Какво точно се случва в организма, когато го атакува коронавируса?

...
Какво точно се случва в организма, когато го атакува коронавируса?
Коментари Харесай

Как коронавирусът атакува тялото: защо едни оздравяват, а други не

 Как-коронавирусът-атакува-тялото-защо-едни-оздравяват,-а-други-не

Какво тъкмо се случва в организма, когато го нападна ковид? Медици и откриватели споделят това, което са разбрали за тези няколко месеца. 

Какво се случва в гърлото

Коронавирусът навлиза в тялото през лигавицата на носа, устата или очите и бързо доближава до фаринкса. Там той се закрепя благодарение на шиповете си, които се впиват в клетъчната мембрана, прониква вътре и се трансформира във „ фабрика “ за произвеждане на свои „ клонинги “.

Генетичният материал на вируса всъщност работи като завоевател, като на процедура смазва целия клетъчен метаболизъм, като че ли споделя: „ Спрете да вършиме всичко, което нормално вършиме. Сега вашата работа е да ми помогнете да сътворявам вируси “, изяснява пред New York Times  Уилям Шафнър, експерт по инфекциозни заболявания в Медицинския център на университета Вандербилт.

Инкубационният интервал – сред заразяването и появяването на първите признаци – продължава приблизително 5 дни (но разпространяването е доста различно). Тогава мнозина имат суха кашлица, която евентуално се дължи на раздразнение на клетките, нападнати от вируса.

Какво се случва в белите дробове

Продължавайки да се развъждат, коронавирусите се спускат от гърлото надолу в белите дробове и бронхите. Те се прикрепят към два съществени вида кафези – бокаловидни, които създават слуз, и цилии, които вземат участие в придвижването на слузта и провокират имунен отговор на появяването на непознати субстанции – частици прахуляк, пъстър прашец, микроби и вируси.

Имунната система стартира да реагира на натрапници. Създава непоносими условия за живот на вируса (за вас това се демонстрира с температура, болки, възпаления).

В удобните случаи

За към седмица вирусите се унищожават. Вие се възстановявате и на доктрина получавате имунитет от този вариант.

В тежките случаи

(които, за благополучие, са доста по-малки) имунната система реагира на вируса неуместно, прекомерно. Как тъкмо коронавирусът го принуждава към такава непропорционална ответна реакция, лекарите към момента не знаят.

Случва се по този начин нареченият синдром на освобождение на цитокини (цитокинова буря) – животозастрашаващ систематичен развой, когато имунната система създава мощно освобождение на възпалителни сътрудници, цитокинови протеини, които от своя страна задействат ново освобождение и по този начин нататък в неконтролиран цикъл. Това води до хиперинфламация, която унищожава освен вируса, само че и здравите кафези.

Ако един млад и здрав организъм е в положение да го издържи, то възрастен организъм, отслабен от други болести, изложен на огромен риск да не оцелее поради затруднения.

На този стадий се появява зной – различен присъщ признак на COVID-19. Хиперинфламацията в белите дробове затруднява газообмена, който се случва по време на дишането – поглъщането на О2 и отделянето на въглероден диоксид.

Белодробните алвеоли, виновни за обмена на газове, се запълват с течности, гной и мъртви кафези. Дишането е мъчно до степен, че е нужна механична вентилация.

Какво се случва при затруднения

Най-опасното затруднение е острият респираторен дистрес синдром, при който при който в белите дробове се натрупва толкоз доста течност, че това пречи на тялото да получи задоволително О2, с цел да оцелее. Това може да се ускори от отвод на бъбреците и разрушаването на чревната лигавица, изяснява отдела за здраве и науки на BBC News.

Друга причина за смъртността е упоменатата свръхреакция на имунната система, която стартира да вреди освен на вирусите, само че и на цялото тяло. Възможно е да има септичен потрес, когато кръвното налягане спадне толкоз доста, че органите да откажат.

До рецесия могат да доведат и други бактериално-вирусни инфекции – постоянно това е бързо разрастваща се пневмония. Ако имунната система не се оправи с вируса, тогава той се популяризира по цялото тяло и вредата може да бъде съдбовна.

Какво медиците към момента не знаят за ковид

Въпреки че светът научи за нова форма на ковид през декември, учените към момента не могат да намерят отговори на редица основни въпроси.

Колко хора в действителност са инфектирани? В момента към 80% от инфектираните имат леки признаци или въобще не ги имат. И по този начин, действителният брой носители на ковид може да бъде в милиони.

За да се разбере това, би трябвало да се прибегне до всеобщо тестване като в Южна Корея или Германия. Дотогава числата за множеството страни могат да се смятат единствено за приблизителни.

Могат ли хората, които са заболели, да се заразят още веднъж?

Регистрирани са няколко случая на допустима повторна зараза при пациенти, които към този момент са се възстановили от COVID-19. Повечето учени към момента имат вяра, че това не е повторна зараза, а връщане на недолекувана болест. Да кажем, че човек се усеща по-добре, тестванията демонстрират, че няма вирус в носа и гърлото, само че той може да остане някъде другаде в тялото.

На доктрина пациентите, които са се възстановили и са преболедували ковид, би трябвало да развият антитела в кръвта, които ще предотвратят повторната зараза.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР