Какво представлява движението Халистан? Как е свързано с напрежението между Индия и Канада?

...
Спорът между Индия и Канада около сикхската независимост, обикновено наричан
Коментари Харесай

Спорът между Индия и Канада около сикхската независимост, обикновено наричан движението Халистан, продължава да предизвиква напрежение.

Миналата седмица канадският премиер Джъстин Трюдо обвини Индия, че играе роля в убийството на лидера на сикхските сепаратисти Хардип Сингх Ниджар, който беше застрелян през юни в щата Британска Колумбия.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента В цифри: Търговски и образователни отношения между Индия и КанадаДоколко светът разчита на износа на ориз от Индия?Карта: Кои държави от MENA имат дипломатически връзки с Израел ?Как цената на Apple iPhone 15 се сравнява с всички предишни iPhoneкрай на списъка

Индийското правителство отхвърли обвиненията на Отава като „абсурдни“.

В тази поредица от инфографики Ал Джазира разглежда движението и неговия произход.

Какво представлява движението Халистан?

Калистан е името на предложената държава, предвидена от някои сикхи, включваща индийския щат Пенджаб, както и други пенджабски говорещи области в Северна Индия за създаване на сикхска нация.

Етно-религиозното освободително движение набира сила през 70-те и началото на 80-те години в Индия. По-късно замря, но през последните години набра скорост сред сикхската диаспора.

INTERACTIVE - Sikhs in India

Как би изглеждал Халистан?

Има разделение сред привържениците на Халистан относно границите на суверенна сикхска държава, но повечето са съгласни, че тя ще обхване щата Пенджаб в Индия.

Историческият регион Пенджаб се намира в северната част на Индийския субконтинент и включва днешен Източен Пакистан и Северозападна Индия. В Индия включва градове като Лудхиана, Амритсар, Чандигар и Джаландхар; и Лахор, Файсалабад, Нанкана Сахиб, Равалпинди и Мултан в Пакистан.

ИНТЕРАКТИВЕН -Къде е регионът Пенджаб

Някои поддръжници на Халистан призоваха за включването на пакистанската част на Пенджаб, докато други групи твърдят, че някои райони на Хариана и Химачал Прадеш, щати около Пенджаб на Индия, също трябва да формират част от предложената нация.

Колко сикхи има днес в Индия?

Според преброяването на населението в Индия от 2011 г., последното, когато е проведено, има около 20,8 милиона сикхи, което представлява 1,7 процента от страната по време на преброяването.

По-голямата част от сикхите, около 16 милиона по време на преброяването, живеят в северния щат Пенджаб, където съставляват около 58 процента от населението на щата.

INTERACTIVE_India-Sikh population

Каква е историята на движението Халистан?

Представата за Халистан се корени в сикхизма, вяра, възникнала през 15 век, когато Северна Индия е била под властта на Моголите.

Ръководена от Гуру Гобинд Сингх, вярата е преработена през 1699 г. под Khalsa, дума, произлизаща от арабски, означаваща чист, за да включи политическа визия за защита на сикхите и други религии от религиозно преследване и за установяване на сикхско управление.

След разделянето на индийския субконтинент през 1947 г. се появи движението пенджаби суба, което призова за създаването на автономна сикхска държава, говореща пенджаби.

През 1952 г. тогавашният индийски министър-председател Джавахарлал Неру обяви, че ще потисне искането за държава, говореща пенджаби, което доведе до разделение между сикхи и хиндуисти.

В крайна сметка през 1966 г. е създаден щат Пенджаб със столица Чандигарх.

През 70-те и 80-те години на миналия век движението Халистан се появи отново сред сикхите в Индия и диаспората. Подтикнато от лидера на сикхските бунтовници, Джарнаил Сингх Бхиндрануале, движението се превърна във въоръжен бунт.

Бунтът продължи повече от десетилетие и беше потушен от жестоко потушаване от индийското правителство, при което бяха убити хиляди хора, включително видни лидери на сикхите.

През 1984 г. индийските сили щурмуваха Златния храм, най-свещеното място на сикхизма, в Амритсар, Пенджаб, за да прогонят сепаратистите, които са намерили убежище там. Операцията уби около 400 души, според официални данни на индийското правителство, но сикхските групи казват, че хиляди са убити.

Мъртвите включват Бхиндрануале, когото индийското правителство обвини, че ръководи въоръжения бунт.

На 31 октомври 1984 г. тогавашният министър-председател Индира Ганди, която нареди нападението на храма, беше убита от двама от нейните бодигардове сикхи.

Смъртта й предизвика поредица от анти-сикхски бунтове, в които хиндуистки тълпи обикаляха от къща на къща в цяла Северна Индия, особено в Ню Делхи, издърпвайки сикхите от домовете им, нарязвайки мнозина до смърт и изгаряйки други живи.

На следващата година, на 23 юни 1985 г., бомба избухна в полет 182 на Air India над Атлантическия океан, убивайки всички 329 души на борда.

Разследване на бомбения атентат разкри, че той е бил организиран от базирани в Канада сикхски бойци като отмъщение за операцията в Златния храм.

Къде е движението Халистан днес?

Правителството на индийския премиер Нарендра Моди засили преследването на сикхските сепаратисти и арестува десетки лидери от различни групировки, за които се твърди, че са свързани с движението.

Хартош Бал, изпълнителен редактор на списание The Caravan в Индия, каза пред Al Jazeera, че сикхското сепаратистко движение не съществува от десетилетия в Индия.

„Движението Халистан има дълга история и през 80-те години на миналия век имаше бурно военно движение на индийска земя. Но оттогава – поне в Индия, в щата Пенджаб, където сикхите са мнозинство – движението Халистан на практика не съществува, не се радва на политическа подкрепа и върви нагоре и надолу в зависимост от вниманието, което индийското правителство обръща на това“, каза Бал.

„Но правителството на Моди последователно раздухва заплахата от Халистан за Индия. Мисля, че отново, защото им подхожда в страната да говорят за заплахи за сигурността на индийската нация, а не за действителната мярка на заплахата на място от движението.“

Движението Халистан е видяло известна подкрепа в диаспорните сикхски общности, особено в Канада, Обединеното кралство, Съединените щати и Австралия.

Къде са най-големите популации на сикхската диаспора?

Според Лондонското училище по икономика (LSE) има около 26 милиона сикхи по света. Канада има най-голямата сикхска общност извън Индия, с около 770 000 души, които са съобщили своята религия като сикхи при преброяването през 2021 г.

Според преброяването от 2021 г. в Англия и Уелс около 524 000 сикхи живеят и в двете страни. Около 210 000 живеят в Австралия според преброяването от 2021 г.

Въпреки че преброяването на населението в САЩ не записва религията, се изчислява, че в страната има между 200 000 и 500 000 сикхи.

През последните три години Sikhs for Justice (SFJ) организира неофициални референдуми за създаването на Халистан в редица страни. В Австралия гласуването, проведено през януари, доведе до сблъсъци между прохалистански и хиндуистки поддръжници.

Индия поиска Канада, Австралия и Обединеното кралство да предприемат правни действия срещу сикхски активисти, особено в Канада, където сикхите представляват почти 2 процента от населението на страната.

След арестуването на Амритпал Сингх, 30-годишен сепаратистки лидер, който съживи призивите за Халистан, протестиращите в Лондон свалиха индийското знаме от висшата комисия и разбиха прозорците на сградата.

Ню Делхи също така обвини поддръжниците на Халистан, че нападнаха Върховната комисия на Индия в Отава и други нейни офиси по-рано тази година, както и че вандализираха индуски храмове.

Кои видни активисти от Халистан са били убити наскоро?

Хардийп Сингх Ниджар

На 18 юни Хардип Сингх Ниджар, 45, беше застрелян пред сикхска гурдвара в Съри, предградие на Ванкувър с голямо сикхско население, три години след като Индия го определи като „терорист“.

Ниджар подкрепи искането за родина на сикхите и се съобщава, че е организирал неофициален референдум в Индия за независима сикхска нация по време на смъртта си.

Ниджар е роден през 1977 г. в района Джаландхар в Пенджаб и се премества в Канада през 1997 г. Първоначално той е бил свързан със сикхската сепаратистка група Babbar Khalsa International (BKI), според Националната агенция за разследване на Индия за борба с тероризма.

Ню Делхи посочи BKI като „терористична организация“ и твърди, че е финансирана от пакистанската шпионска агенция Inter-Services Intelligence (ISI), обвинение, което Исламабад отрича.

Interactive_HardeepSinghNijjar_Sep19_2023

Автор Сингх Канда

През юни Автар Сингх Кханда, 35-годишен, предполагаемият ръководител на Освободителните сили на Халистан и помощник на Амритпал Сингх, почина в Обединеното кралство след диагностициране на терминален рак. Но обстоятелствата на смъртта му бяха описани като „мистериозни“, като някои приписваха смъртта му на отравяне.

На погребението му присъстваха хиляди. Въпреки това на майка му и сестра му, живеещи в Индия, са отказани визи за присъствие на погребението от Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство.

Парамджит Сингх Панджвар

Парамджит Сингх Панджвар, на 63 години, беше предполагаемият ръководител на Khalistan Commando Force (KCF), въоръжена организация на сикхите Khalistani, действаща в Пенджаб.

Панджвар беше застрелян в Лахор, Пакистан от двама неидентифицирани въоръжени лица през май тази година.

Панджвар изигра значителна роля в бунта на сикхите в Индия през 80-те и 90-те години. Той беше известен с участието си в многобройни актове на политическо насилие, като индийското правителство положи големи усилия да го залови.

Хармиет Сингх

През януари 2020 г. предполагаемият лидер на Освободителните сили на Халистан (KLF), Хармит Сингх 38, беше убит близо до Лахор, Пакистан.

Той беше наследен от Avtar Singh Khanda, който пое поста лидер на KLF през 2020 г., според докладите. Сингх беше обвинен в убийства в Индия и обучение на бойци за движението Халистан.

Как спорът засяга отношенията между Канада и Индия?

След твърденията на Трюдо, че Индия има роля в убийството на Ниджар, напрежението между Канада и Индия ескалира.

Индия спря издаването на визи на канадски граждани на фона на ескалацията, позовавайки се на „заплахи за сигурността“, прекъсващи работата на нейните мисии в Канада. Освен това, в ход за зъб, Индия изгони един от висшите канадски дипломати миналата седмица, след като министърът на външните работи на Канада изгони Паван Кумар Рай, най-старшият член на индийското външно разузнаване, работещо в Канада.

ИНТЕРАКТИВНО - Канада и Индия двустранна търговия-1695214887

 

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР