Какво представлява pH? Съкращението означава потенциален водород. pH се използва

...
Какво представлява pH? Съкращението означава потенциален водород. pH се използва
Коментари Харесай

Кетодиетата може да развали зъбите

Какво съставлява pH?
Съкращението значи евентуален водород. pH се употребява за изложение равнището на химическа киселинност по отношение на това на алкалност в обещано вещество. Нивото на pH със стойност 14 е най-алкалното, а от 0 е най-киселото. В центъра на спектъра е pH 7 – равнището на pH за чиста вода.
Когато рН в устата спадне под сериозното равнище от 5.5, това предизвиква разтварянето на минерала на зъбите в развой, наименуван деминерализация. Тогава емайлът се разпада и зъбите се скапват, образува се кариес, зъбен камък и други За да поддържате зъбите си здрави, би трябвало да поддържате оралната киселинност до най-малко. Зъбите могат да станат по-здрави и да се реминерализират, когато устата има рН от най-малко 7.5.

Какво общо има това с кетодиетата? Всеобщо знае се, че несъразмерната консумация на захари води до кариес. Това е заради деминерализацията вследствие от процеса на съчетание на захарите в нашата диета с бактериите, намиращи се в зъбната плака. Образуваните от тази плака киселини нападат емайловата повърхнина и водят до кариес. Той може да се появи по повърхността им, а когато венците не устоят на гниенето, има заплаха да премине и върху кореновите повърхности на зъбите.
При кетодиета нормално хората оповестяват за усъвършенствано положение на денталното здраве. Това се дължи най-много на понижената консумация на въглехидрати и фитати от храни като зърнени, пшенични, шоколади и ядки. Фитиновата киселина в тях има способността да всмуква всички минерали, нужни за растежа и поддържането на организма и здравето на зъбите, затова при неналичието на фитинова киселина, зъбите и венците са в положително здраве.
При неналичието на фитати и въглехидрати обаче pH равнището в устата се намалява доста и става кисело. Това прави устата суха и също води до деминерализация.
Освен това, измежду практикуващите кето е необятно известна използването на ябълков оцет. Той има мощен резултат в разграждането на зъбния гланц, по тази причина се предлага пиенето му със сламка или миенето на зъби по-късно. В никакъв случай не жабурете устата си с ябълков оцет!

Какви са признаците на ниско рН в устата?
Постоянна сухота в устатаЛош мирис, който не отминава и след измиване на зъбите Петна по зъбите, покафеняване в задната част и сред зъбитеСух език Кариес
Тестване на рН в устата:
Следенето на рН равнището в устата е от изключителна значимост. Веднъж опустошен, емайлът не може да се възвърне.
В аптеките или онлайн може да намерите тестови лентички за имерване на рН. С помощта  им можете да измерите рН в устата, както и в урината.
Достатъчно е да намокрите лентичката със слюнка или урина и тя ще промени цвета си. Тестовите лентички имат и гама на цветове, индикиращи равнището на рН.
Отслабнал гланц е допустимо отчасти да бъде усъвършенстван посредством усъвършенстване на минералното му наличие. Въпреки че никоя паста за зъби не може да помогне при положение на опустошен гланц, пастата и водата за уста могат да послужат за реминерализацията на зъбите. Тя  има за цел да вкара минерали, изключително калций, в зъбите. Те се свързват с повърхността им и се изтеглят до слаби точки в емайла. Това е изключително дейно в случаите на зъбна ерозия, защото зъбните повърхности могат да бъдат отслабени, без да бъдат напукани или натрошени.
Основната съставна част на емайла е калциев фосфат, прочут още като хидроксиапатит. Продуктите с високи концентрации на калциев фосфат или с флуорид, постоянно срещана добавка, най-добре оказват помощ на зъбите да се реминерализират преди увреждането да стане съдбовно.

Как можем да поправяме рН? Ако сте забелязали промени в устната празнина и зъбите, и рН-то ви е по-ниско от 5.5, можете елементарно да коригирате това в домашни условия благодарение на две елементарни съставки от всяка кухня – лимон и сода бикарбонат.
Содата и лимоновият сок могат да оказват помощ за обезвреждане на стомашната киселина като антиацид. Това ще обезврежда и киселинноста в устата. Лимоните са цялостни с естествена лимонена киселина. Когато комбинирате лимонен сок и сода за самун, лимонената киселина реагира с натриев бикарбонат и се получава натриев цитрат, т. нар буфер.
За да си извършите буфер, смесете в чаша 1 изцеден лимон и 1 трета ч.л сода бикарбонат. Сместа кипва, а откакто се утаи, се долива вода. Пие се два пъти на ден.
При дисбаланс на рН и утежняване на денталното здраве, добавки с калиев, магнезиев и калциев цитрат също биха били от изгода.
Друго значително значение има и образуването на плака, както и бактериите в устата. За да се понижи равнището им, аз употребявам и предлагам античният аюрведичен способ „ Oil Pulling ”. Той се състои в жабуренето в продължение на 15-20 минути с 1 с.л кокосово или сусамово масло. Жабуренето с кокосово масло „ извлича “ токсините, бактериите и паразитите, които по-късно изплювате и по този метод почиствате от устата си. Този развой може също по този начин незадълбочено да избели зъбите ви, като отстрани някои петна.
Миене на зъбите със сода бикарбонат е различен способ за разчистване на плака и балансиране на рН в устата. Просто потопете четката си за зъби в сода бикарбонат и четкайте зъбите в продължение на няколко минути.
Практикуването на тези способи, постоянното разчистване с конец за зъби, и подсигуряването на положително рН, ще държи зъбите ви и устната ви празнина свежи и в положително здраве.

Джани Ролистенова е някогашен професионален състезател и треньор в шведския народен тим по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този метод претворява в работата си пристрастеността си към здравословното хранене.Практикува от време на време недояждане, умел деятел на осъзнатото хранене и приготвянето на храна в домашни условия. Последовател на метода OMAD (One meal a day) и кетогенното хранене.
Автор е в уеб страницата www.glad-bg.com
Инстаграм: @jannyniwayan
Фейсбук
Още за кетодиетата прочетете в януарския брой на Списание 8.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР