " Джеймс Уеб " ще помогне да се учи методът, по който са формирани първите галактики, само че и да се опишат в детайли атмосферните характерности на други евентуално обитаеми планети.



Това предизвикателство прави " Джеймс Уеб " доста друг от популярния " Хъбъл, изстрелян преди 31 години ". Последният обикаляше в орбита към Земята и можеше да се поправи от астронавти. Наследникът му ще е на 2 млн. км, в орбита към Слънцето. Ако изготвян от индивида ще апарат ще лети толкоз надалеч, всеки подробност би трябвало да е изкусен до съвършенство. Затова бе и шегата с ноктите.

За упованията към " Джеймс Уеб " Би Би Си: " Трудно е да си представим време, когато всичко съществуващо е било тъма, когато е било допустимо да пътувате в каквато и да е посока милиони години и по този начин и да не видите нищо. Но това е историята, която ни споделят учените, за " тъмните епохи " във Вселената преди появяването на първите звезди. И доста скоро считат да ни покажат това време или по-точно по какъв начин е свършило - по какъв начин космосът най-после се изпълва със светлина. Ще го създадат с най-големия телескоп, изпращан оттатък Земята. "
" Джеймс Уеб " ще има потребност от месеци подготовка в космоса, преди да стартира да събира научни данни. Ако успее, човечеството ще види екзопланетите ясно колкото в никакъв случай до момента. Земята ще получи опция за среща с облика на Вселената от времето, когато е била едвам на няколкостотин хиляди години, посредством светлината, която засича от тези обекти и която пътува в продължение на милиарди години. В този облик евентуално ще има звезди, галактики, черни дупки.

И всичко това при температура -230 градуса по Целзий в продължение на 10 земни години.


Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР