- Какво количество газ ни трябва годишно, господин Стойнев?- 3

...
- Какво количество газ ни трябва годишно, господин Стойнев?- 3
Коментари Харесай

Драгомир Стойнев: Има неясноти за цената на втечнения газ от САЩ

- Какво количество газ ни би трябвало годишно, господин Стойнев?

- 3 милиарда куб. м газ са ни нужни за година. Ако е с танкери - почти 2 танкера на месец, в случай че от другаде не получаваме природен газ. Такава е годишната ни консумация, само че да не забравяме, че имаме същинска диверсификация и тя е обвързвана с подписаните 1 милиарда куб. м от Азербайджан по времето на Орешарски, когато бях министър на енергетиката. Това беше контрактувано от президента Първанов. Без неговата интервенция нямаше по какъв начин да подпишем този контракт с Азербайджан.

- За коя цена на газа приказваме в този момент (става въпрос за втечнения газ от Съединени американски щати - б.р.) - тази, обвързвана с превозването от толкоз надалеч, или тя е без него. И къде идва, на кое пристанище, с цел да е по-евтино с дългосрочност най-малко 10%?

- Не единствено вие, и бизнесът си задава този въпрос. Защото за бизнеса е значимо да има предвидимост и дълготрайни контракти.

Факт е, че България за първи път ще навлезе на пазара на полутечен газ като пряк адресат. Все още има неизясненост по отношение на много детайли от образуването на крайната цена. Когато природният газ влезе в България, тогава ще е ясно и каква ще бъде крайната цена.

- Премиерът не приказва ли за крайната цена?

- Може и да приказва за нея, само че дано да забележим. Когато става въпрос за транспортен съд, има доста неизвестности. Може да има закъснение и надлежно доставките да се оскъпят. Друго е, когато получаваш природен газ през тръба.

- Възможно ли е обаче при един дълготраен контракт цената в действителност да е с 10% надолу?

- Все още нямаме дълготраен контракт, само че е хубаво, че Петков ясно съобщи, че той ще бъде подписан с " Булгаргаз ", т.е. няма да има медиатори. Това, несъмнено, значи по-ниска цена.

Но има няколко незнайни. Не бива да се чака, че втечненият газ се складира някъде и чака купувачи. Много страни от години са резервирали съответни количества. Аз самият през 2013 година съм бил и в Алжир, и в Катар. В Алжир непосредствено обявиха, че нямат налични свободни потенциали за друга страна, тъй като те зареждат Франция, Португалия и Испания. В Катар желаят много съществени дълготрайни контракти. В момента Германия не съумява да се споразумее с Катар. Оттам желаят контракт за 20 години. В същото време Германия желае, в случай че има непотребни количества, да може да ги дава на другите страни членки на Европейски Съюз, от катарска страна обаче се отхвърля.

И, трето, което е най-интересно, че за 20 години това значи, че ние би трябвало да замразим така наречен Зелена договорка. Това е дълготрайна промяна на стопанската система, която цели ние след 20-25 години да можем да се откъснем от потреблението на природен газ.

- Означава ли това, че ние не можем да подпишем дълготраен контракт на процедура?

- Вижте, дълготраен контракт може да бъде и за 5 години, и за 10 години с американската страна. Няма нищо неприятно в това. Не одобрявам изказванията на опозицията, че се работи отвън рамките на Европейски Съюз. Ние сме сложени в обстановка, която е следната: има страни като нас, които отхвърлиха да заплаща в рубли, и бяха осъдени. Очакванията бяха, че ще има и други осъдени страни, само че това не се случва. Тогава всички страни в Европейски Съюз равнопоставени ли сме? Защо бяха прекратени диалозите с " Газпром "? Държа да отбележа, че няма решение на Министерския съвет за спиране на тези диалози.

- Това ли е по-разумно - да не се скъсва напълно и изрично с " Газпром "? Да се остави тази опция, тъй като не се знае по кое време ще завърши войната, само че да се понижат сензитивно доставките, тъй като, когато този обезсърчителен сътрудник ни ги спре, както в тази ситуация, ние да имаме контрактувани количества и с американците? Т.е. не е ли по-добре да имаме газ от две места?

- Разбира се, дори ще имаме от три места, тъй като през лятото, когато бъде построена изцяло гръцката връзка и минат тестванията, ние към този момент ще можем да внасяме газ и от Азербайджан.

Когато имаш и полутечен газ, и съветски газ, тогава към този момент се основава конкуренция и е хубаво това да го има. Но, когато става дума за полутечен газ, в действителност има доста въпросителни. Сега разбирам, че той може да влезе през Гърция, което е напълно обикновено. През Турция също могат да дойдат големи количества, само че до този миг турската енергийна компания " Боташ " към момента не е дала отговор на съглашението, изпратено от " Булгартрансгаз ", да можем по старите тръби, по които изнасяхме газ, преди да бъде издигнат " Турски поток ", да има реверс, т.е. от Турция да може да внасяме към България. Защо Турция се държи по този метод, дали има външно въздействие, което се оказва върху нейното решение, не мога да кажа. Можем единствено да гадаем...

- Те имат ли интерес да внасят у нас през тяхно пристанище?

- Имат интерес, само че от време на време геополитическите връзки стоят над комерсиалните, както може би е и в тази ситуация с американския полутечен газ. Само гадаем, може на следващия ден и да има контракт.

- Въпрос на договореност, т.е. чисто механически няма проблем да се случи?

- Да, изцяло е допустимо и обикновено, само че огромният въпрос е за какво не построяваме в Черно море терминал за полутечен газ. Турция не разрешава през Босфора да минават танкери с полутечен газ и, несъмнено, мощно лимитира и петролните танкери.

Ако преди време бяхме построили " Бургас-Александруполис ", който по този начин бодряшки спряхме, можехме да внасяме нефт непосредствено от Александруполис до " Лукойл " в Бургас, тъй че там да може да се преработва и различен нефт, с изключение на съветския.

Общо 25 танкера с газ са ни нужни годишно. На европейско равнище обаче се забавят общите доставки на газ. Виждаме, че европейската политика към този миг зацикля.

" Браво! " на политиката на държавното управление да се търсят благоприятни условия, с цел да не изпаднем в действителност в голяма рецесия. Когато си се отказал от съветския газ, което персонално за мен беше неточност. Трябваше да се водят договаряния, а не по този начин еднопосочно да се бием в гърдите: край и толкова. Понякога страстта надвива в " Продължаваме промяната ", тъй че може би би трябвало да привикваме.

- Ще настоявате ли за договаряния с " Газпром ", тъй като финансовият министър Асен Василев е безапелационен, че вечно би трябвало да прекъснем връзката? Ще се трансформира ли това в конфликтна точка?

- Ако американският газ е по-евтин, тогава няма смисъл да водим договаряния. Но самият бизнес, огромните работодатели желаят да има сигурност и предвидимост. На този стадий единствената предвидимост са дълготрайните контракти, подписани с съветската страна. Ние други дълготрайни контракти нямаме.

Затова ние от Българска социалистическа партия молим за повече разговор - и в обединението и с опозицията. В триъгълника на властта - президент, парламент и държавно управление, също би трябвало да стартират да приказват между тях отвън медиите, тъй като българският народ е в действителност обезпокоен и би трябвало да се изготвят съответни антикризисни политики.

- За антикризисните политики желая да Ви попитам. Но не за тези хора, които не могат да си купят бензин, а за тези, които не могат да си купят самун. Мерките, които бяха обявени - 60-те лв. за пенсионерите, 50-те лв. данъчна отстъпка за фамилиите с деца, задоволителни ли са? В този пакет не виждам желаните от вас таван за цените, нулев Данък добавена стойност, необлагаем най-малко. Ще настоявате ли за това?

- Да, ще настояваме. Поначало това бяха първите ограничения, които трябваше да обсъдим в обединението. Не знам за какво станаха публично притежание, концепцията беше към момента да ги преработваме, само че по този начин взеха решение от Политическа партия и показаха част от ограниченията. Има неща, които към този момент са признати: увеличение прага на наложителната регистрация по Данък добавена стойност от 50 000 на 100 000 лева, облагане на свръхпечалбите от еленергия, нулеви акцизи за моторно гориво, понижаване на Данък добавена стойност за доставки на централно отопление... Голяма част от предложенията на Българска социалистическа партия са признати.

Да, ние желаеме да има необлагаем най-малко. Искаме също да се понижи Данък добавена стойност на главните храни. Това искане се поддържа и от Има Такъв Народ. Какво е значимо за необлагаемия най-малко? Това ще подкрепи всички работещи. Колегите от обединението обаче са срещу, към този момент не се приема по идеологически аргументи, тъй като го възприемат като първа стъпка към анулацията на плоския налог.

- Вярно ли е, че тези пари, с които можем да си вземем глътка въздух, в случай че се одобряват ограниченията, са от подписите, които и госпожа Нинова поставя върху договорите за оръжие във ВПК?

- Не, това не е страната, това са частни компании.

Главно парите ще дойдат от по-високата инфлация и от Данък добавена стойност, което всички плащаме и което към момента е 20% и е еднообразно за всички артикули и услуги. Друг източник е готовността на държавното управление за Плана за възобновяване и резистентност. Очакват се над 2 милиарда лева до края на годината - основно оттова ще дойдат средствата, които ще подкрепят хората.

Да, държавното управление има проект, работи се. Нека не забравяме, че българският бизнес е подпомаган с мярка, която я няма на никое място в Европа - тези 300 лв. на мегаватчас, които му се дават. При такава мярка е обикновено бизнесът също да поеме своя дял като ангажимент и да не усилва цените.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР