Какво отличава артрит от артроза? На пръв поглед артрозата и

...
Какво отличава артрит от артроза? На пръв поглед артрозата и
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за артрита

Какво отличава артрит от артроза?
На пръв взор артрозата и артритът са доста сходни, само че тези болести се разграничават доста. Днес ще поговорим за това, какви са признаците на тези болести и какви превантивни способи ще оказват помощ за предотвратяването им.
Прилики и разлики сред артрит и артроза
И артритът, и артрозата предизвикват увреждане на ставите, само че става дума за две разнообразни болести. Ако артрозата визира единствено ставите, тогава артритът допуска инфекциозен развой в цялото тяло. Възпалението може да е предизвикано от зараза, нарушавания в имунната система или метаболитни нарушавания. Следователно, освен това заболяване, постоянно се засягат освен ставите, само че и вътрешните органи: бъбреци, черен дроб и сърце.
Възрастовата група, в която най-често се срещат заболяванията, също се разграничава: артритът нормално се демонстрира, преди 40-годишна възраст, до момента в който артрозата визира основно по-възрастни хора.
Симптоми на артрит и артроза
1. Болка
Това е един от главните признаци на двете болести, само че естеството на болката е друго. Така че, при артроза болката се демонстрира основно единствено с придвижване и мощно натоварване, може и да не е доста мощна (в първия етап на заболяването). В идващия стадий, болката се демонстрира даже при дребен товар, а на третия – даже по време на отмора. Тя може да отшуми, в случай че се заеме комфортна позиция.
В случай на артрит, болката неподвижен не отшумява. Особено присъщи за артрит са нощните болки - сред три и пет сутринта.
2. Хрупкане
Артрозата се демонстрира като разрушение на хрущяла и търкане на костите. Ако ставите от време на време пукват, това не е причина за суматоха. Хрускането при артроза има характерен тон: не е леко тракване, а жестоко, изсъхнало. Колкото по-висок е стадият, толкоз по-силна е пукнатината в ставата.
3. Намалена пъргавина и неотстъпчивост
С артрозата амплитудата на придвижване в засегнатата става понижава. Артритът се характеризира от вдървеност в цялото тяло или в ставата.
4. Деформация
При артроза ставата се трансформира. В този случай няма отичане, както при артрит. Симптомите на артрит могат да бъдат инфектиране, отичане, поява на плътни възли, повишение температурата на мястото на възпалението.
При артрит възпалението на ставите може да е придружено и от:
- повишение на температурата;
- псориазис;
- инфектиране на очите;
- настинка или прекалено изпотяване;
- слабост;
- тайни от гениталиите.
- Предотвратяване на артрит и артроза
- Умерено упражнение
Всяко умерено натоварване, оказва помощ за понижаване тежестта, увеличение на кръвообращението, подсилване на мускулните, което е доста значимо за профилактика. Важно е, обаче да се подхожда с внимание: несъразмерното натоварване на ставите, пострадвания или погрешно осъществяване на избрани извършения, може да докара до проблеми. Добре е, първоначално е належащо да се организират занятия с доктор или инструктор. За предварителна защита може да изпълнявате по този начин наречената артикуларна гимнастика. Тя е много елементарна и не изисква особено съоръжение. Дейностите в басейна също са положителни, тъй като във водата натоварването на ставите е по-малко.
Обърнете внимание!
Ако имате една от диагнозите, може да прилагате единствено след консултация с доктор. В този интервал, такива натоварвания са противопоказни. Извършват се единствено под наблюдението на кинезитерапевт, който ще създаде самостоятелна подготвителна стратегия, съгласно пациента.
Правилно хранене
Важно е да преразгледате отношението си към храненето. За да предотвратите артрит или артроза е по-добре да намалите приема на аленото месо. Храни с високо наличие на мазнини. Добре е, в случай че в диетата участват риба и морски блага, зеленчуци и плодове. Хрущялите и желатинът (например желирано месо) също са потребни за костите. Наред с това, лекарите предлагат увеличение приема на вода до два до три литра дневно.
Откажете се от алкохола. Може да започнете да приемате витамини (групи A, D, B) и калций.
Профилактиката на артроза и артрит - още:
- отбрана на ставите от хипотермия;
- носене на обувки с комфортни токчета, употребявайки самостоятелни ортопедични стелки;
- забравяне за навика да се седи „ крайник върху крайник “;
- надзор на теглото;
- здравословен метод на живот, режим в отмора и сън, унищожаване на напрежението.
Лечение на артрит и артроза
Важен е интегрираният метод за лекуването на артрит и артроза. Тези болести се управляват, посредством понижаване натоварването на ставите. При артрит се употребяват противовъзпалителни медикаменти (включително хормони) - инжекции или мехлеми. Препоръчват се физиотерапевтични извършения, ортопедичен режим, лечебна диета, физиотерапия.
Една от процедурите, които могат да бъдат предписани за лекуване на артроза и артрит, е въвеждане на лична богата на тромбоцити плазма (плазмафереза). Целта е хрущялът в ставата да стане по-еластичен и резистентен на стрес, да се понижи болката.
Последователността от дейностите е елементарна: взема се кръв от вена в специфични епруветки. Такава се обработва и се инжектират противовъзпалителни непосредствено в ставата. След процедурата пациентът би трябвало да ограничи физическата интензивност. Въвеждането на тромбоцити в ставата, също подтиква възобновяване на повредения хрущял. Тази процедура е съвсем безболезнена.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР