Какво може поне отчасти да промени мрачния климат на деградиращите

...
Какво може поне отчасти да промени мрачния климат на деградиращите
Коментари Харесай

Косово като прецедент – и не само на Балканите

Какво може най-малко частично да промени мрачния климат на деградиращите интернационалните връзки

НАТО, несъмнено, отхвърли молбата на Белград за изпращане на спомагателни сръбски полицейски сили и армейски елементи в Косово, както беше оповестено на 8 януари от сръбския президент Александър Вучич. В отговора, написан от името на „ миротворците “ от КФОР, се отхвърля нуждата от връщане на сръбската войска на територията на района.

Позовавайки се на Резолюция № 1244 (1999) на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, западните " миротворци " демонстративно подцениха частта от този документ, която разрешава на Белград да вкара до хиляда бойци в Косово. Освен това през 2023 година на територията на „ Република Косово “ ще се проведат военни учения на Северноатлантическия алианс.

Няколко дни по-рано Вучич уточни 9 страни, които са отдръпнали признаването на „ Република Косово “, която през февруари 2008 година с поддръжката на Запада се отдели от Сърбия: „ Днес 106 страни не признават независимостта на Косово, а единствено 84 го признават, три страни не го признават изцяло. Имаме 9 страни, които са отдръпнали признанието си: Сомалия, Буркина Фасо, Габон, Есватини, Либия, Гвинея, Антигуа и Барбуда, Сейнт Лусия, Малдивите… чакаме десетата. “

Припомняме, че на 15 декември 2022 година " министър председателят " на косовската квазидържава Албин Курти подаде молба за участие в Европейски Съюз до Чехия, председателстваща Съвета на Европейския съюз. Засега отводът на пет от 27-те членки на Европейски Съюз (Испания, Румъния, Словакия, Гърция и Кипър) да признаят независимостта на Косово блокира всевъзможни на практика стъпки в тази посока.

Проблемът може да се реши с признаването от страна на Белград на режима в Прищина, към което Брюксел се стреми по всевъзможен метод. Лавирайки в неизгодна позиция (Сърбия е обкръжена от НАТО), Белград се пробва да развие съдействие с Пекин. Сърбия е закупила редица оръжейни системи от Китай, а китайците също са вложили към 10 милиарда $ в инфраструктура и сила в Сърбия, в това число железопътната линия Будапеща-Белград.

Китайската Hesteel Group купи изпадналия в усложнение стоманодобивен цех в Смедерево, спасявайки няколко хиляди работни места. На собствен ред А. Вучич декларира, че „ Сърбия твърдо поддържа позицията на китайското държавно управление в отбраната на главните ползи на Китай, в това число Хонконг, Тайван и Синцзян, и поддържа самодейността „ Един пояс, веднъж “.

Позицията на страните, които отхвърлят да признаят „ независимостта “ на сръбската провинция Косово и Метохия („ Република Косово “) или тогавашно признание от тези, които в този момент се отдръпват от този акт, се дължи на първо място на съществуването на сходни проблеми в тези страни.

И по този начин, Сомалия, в миналото една страна, в този момент в действителност е разграничена на 5 квазидържави. По-специално, самопровъзгласилата се „ Сомалиленд “, която заема към една трета от цялата сомалийска територия, е някогашната „ Британска Сомалия “, обединена със Сомалийската република, основана през 1960 година Както и в тази ситуация с Косово (на чиято територия, да не забравяме, се намира най-голямата американска база Бондстил), отделянето на този район стана по директно предложение на западни страни и ТНК, които жадуваха да изследват разкритите от руски геолози петролни ресурси в Северна Сомалия.

Западните „ доброжелатели “ бяха привлечени и от стратегическото състояние на пристанището на Бербера покрай Аденския залив, което прави допустимо управлението на интернационалните търговски пътища на Средиземно море - Суецкия канал - Червено море - Индийския океан (от началото доникъде на 70-те години тук се намира базата на Военноморски сили на СССР).

Не е изненадващо, че Федерална република Сомалия, провъзгласена през 2012 година за приемник на обединената Сомалийска република, отдръпна признанието на Организация на обединените нации за „ независимостта “ на Косово, издадено от тази африканска страна под натиска на Запада.

Що се отнася до Република Малдиви (до юли 1965 година тя беше английски протекторат), в края на 60-те и началото на 70-те години Лондон се зае да откъсне огромния южен остров Ган от архипелага, където до 1974 година се намираше базата на Кралските военновъздушни сили.

Въпреки това Индия, Цейлон (от 1972 година Шри Ланка) и Пакистан поддържаха запазването на териториалната целокупност на островната република в Индийския океан. Малдивите също поддържат настояването на Мадагаскар за връщането на тази страна на шест острова към Мадагаскар, следени от Франция (отвъдморска територия Eparce).

Стъпката на Малдивите в интерес на Сърбия се свързва и с поддръжката за настояването на Мавриций (островна страна в югозападната част на Индийския океан) за обединяване с него на архипелага Чагос, който беше откъснат от Лондон в средата на 60-те години за построяването на британско-американска военна база (на остров Диего Гарсия).

В продължение на десетилетия жителите на Чагос, прогонени от британците, не могат да се върнат по родните си места: Лондон отхвърли да признае решенията на интернационалните инстанции за нелегитимния темперамент на техния надзор над архипелага.

В началото на ноември 2022 година стана известно, че Лондон се е съгласил да организира „ градивни договаряния с Мавриций за бъдещето на Чагос с оглед реализиране на съглашение до началото на идната година “, при изискване, че „ ефикасното действие на взаимната военна база на Англия и Съединените щати на остров Диего Гарсия ще бъдат обезпечени.

Подобни аргументи да не се признава " Република Косово " имат и други страни, упоменати от Вучич. Така от дребната южноафриканска държавица Есватини (бивш Свазиленд) Южноафриканската република от дълго време се пробва да завладее южните региони с проучени и съвсем неразработени ресурси от диаманти, злато и калаени руди. Териториалните разногласия в този район към момента не са уредени.

От Габон, следен от французите до август 1960 година, последните колонизатори се пробваха да изтръгнат крайбрежния район Порт-Жентил, където са ситуирани френските военни уреди (и петролните и газови запаси на крайбрежния шелф).

Имаше също проекти за преподчиняване на Париж на района Моанда-Франсвил в югоизточната част на Габон с създаването (главно от френския бизнес) на огромни залежи на уранови и манганови руди и обилни проучени находища от диаманти. Характерно е, че през юни 2022 година френскоговорящият Габон се причисли към Британската общественост на нациите.

Характерно е държанието на друга африканска страна - Буркина Фасо, която призна Косово на 18 февруари 2008 година, безусловно ден след едностранната стъпка на режима в Прищина. Отношенията сред някогашната френска Горна Волта и някогашната метрополия ескалираха при започване на 2020-те години. Уагадугу упреква Париж, че толерира както локалните радикални ислямисти, по този начин и техните братя в прилежащо Мали (също някогашна френска колония).

Спомнете си, че френската интервенция в Мали под претекст за " битка с тероризма " всъщностзавърши с неуспех през 2021-22 година Властите на Мали, Буркина Фасо и Гвинея (френска колония до октомври 1958 година, която също отдръпна признанието на Косово) считат, че " странната война " на Париж в региона на Сахел и Западна Африка е ориентирана към възобновяване на някогашните колониални позиции и основаване на нови военни уреди.

През последните години, макар антируските наказания, се ускори политическото и икономическото съдействие, както и взаимоотношението в областта на сигурността сред Русия, от една страна, и упоменатите африкански страни, от друга. Позициите на Москва, Уагадугу и Конакри съответстват във връзка с „ независимостта ” на Косово. Това проправя пътя за по-широко интернационално съдействие.

В изискванията на интернационалното право, целеустремено унищожавано от Запада, битката за естествени запаси и стратегически значими територии (включително Косово и доста постсъветски страни) приема разрушителни форми. Още по-спешен е въпросът за образуването на различни обединения, способни най-малко частично да трансформират мрачния климат на деградиращи интернационалните връзки.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР