Какво разказва нашето летище за нашата държава? Въпросът не е

...
Какво разказва нашето летище за нашата държава? Въпросът не е
Коментари Харесай

Какво разказва нашето летище за нашата държава?

Какво споделя нашето летище за нашата страна? Въпросът не е риторичен – в последна сметка летището е първото, а от време на време даже единственото място, което чужденците виждат. То в някаква степен дефинира упованията им, настроението им, желанието им да научат повече.

Да си представим, че един инцидентен екскурзиант, марсианец, каца на някое от летищата в Милано , без да има визия къде се намира. Кои са двете неща, които ще попита на изхода – „ Какво е Армани? “, „ Какво е Версаче? “. Невъзможно е да се подминат рекламите за мода, които са на всички места. Ако кацне в София – съдейки по наблюденията ми от оня ден – най-вече да попита от кое място да си купи цигари.

Не приказвам въобще за неща като хигиена, качество на обслужване или улеснение на инфраструктурата – за това сме писали, пък и пътуването с нискотарифни компании доста бързо ни убеждава, че тук надалеч не сме най-лошият случай. Става въпрос за това, което би трябвало да се вижда от първата крачка на нечия земя – самочувствие, национална еднаквост, уникалност. Замислих се за това, до момента в който пътувах до Осло през Мюнхен, където ми се наложи да остана много повече от плануваното и по насила разгледах летището много обширно.

Всеки, посетил Германия даже един път, е наясно, че германците са леко ненормални на тематика екология и стабилно развиване – върху всяка къща има слънчеви панели, боклукът се събира в 10 разнообразни торбички и всички носят гуменките си, до момента в който се разпаднат изцяло. Това се вижда на мюнхенското летище с излизането от ръкава. Навсякъде има стени, направени от изкуствена трева, върху които написа какъв брой новият терминал е екологичен, пестелив и софтуерно идеален. Не съм наясно дали едно летище действително може да не вреди на околната среда, само че за разяснение има много подробна експозиция, която пасажерите с доста време, като мен, могат да прегледат и прочетат. Освен това е приветливо с всички тези зелени пространства.





За екологията – ясно. Какво друго споделя за Германия летището на Мюнхен? В една от нишите на терминала има филиал на Техническия музей в Мюнхен – най-големият в Германия. Има изложен самолетен мотор на BMW, доста перки от самолети и интерактивни екрани, на които музеят може да се прегледа виртуално.

има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР