Какво свързва хората с животните? Биляна Бонева разказва в четири

...
Какво свързва хората с животните? Биляна Бонева разказва в четири
Коментари Харесай

Четири истории за връзката между хора и животни

Какво свързва хората с животните? Биляна Бонева споделя в четири истории.


Прочут е като „ гласът на природата “. От десетилетия тя „ приказва “ посредством него. Сър Дейвид Атънбъро - английският публицист, който накара хората да гледат по различен метод на животните, на растенията и на Земята. Казва, че има две пристрастености - природата и малкия екран. Намерил е допирната точка в документалните филми.

Бил е по най-дивите кътчетa на Земята и се срещал с най-екзотичните скотски типове на нашата планета. Ревностен бранител на природата, Дейвид Атънбъро не обича да поучава; постоянно се е опитвал да накара хората да се любуват и забавляват от общуването с нея. „ Да наблюдаваш природата е една от най-големите наслади, които животът може да даде ", обича да споделя 91-годишният публицист.
Дейвид Атънбъро: Намираме се в неповторим стадий в историята. Никога преди не сме имали толкоз огромно осъзнаване какво вършим на планетата и в никакъв случай не сме имали такава мощ да създадем нещо за нея.
Той също е от ревностните бранители на природата. Страстен обожател на океаните, другар на живота в тях и зложелател на всеки, който се пробва да посегне на застрашения воден свят.

Пол Уотсън. Капитанът на „ Сий Шепърд “, който води неуморими борби с тези, които държат харпуни и се занимават с китоловна активност.

Пол Уотсън обича да танцува по ръба на закона. Не едно държавно управление желае да го види в пандиза. Но Уотсън в никакъв случай не е криел, че избира да зачита разпоредбите на океана, в сравнение с тези на хората.
Пол Уотсън: Със сигурност това си коства риска да бъда задържан. Със сигурност си коства да направя тази жертва - свободата ми да бъде лимитирана. Това е нещо доста по-голямо от всеки от нас. То се отнася до отбраната на океаните и на целия човешки тип. Защото ние подценяваме главната система, която поддържа живота - океаните. Загинат ли океаните, загиваме и ние.  © Българска телеграфна агенция
Страст, която от време на време е мъчно да бъде разбрана. През огромна част от живота си и за огромна част от научните среди тя е била „ странницата “, която обича шимпанзета. Определение, което не отказало Джейн Гудол да учи света на приматите и да се бори с човешките предубеждения...

Неразбран остава и Дин Дин - който всяка година изминава 8 хиляди километра, с цел да се върне при своя избавител. Трогателното другарство сред пингивина и рибаря почнало пред 2011-та година, когато възрастният мъж избавил птицата от петролен раздор. Оттогава Дин Дин идва всеки февруари при своя другар и остава с него няколко месеца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР