Какво е да си писател, музикант, ветеринарен лекар, 3D артист,

...
Какво е да си писател, музикант, ветеринарен лекар, 3D артист,
Коментари Харесай

40 вдъхновяващи професионалисти посрещат децата на Базара на професиите

Какво е да си публицист, музикант, ветеринарен доктор, 3D актьор, експерт по киберсигурност, софтуерен инженер или академик? За тези и за още доста специалности ще опишат експертите по време на четвъртото издание на Базар на специалностите, проведен от Българската мрежа на Глобалния контракт на Организация на обединените нации. „ Посетителите ще могат да се допрян до същността и работния развой на някои от най-разпространените, само че и на не чак толкоз известните специалности през днешния ден. А за децата и младежите, които не са избрали какви биха желали да станат, на Базара в събота ще се проведат специфични кариерни коучинг „ работилници “ и сесии “, изясняват уредниците.

Двудневното събитие ще се организира на 23 и 24 ноември от 10 до 18 часа в зала “Джон Атанасов” в София Тех Парк и е планувано за деца и младежи сред 8 и 16-годишна възраст. В петък ще вземат присъединяване авансово записани училищен групи, а събота събитието е със свободен достъп за всички искащи.

През първия ден децата ще се срещнат с специалността на артиста, за която ще опише актрисата Весела Бабинова. Какво е да си експерт по цифрова връзка ще изясни Жюстин Томс. За професионалната реализация като ветеринарен доктор ще опише доктор Мила Бобадова, по-известна под псевдонима „ Козата Ани “. Писателката Юлия Спиридонова – Юлка ще вкара децата в магията на книгите.

В програмата са планувани още презентации, които ще срещнат децата с забавни истории от света на киното и специалностите инженер, геолог, програмист, проектант, радиоводещ, академик и още доста други.

През втория ден ще гостуват артистът Алек Алексиев, спортистката Антония Григорова и даже танцов отбор. За специалността музикант ще опише Елица Харбова, а какво е да си шеф на цяла фондация ще изясни Елица Баракова от bCause. Надя Здравкова от LoveGuide ще показа с децата за специалността обществен бизнесмен. Посетителите в събота ще схванат още за специалностите на експерт по киберсигурност, програмист, хореограф и други Организаторите и всички участващи компании се включват в „ Базара на специалностите “, с цел да оказват помощ на децата в ранното кариерно насочване, което е фактор за положително бъдеще.

“Решението на младежите при избор на специалност би трябвало да се базира на личностните качества, на положителното себепознаване и познаване на опциите за реализация. За тази цел той би трябвало да се срещне с експерти, да види част от техния работен развой. Важно е да се разбере кои са провокациите в тези специалности, а освен тяхната привлекателна страна. Това е задачата на Базара на специалностите, с който се опитваме да дадем една спомагателна помощ, да разтеглим информираността, да предложим среща с професионалисти”, разяснява Огнян Траянов, ръководител на Българската мрежа на Глобалния контракт на Организация на обединените нации.

В събота, 24 ноември, за младите гости уредниците са планували нещо по-различно. Учениците ще имат опция сами да открият професионалния път, по който желаят да поемат, с помощта на специфични сесии. В тях участниците ще дават отговор на въпроси, които целят да оказват помощ на човек по пътя към неговото израстване и отключване на личностния му капацитет, или както се назовава този развой – коучинг. Хората, които ще водят тези сесии, са лицензирани експерти от Международната коучинг федерация в България (ICF), които работят интензивно по развиването на една относително нова за България, само че бързо набираща известност специалност – тази на професионалния „ коуч “ (инструктор).

В програмата са планувани три групови коучинг сесии, под формата на работилници, в които могат да вземат участие деца и младежи от разнообразни възрасти. За по-малките участници е готова “Коучинг работилница за мечти”, в която децата ще могат да опишат и преоткрият какви желаят да станат като пораснат. Тя ще се организира от 11:30 часа. В панела “Открий супергероя в себе си”, от 12:30 часа, представителите на ICF България ще оказват помощ в идентифицирането на мощните страни на учениците. За младежите е планувана и коучинг сесия за кариерно насочване, която ще започва в 13:30 часа. Освен това посетителите ще имат опцията да вземат участие и в къси блиц коучинг сесии, които ще се случват редом с работилниците.

За родителите в събота от 14:00 ч. ще се организира срещата на тематика “Полезният родител. Как да сме добър кариерен съветник на децата си”, която ще бъде водена от Гергана Раковска от Фондация бизнеса за образованието. Тя ще показа специфичен тест за кариерно консултиране за родители. „ Това кариерно премеждие е крайна част от плана “Гордея се с труда на моите родители”, изясняват уредниците от Българската мрежа на Глобалния контракт на Организация на обединените нации. По време на първата част от плана над 1000 деца посетиха работните места на своите родители.

Официалното разкриване на „ Базара на професиите` ще бъде на 23 ноември (петък) от 10:00 ч.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР