Какво ще стане, ако детето се задави? Как може да

...
Какво ще стане, ако детето се задави? Как може да
Коментари Харесай

Какво да правите, ако детето се задави

Какво ще стане, в случай че детето се задави? Как може да му помогнете? Първите часове по умения за спешна помощ се организират през 19-ти век, само че малко на брой могат да кажат сигурно, че знаят по какъв начин да изпълнят съвършено тази техника.

Въпреки обстоятелството, че децата постоянно се намират под надзора на възрастните, не може да изключим риска от попадане на предмети в устата. Оказването на първа помощ е особено умеене, което всеки може и би трябвало да научи. Искаме да ви покажем по какъв начин да се държите и какво да вършиме в сходна обстановка.

Как да разберете дали детето стартира да се задушава

Има разнообразни признаци на задушаване. Ако детето диша, само че кашля, това значи, че страда от отчасти припокриване на дихателните пътища. То би трябвало да продължи да кашля, с цел да изхвърли заседналата парченце. Не е изключено да повърне поради рефлексите, породени от попадането на непознато тяло в ларинкса. Тези естествени реакции оказват помощ за изчистване на детското гърло без непозната интервенция или специфични техники.

Тежкият стадий на задушаване е напълно друго нещо. Ако детето спре да кашля или да вика, това значи, че неговите дихателни пътища са блокирани. Неясните звуци или беззвучното отваряне на устата също може да бъде симптом на задушаване.

Внезапното посиняване или изчервяване на кожата, невъзможността за поемане и дейното слюноотделяне демонстрират съществуването на този проблем. В някои случаи може да се следи загуба на схващане.

За да помогнете на детето, би трябвало да го успокоите и незабавно да се обадите на спешна помощ. Започнете да изпълнявате избавителната процедура преди идването на медицинския екип.

Не се опитвайте да достигнете до заседналия обект с ръце. Това може да докара до неговото по-дълбоко навлизане в дихателните пътища. Премахнете обекта от устата единствено в случай че може да го видите.

Деца на възраст под 1 година

Децата в този интервал се задушават най-вече с храна. Това стане по два метода - посредством консумация или повръщане. Рискът от задушаване се появява поради апетит, породен от продължителните спирания в храненето, погрешно разположение на бебето или прекалено количество мляко, което не може да бъде погълнато задоволително бързо. Други евентуални рискове са неприятно раздробената храна с съществуване на огромни части в нея.

Има няколко метода, които могат да оказват помощ за избавяне на детския живот в сходна обстановка:

- Обърнете бебето по стомах. Наклонете главата му надолу с една ръка, а с другата го потупайте леко по гърба 5 пъти. Направете това, като че ли се пробвате да премахнете затънал обект от устата му.
- Обърнете бебето по тил. Наклонете главата му надолу. Притиснете деликатно под гръдния панер благодарение на показалец и междинен пръст към 5 пъти.
- Деца на възраст над 1 година

При по-големите деца би трябвало да се ползват разнообразни избавителни процедури:

Използвайте едната ръка за опора. Внимателно наклонете детето напред. Потупайте го 5 пъти с другата ръка в региона на раменете.
Обърнете детето с тил към вас и застанете на колете, в случай че е малко. Хванете го през кръста с две ръце. Стиснете едната в пестник, а другата поставете върху нея. Натиснете внезапно точката, ситуирана под гърдите (между пъпа и ребрата), 5 пъти. Повторете, до момента в който обектът излезе.

Ако детето лежи и няма опция да се изправи, би трябвало да действате по различен метод. Обърнете го по тил и седнете върху колената му. Поставете ръце една върху друга и внезапно притиснете точката под гърдите, прилагайки плъзгащи придвижвания от долу нагоре. Повторете, до момента в който непознатият обект напусне гърлото.

Ако дишането на детето не се възвръща или е изгубило схващане след премахване на заседналия предмет, би трябвало да извършите изкуствено дишане и заобиколен сърдечен масаж. Не забравяйте, че сходни техники се разграничават от тези при кърмачетата и по-големите деца.

Как да предпазите детето от задушаване

За да намалите риска от задушаване на детето, може да предприемете няколко елементарни дейности:

- Следете малчугана, с цел да бъдете сигурни, че няма да сложи никакви дребни предмети в устата си.
- Не му позволявайте да играе с играчки, които съдържат дребни частици.
- Давайте му плодове без семена.
- Смилайте добре храната.
- Обяснете на детето, че не би трябвало да се смее или приказва, до момента в който яде.
- Научете го да не поставя прекомерно доста храна в устата си едновременно.
- Не го хранете принудително. То може да изостане с дъвченето и това да докара до повишен риска от задушаване.
- Не позволявайте на детето да яде и пие по време на разходка или други дейни действия.
- Не го разсейвайте, до момента в който яде.
- Уверете се, че не слага капачки от маркери и химикали в устата си, до момента в който рисува.

Дори възрастните не са предпазени от задушаване. Но в случай че следвате тези елементарни правила, може да предпазите вашето дете по ефикасен метод.

Надяваме се в никакъв случай да не се постанова да употребявате тези техники за избавяне. Но все пак е доста значимо да сте осведомени с тях. Ако знаете други техники за избавяне на дете от задушаване, споделете в мненията.

Източник: framar.bg

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР