Какво пропускат медиите, когато разказват за телефонните измами? Отговорите на

...
Какво пропускат медиите, когато разказват за телефонните измами? Отговорите на
Коментари Харесай

Какво пропускат медиите, когато разказват за телефонните измами?

" Какво пропущат медиите, когато описват за телефонните измами? " Отговорите на този въпрос дава преподавателят по публицистика доцент Жана Попова със свое проучване на метода на отразяване на измамите в частните и публичните медии в България. То ще бъде показано през днешния ден във Факултета по публицистика. Паулина Найденова се срещна с доцент Попова преди представянето на отчета.

Изследването на доцент Попова демонстрира, че най-често в частните и публичните медии се оповестява за излъгани по телефона възрастни хора. Не по-малко наранени обаче са българите на възраст сред 17 и 40 години.
Доц. доктор Жана Попова - медиен специалист: " Които свидетелстват за това, че им се обаждат хора, които ги карат примерно да платят ваучери най-малко за 40 лева, от време на време за 100, от време на време за 200, с цел да могат да си получат премия от една от телевизионните лотарии или премия от вериги магазини за техника. "
Този тип измами към този момент остават скрити или най-малко по-малко се приказва за тях, а те са значима част. Без тези карти за мобилни оператори, без тези ваучери не могат да бъдат осъществени другите измами.

След оповестяването на всеки сюжет за телефонна машинация се появява нова скица, уверена е Жана Попова.
Доц. доктор Жана Попова - медиен специалист: " Самите служители на реда и представителите на Министерство на вътрешните работи го споделят, че когато се каже една скица на сюжет на телефонна машинация, към този момент телефонните измамници минават към последваща. Така че не служи изключително доста да описваме какво тъкмо са ги измамили. "
Едно нещо остава непроменено през годините. Както и да се смени сюжетът, каквото и да се прави, това е найлонов плик.

Всяко чуване на " найлонов плик " и " пари в найлонов плик " си мисля, че са някакво кодово название, с цел да знаем, че става дума за телефонни измами.

Според Попова, значима детайлност, на която постоянно публицистите не обръщат внимание е, че диалозите по телефона с измамниците не престават с часове.
Доц. доктор Жана Попова - медиен специалист: " Особено, когато се появява този сюжет за мнимия служители на реда. "
Всички сюжети със закани, изключително за произшествия, трусове, всевъзможен тип произшествия са доста близки до вести, които са минали напълно скоро през седмицата и хората имат спомен за тях от медиите.

Изследването на преподавателя по публицистика демонстрира още, че най-често за телефонни измами се приказва по радиото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР