Какво е Адвент?От латинската дума adventus, което означава „пристигане“. Адвент

...
Какво е Адвент?От латинската дума adventus, което означава „пристигане“. Адвент
Коментари Харесай

До Коледа остават... Значението и историята на адвентния календар

Какво е Адвент?

От латинската дума adventus, което значи „ идване “. Адвент е времето на годината, когато честваме раждането на Исус Христос. Заедно с Богоявление, Велики пости, Великден и Петдесетница, сезонът на Адвент е част от литургичната година или църковния календар, който датира от преди 1500 години и се съблюдава в доста християнски обичаи. Адвентът постоянно се следи като част от коледния сезон.

Историята на адвентния календар

Вместо прецизно да следва четириседмичния интервал на Адвент, който може да стартира от 27 ноември до 3 декември, календарът на Адвент нормално стартира на 1 декември и отброява дните до Коледа.

Най-старият печатен адвент календар в действителност не е календар в класическия смисъл, а часовник. Предполага се, че това е „ Коледният часовник за деца” от 1902 година с въртяща се месингова стрелка, чийто циферблат стартира с 13 и чиито панели съдържат най-вече стихове от коледни песни.

Германските фамилии в средата на 19-ти век стартират да броят дните до Коледа, като означават знаци с тебешир върху врата или стена. Вариантите на противоположното преброяване включват запалване на свещ или окачване на религиозна картина за всеки ден, водещ до Бъдни вечер. До началото на 1900 година няколко издателски компании и вестници създават най-обикновени печатни календари.

Популярността на адвент календарите се популяризира благодарение на немски печатар на име Герхард Ланг (1881-1974). Като дете той е получил 24 бисквитки, " зашити " върху капака на кутия от майка си, като му разрешено да яде по една от тях всеки ден по време на Адвентния интервал. В началото на 20-ти век му хрумва му концепцията да изрязва " дребни малки врати " на календарите, като зад всяка има скрита картина или стих от Библията. С тази иновация Ланг се счита за бащата на актуалния адвент календар.

Съвременният адвент календар

В наши дни адвент календарът е най-разнообразен - зад дребните малки врати можеш да откриеш най-често лакомства, както и козметика, всевъзможни продукти, свързани със сериали, филми и книги.

Деби Уингам сътвори най-скъпия адвент календар в света, оценен на умопомрачителните 10 368 423 $ Поръчано ѝ е да го сътвори от швейцарски клиент, който е търсил най-хубавия коледен подарък за фамилията си. Концепцията на календара сплотява самостоятелните дарове с проектите за пътешестване на фамилията за идната година.

Според формалните върхове на Гинес, най-големият адвент календар е висок 71 мeтра и необятен 23 метра и е издигнат на гара Сейнт Панкрас, Лондон, в чест на ремонта на станцията през декември 2007 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР