Какво прави едно вино добро? И кой го определя като

...
Какво прави едно вино добро? И кой го определя като
Коментари Харесай

4 страни, с чиито вина няма да сбъркате

Какво прави едно вино положително? И кой го дефинира като такова? Това са два доста уместни въпроса за всеки, който обича да пие вино, има благосклонности към избрани сортове и производители, само че е задоволително любопитен, с цел да желае да опита нещо ново.

Обикновено човек прибягва до помощта на специалистите в профилираните магазини. Често пробва да откри информация и в интернет. Ние вършим и двете.

Експертите са определени от Eat This, Not That, а задачата им е била да селектират виновност въз основата на представянето им през последните три години на престижните International Wine Challenge, Concours Mondial de Bruxelles, Sommeliers Choice Awards и Decanter Awards.

Четири са страните пък, които избираме ние и които създават в действителност качествено и вкусно вино. И четирите са в страни от всеобщо обвинените Франция и Италия.
 Снимка 568847
 

Гърция

Ако човек в никакъв случай не е опитвал вино в Гърция, несъмнено е пропуснал. В южната ни съседка може да намерим такива, които по усет и качество не могат да се сравнят с други по света. Добро начало е освежаващото бяло асиртико (assyrtiko), направено от едноименния бял винен вид грозде, произхождащ от остров Санторини.

Този тип вино е необятно публикуван и може да бъде дегустиран във всеки местен гръцки ресторант. И несъмнено е едно от най-хубавите виновност в страната.

Чили

Южноамериканската страна се характеризира с огромно климатично многообразие поради характерната си, дълга и тясна територия.

От създаваното локално аленото вино, си коства да се спрем на карменер (carmenère). Това е и главният вид грозде, което се отглежда в Чили. Именно от района е пренесен през ХІХ век и в Бордо.

А във връзка с бялото - могат да се намерят убийствено шардоне и цитрусов совиньон блан, които се съчетават съвършено с морски блага.
 Снимка 569031
 

Португалия

Ежегодно Португалия произвежда големи количества вино. При това, с чудесно качество и неповторим усет, какъвто може да опитаме единствено тук.

Ако човек е фен на бялото вино, то наложително би трябвало да опита така наречен зелено вино (vinho verde). То се създава от сортове грозде, които порастват в историческата провинция Миньо в северната част на страната.

А хубавото е, че чудесните винени питиета са на доста налични цени - изключително спрямо по-популярните винени дестинации.
 Снимка 568846
 

Австралия

Попаднали в Австралия (или в магазина), няма по какъв начин да не опитаме някои от виновността от сира (syrah) - червен винен вид грозде с ирански генезис. Характерно за него е, че вирее добре в топъл климат, в това число и в характерния изсъхнал австралийски.

Шардонето и совиньон блан, създадени в континента, също са превъзходен избор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР