Какво е Вашето разбиране за разделението на властите и как

...
Какво е Вашето разбиране за разделението на властите и как
Коментари Харесай

Какво е Вашето разбиране за разделението на властите? Някои въпроси към номинираните за КС съдии

Какво е Вашето схващане за разделянето на управляващите и по какъв начин се ползва то в конституционно-правната рамка на България?Как бихте реагирали в обстановки, при които Ви се оказва напън, в случай че бъдете избран/а за парламентарен арбитър?В случай, че бъдете определена за арбитър в Конституционен съд, ще си извършите ли самоотвод по делата свързани с оборване на измененията в Конституцията?
Това са част от въпросите на които номинираните от Народното събрание за конституционни съдии ще би трябвало да дават отговор по време на чуването си в четвъртък - преди пленарната зала да гласоподава. 

Както е известно, номинираните са трима, двама от които сигурни определени - председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и някогашният арбитър от Върховен касационен съд Борислав Белазелков. Кандидат е и депутатката на " Възраждане " Цвета Рангелова, зад която стои поддръжка единствено от личната й парламентарна група, до момента в който имената на Атанасова и Белазелков бяха импортирани от тези на ГЕРБ, " Продължаваме промяната-Демократична България " и Движение за права и свободи. Тоест, и двамата се употребяват с над 160 гласа поддръжка от общо 240.

Неправителственият бранш също има присъединяване в процеса, като може да задава въпроси по време на чуването на претендентите, планувано за 18 декември. Горните три въпроса са на Българския институт за правни начинания. Организацията ги през днешния ден на уеб страницата си.

Въпросът за отвода от конституционните каузи е ориентиран съответно към двете депутатки - Атанасова като вносител на измененията в главния закон, подкрепил ги с поимения си глас, а Рангелова - като гласувала " срещу ". Промените бяха атакувани в Конституционен съд и от президента Румен Радев, и от опозицията, в това число " Възраждане ".

Иначе по въпроса за оказвания напън, Атанасова бе питана още в деня на формалното обявяване на номинацията й по какъв начин ще реагира, в случай че я търсят от ГЕРБ. След малко планиране отвърна, че ще подвига телефона си на съпартийци по персонални мотиви.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР