Какво става с проверките на издадените златни паспорти? Защо 8

...
Какво става с проверките на издадените златни паспорти? Защо 8
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ: Какво става с проверките на златните паспорти,чакаме резултати

Какво става с инспекциите на издадените " златни паспорти "? Защо 8 месеца няма резултати нито от ДАНС, нито от прокуратурата? Тези въпроси сложи ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ на брифинг в Народното събрание . В него участваха още зам.-председателят на Народно събрание Йордан Цонев, зам.-председател на Движение за права и свободи и Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на Движение за права и свободи.

През март приехме рестриктивните мерки за опцията да се придобива българско поданство посредством вложения. Тогава в закона записахме, че ДАНС би трябвало да ревизира всеки един от случаите за издаване на такова поданство за целия интервал в период от 6 месеца, напомни Карадайъ. Законът бе направен и импортиран от Движение за права и свободи.

Освен това през февруари, а и по-късно сме сезирали прокуратурата да ревизират всеки един от случаите за издадени такива поданства на база вложения, сподели още водачът на партията.

Минаха към този момент съвсем 8 месеца, а срокът беше 6. Към сегашния миг ние нямаме информация да е осъществявана такава инспекция и какви са резултатите от тези инспекции нито на ДАНС, нито на прокуратурата, акцентира Мустафа Карадайъ.

Нещо повече, ние бяхме сезирали прокуратурата за осъществяване на инспекции за правда на милиционерщината, ръководена от Рашков по време на изборите предходната година. Като отговор не получихме резултати от инспекция, а статистика, която излезе в медиите и я знаем от медиите, сподели още ръководителят на Движението.

Има и ред други случаи, в които виждаме по какъв начин прокуратурата не прави инспекции на един кръг хора в България. Още един образец мога да дам. Конституционният съд се произнесе за поданството на Кирил Петков и беше безапелационен, че е нарушил Конституцията и е заявил погрешни данни. Прокуратурата и там видяхме какви ги свърши, добави Карадайъ.

И в един миг какво се получава? Те видимо в общественото пространство нападат основния прокурор, само че когато ние направихме оферти за промени в Конституцията и за ограничение на пълномощията на основния прокурор, те избягаха. И към този момент буди у нас терзанието и подозрението за симбиоза – употребяват като заслон офанзивите в общественото пространство против основния прокурор, а от другата страна прокуратурата ги прикрива, безапелационен бе Мустафа Карадайъ.

На въпрос дали ще упорства за оставката на основния прокурор, Карадайъ отговори, че когато са показали предложенията си за смяна на пълномощията на основния прокурор, са видели и дейностите на прокситата.

Симбиозата е с кръга " Капитал “, а не с прокситата на кръга " Капитал “. Прокситата на кръга " Капитал ги виждаме и те са образците за тази симбиоза, акцентира Карадайъ.

Ще настояваме по най-бързия метод да бъдат предоставени резултати от тези инспекции. И изобщо дали са осъществени тези инспекции, макар, че законът ясно задължава ДАНС в 6-месечен период от влизането в действие, тези инспекции да бъдат осъществени, съобщи Хамид Хамид. И попита: " Какво стана със схемата за " златните паспорти “? От кого се прикрива, кои са участниците в тази скица? Само подсещам, че имаше подозрения, че едно от лицата – Стамен Янев е издавало документи за вложения и с еднакъв документ са се употребили над 100 лица, да вземем за пример китайски жители. "

Кой кого прикрива? Ще настояваме за тези отговори – кой на кого е предоставял поданство, престояване. И дали това лице не е същото, което е подарило земите към Божурище на Кирил Петков и компания. Ще търсим тези отговори, безапелационен бе Хамид.

Йордан Цонев разяснява законопроекта за възбрана за износа на петролни артикули, модифицирани в рафинерията " Лукойл “. Вчера енергийната комисия одобри този законопроект, само че нас продължава да ни учудва фактът, че част от организациите и хората, които стоят в българската дълбока страна – по този начин назовавам аз кръга " Капитал “, не престават да пазят позицията, че петролното ембарго, което ще влезе от 5 декември на Европейска комисия, не обгръща това.

Затова през вчерашния ден говорихме за мимикрията на този кръг под маската на отбрана на евроатлантическите полезности, сподели Цонев.

Виждахме разминаване сред думи и каузи на тези хора. От една страна медиите им и самите им представители безстрашно защитаваха геополитическия избор на България. От друга страна техните проксита добре защитаваха съветските ползи и освен тях, добави той.

Геополитическият избор на България изисква България да бъде явен, предвидим и доста корав съдружник в съюзите, в които членува. Това значи, че би трябвало да се движим по дневния ред на нашите сътрудници от НАТО и Европейски Съюз. А дневният ред е ограничение на опциите за облага от съветските петролни артикули, с които най-вероятно се финансира войната в Украйна, сподели още Цонев. И заключи: " Всяка седмица ще ви подсещаме за това. Нашата борба ще бъде доста ясна, доста открита и безкомпромисна. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР