Какво мислите за електрическите скутери? А бихте ли си купили?

...
Какво мислите за електрическите скутери? А бихте ли си купили?
Коментари Харесай

Електрическите скутери - бъдещето на градския транспорт?

Какво мислите за електрическите скутери? А бихте ли си купили?

Преди по-малко от 10 години електрическите скутери бяха толкоз малко, че предизвикваха сензация. Сега те са безусловно на всички места - по целия свят. Стартъпи като Bird, Lime, Skip и Spin направиха електрическите скутери още по-достъпни, като направиха допустимо потребителите да откриват и отключват скутерите онлайн с приложения. Когато те приключат с возенето си, могат да оставят скутерите на всички места или да продължат пътуването си с друго транспортно средство. На места скутерите станаха споделени - както велосипедите. Някои даже започнаха да назовават електрическите скутери бъдещето на градския превоз.

Дотук добре, само че какво пропущаме?

След няколко трагични случая с ел. скутери и доста други, разминали се с по-прости пострадвания, управляващите в някои страни започнаха да мислят към въвеждането на правила за този тип транспорт. Други като водачи и пешеходци пък показват даже по-крайни позиции като възбрана.

Дори и в България. Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) изиска потреблението на транспортното средство да бъде контролирано. Агенцията акцентира екологичните приноси на транспортното средство, само че се обезпокоява от зачестилите пътни произшествия. От Държавната организация " Безопасност по пътищата " оферират ограничаване в скоростта по отношение на годините на лидера - до 20 км/ч, а за деца под 16-годишна възраст - 12 км/ч. Има хрумвания и за задължаването на водачите да носят каски и други механически средства за предотвратяване от пострадвания. За съпоставяне - във Франция и Германия към този момент има закон за ел. скутерите - оптималната позволена скорост там е 20 км/ч. В Белгия разрешената скорост е 18 км/ч.
 Снимка 435923
Източник:

Защо електрическите скутери станаха толкоз известни?

Автомобилите постоянно не са най-бързия способи за пътешестване в градовете. Освен че са нездравословни за околната среда, в градовете има доста трафик, което прави напредването доста постепенно и неприятно. Затова в доста градове към този момент се срещат услуги за шерване на колела, влага се от ден на ден в велоалеи, като по този метод се понижат и нездравословните излъчвания във атмосферния въздух.

Електрическите скутери са опция на екологичния превоз. Инвеститорите към този момент влагат доста пари в компании, които се занимават с производството на скутери. И сякаш конкуренцията коя марка ще се утвърди като най-хубава занапред стартира. За да не изостанат даже компании като Uber и Lyft също основават бизнеси със скутери .

Колко са публикувани тези машинки?

Bird, която е дело на някогашен изпълнителен шеф на Lyft и Uber, и главният съперник на компанията, към този момент оперират в над 100 града по света. Именно Bird даде начало на наклонността в края на 2017 година с Санта Моника, Калифорния.

За разлика обаче от някои услуги за шерване на колела, при които би трябвало да върнеш велосипеда на тъкмо несъмнено място, електрическите скутери могат да бъдат оставени на всеки тротоар, откакто индивидът завърши с пътуването си. През нощта чиновници на свободна процедура (фрилансъри) минават и събират скутерите, с цел да ги откарат до местата, от които скутерите се взимат и зареждат.

Каква опозиция са срещали скутерите до момента?

Много станаха и случаите, в които пораждат произшествия с ел. скутерите като блъснати пешеходци да вземем за пример. Това провокира вълна от неодобрение, което в композиция с хаоса по улиците докара до ограничаващи ограничения - в някои градове управляващите ограничиха скутерите, които могат да се наемат.

През януари в Остин, Тексас, прекратиха лицензирането на компании, които отдават чартърен електрически скутери и колела, с цел да преоценят сигурността и надеждността на транспортните средства.

Подобни ограничения и даже забрани за отдаване чартърен на електрически скутери има по целия свят. Във Англия законодателството е толкоз строго, че водачите се задължават да имат застраховка и заплащат налози. При нарушавания хората заплащат солено, даже им се лишават точки от свидетелствата за ръководство на моторни транспортни средства.
 Юсейн Болт стартира да продава електрическите си скутери и в Лондон
Юсейн Болт стартира да продава електрическите си скутери и в Лондон

Компанията му цели да навлезе в 20 града в Европа до 2020 година

Това печеливш бизнес ли е?

Засега не, само че вложителите считат, че може и да бъде. Оценките на Bird и Lime са съвсем 5 милиарда $ общо. Но скептицизмът е оневинен, това може да е просто съвременна волност и нищо повече, може до 2 години наклонността да е отминала.

Конкуренцията се чака да става все по-голяма, което също не подсигурява триумф. Lime заяви, че обмисля да увеличи приходите си от реклама, само че няма никакви гаранции.

Ясно е обаче, че бизнесът е хвърлил око на електрическите скутери. Те могат да се окажат и част за интегрирана транспортна градска услуга - дружно с стратегии за наемане на коли, билети за градски превоз и други. Това обаче също остава в областта на хипотезите.

Ами сигурността?

Според някои управляващи в другите страни електрическите скутери може и да не са най-безопасния метод за напредване. И същите имат учредения да го настояват - този месец YouTube звезда почина при случай, откакто беше блъсната от камион, до момента в който ръководи персоналния си скутер. Според данни на Центъра за надзор на заболяванията и предварителна защита в Съединени американски щати съвсем половината от пострадванията, свързани със електрическите скутери, са били тежки пострадвания.
 Снимка 435925
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР