Какво е модата, ако не резултат от срещата на два

...
Какво е модата, ако не резултат от срещата на два
Коментари Харесай

Беата Първулова: Стилът на София е смесица от история, ориент и модерност


Какво е модата, в случай че не резултат от срещата на два свята – този в нас и този към нас. И в следствие от конфликта постоянно се раждат необясними и възхитителни резултати, които просто нямат разумно пояснение. Харесва ми чувството за мода на дизайнерка Беата Първулова, която не стопира да се оглежда и да усеща живота, с цел да сътвори своите облекла. Казва, че единствено с необятно отворени очи можем да създадем нещо, от което в действителност да имаме потребност. 

Беата е изгряваща дизайнерка, чието име е познато в Лондон и Милано, а в този момент навлиза в софийския речник. След дипломирането си в Instituto Marangoni в Лондон и Милано и работа за Harper`s Bazaar, тя се връща в България, с цел да продължи работата си тук. Като участник в акцията ABSOLUT Transform Today, на Беата й следва да се опитва в ново амлоа и да сътвори характерно ядене като шеф-готвач, заменяйки ножицата с лъжица и вдъхвайки своите дизайнерски хрумвания в готвенето. Каква е приликата сред дизайна и гответенето и по какъв начин наподобява светът през очите на това момиче от града, вижте сами.

Защо реши да се върнеш в България – какви са провокациите на стилната сцена за теб?
Tова, което ни прави разнообразни един от различен са прекарванията ни.Благодарна съм за опцията, която имах да пребивавам в разнообразни страни и да опозная доста култури, само че постоянно съм вярвала, че това е просто стадий в моя живот и знаех, че ще се върна в България. След като приключих, в продължение на 2 години смених три страни – Италия, Полша и Англия, с единствената цел да натрупам повече опит. В Лондон работих като асистент-дизайнер и научих извънредно доста, само че след известно време осъзнах, че просто оказвам помощ на някой различен да сбъдне фантазиите си, а не преследвам своите и се върнах в България, с цел да осъществявам упоритостите си. Мисля, че най-голямото предизвикателство е да поемеш риска и да създадеш нещо самичък, разчитайки само на себе си. Това прави прекарването вълнуващо, а и светът към този момент е толкоз вселенски, че няма изключително значение къде ще се намираш в този миг.

Занимавала си се с мода в Милано и Лондон – градове с доста друга фешън традиция и жанр. Кой от двата чувстваш повече като " собствен "?

Смятам, че това което ни прави разнообразни един от различен и ни построява като персони, са прекарванията, които сме имали и местата, които сме посетили. Със стила на работа е същото, по тази причина е извънредно значимо за един дизайнер постоянно „ да държи очите си необятно отворени “ и да пътува колкото се може повече. Много ми е мъчно да дефинира стила си, тъй като той съчетава това, което е в мен и към мен – Лондон, Милано, а за какво не и София. Когато работех в чужбина, одобрявах за огромно преимущество това, че съм от Източна Европа, тъй като това ми дава друга гледна точна, която другите даже не могат да си показват. 

Какъв е стилът на София?


Стилът на София е една неповторима комбинация от история, ориент и модерност и това ни дава късмет да бъдем каквито си пожелаем. Пътят към модерното е в това – да се научим да ценим историята, която е на всички места към нас, а не просто да я имаме за даденост, обогатявайки я с нови хрумвания и цветове.

Известно е, че и в модата, и в готвенето, най-големите имена са мъже. Кое е съгласно теб неповторимото, което дамите вършат в тези две области?
Трябва да си като същински боец, а полът няма толкоз огромно значение.Широко публикувано е изказванието, че мъжете дизайнери са доста по-добри в основаването на дамски облекла, тъй като са надалеч по-смели и изобретателни в работата си. Мъжът като цяло е доста по-склонен да поема опасности, само че това, което ни дава огромно преимущество на нас дамите е, че в действителност ние носим облеклата и знаем кое е комфортно, а кое не е и в какво се усещаме добре. Жената е привикнала да се грижи за другите и е доста по-съобразителна в работата си. Мисля, че обстановката с гответенето е сходна – мъжете са тези, които опитват с разнообразни комбинации от усети и цветове, а ние залагаме на това, което сме сигурни, че ще се хареса. Жената на процедура се ражда „ готвеща “ и съумява да придаде хармоничния домакински усет на едно ядене и точно в менюто, което приготвям за акцията на Absolut, желая да пресъздам тази топлина и уют на моя дом, на моята София.

Мисля, че двете специалности доста си наподобяват по това, че с цел да преуспееш, би трябвало да си извънредно проведен и стимулиран. Както в кухнята, по този начин и в едно фешън студио има доста физически старания и даже опасности за здравето. Трябва да си като един същински боец, а полът в действителност няма толкоз огромно значение.

Как наподобява съгласно теб едно момиче от града?
Тя е уверена в себе си, знаеща какво желае да реализира и е извънредно адаптивна, както с държанието, по този начин и с облеклото си. Изкуството е в това да успееш да съчетаеш всички тези качества с умеенето да се съобразяваш с другите, а за жал малко българи са го овладяли. В огромните градове, като Лондон и Милано, хората са осъзнали, че с цел да живеят в естетика, би трябвало да си оказват помощ един на различен, а ние сякаш имаме склонността единствено да си пречим, даже в дребни неща като паркиране, возене в градския превоз и така нататък Но аз имам вяра, че любезността е заразителна и последователно нещата ще се трансформират към по-добро. 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР