Какво може да накара един млад човек, живял във Франция,

...
Какво може да накара един млад човек, живял във Франция,
Коментари Харесай

Наш бизнесмен не може да си намери работници за 3000 лева заплата

Какво може да накара един младеж, живял във Франция, Германия и Австрия и работил в първокласни курорти в Египет, Турция и Българското Черноморие, да се завърне в планината и да отглежда овце? 

Пример за това е 40-годишният Юлиян Банков от ардинското село Жълтуша. От 6 години той се занимава с отглеждане на животни, като през днешния ден стадото наброява 150 овце от породата " Родопски цигай ", 30 шилета и 65 агнета. Признава, че не е забогатял финансово, само че се усеща удоволетворен и благополучен.

" Потомствен овцевъд съм. С развъждане на овце се занимаваха татко ми, дядо, прадядовците. Навремето са стигали чак до Бяло море, където са пашували стадата през зимата " споделя Юлиян и добавя, че е израснал измежду животните и развъждането им постоянно го е привличало. Но ясно си дава сметка, че модерното отглеждане на животни изисква вложения и нов опит, друг от обичайния. Затова стажува 9 месеца в немска плантация и 3 месеца във френска.

Необходимите пари за първичната инвестиция ги припечелва, работейки като аниматор и предствител в първокласни курорти. Стартира работа в Египет през 2004 година, където прекарва 3 години и половина. След това работи по турските курорти и по Българското Черноморие. През зимните месеци се прибира на село, с цел да оказва помощ на двамата си братя, които се занимават с развъждане на крави.

През есента на 2013 година Юлиян става татко и взема решение, че е пристигнало времето да реализира фантазията си. Прибира се в Жълтуша, а с него идва и брачната половинка му Гери, която е от Бургас.

Първоначално Юлиян счита да оказва помощ на братята си в развъждането на кравите. Но когато татко им умрял, останали 30-ина овце. Тогава Юлиян взема решение да поеме стадото, което през днешния ден е повишено до 150 глави.

Кандидатства за трактор по европрограми през 2018 година, тъй като тази техника му е извънредно нужна, само че стартира дългото очакване. Дори на смешка дава обещание на жена си женитба, когато тракторът дойде. Днес това заричане към този момент е изпълнено.

" Времето ми е разчетено до минута. Стоката е жива и се нуждае от мен. Не се интересува, че тракторът е негоден и не можеш да докараш фураж или да изринеш обора ", споделя младият фермер. Той регистрира, че не би се справил, в случай че породата, която отглежда, не е " Родопски цигай ".

Това е издръжлива порода, записана при него като месодайна, само че той не пропуща да издои по някой литър мляко за лична консумация и за изработката на подготвен артикул като кашкавал, сирене или кисело мляко.

Търси интензивно младо семейство да работи за тях, само че служащи не се намират даже за 3000 лв. заплата. " Професионалисти, трактористи, хора с потенциал и обич към животните " прецизира характерностите той и прибавя: " Срамуват се младите от тази работа, а тя не е за възрастни "

През дребното си свободно време оказва помощ на братята си в развъждане на кравите. Най-голямото му преимущество на пазара е, че стадото освен е отглеждано в Родопите, само че е изхранвано с фураж, 75% от който е придобит в региона. Юлиян Банков поддържа над 250 декара ливади, от които създава сеното за стадото си.

" Билките, които има по нашите пасища и ливади, вършат месото на родопските агнета неповторимо по усет. Не може да ги сравняваш с животно, отгледано в полето ", безапелационен е Юлиян пред " 24Родопи ". Но съгласно него крайният консуматор прави оценка планинския артикул.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР