Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван

...
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван
Коментари Харесай

Козуначена пита след Великден

Какво да вършим със остарелия козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, несъмнено, е: Действително, като премине Великден, се виждаме с толкоз доста храна, която бързо омръзва след празничната еуфория.

Предлагам ви рецепта, по-скоро импровизация, за остатъците от козунака, с която може да изненадате прелестно даже тези, които не си падат толкоз по него. Много е елементарно и е подобаваща за безспорни начинаещи в кухнята.

Козуначена пита със остарял козунак

Използвах обикновен като съставки козунак, който направих. Отрязах долната кора на козунака и нарязах на кубчета остатъка - към 3 шепи кубчета се получиха. Не мога да дам грамаж, само че във формата за торта с преносимо дъно се събраха почти на два реда. Миналата година пробвах с цели резени, само че не ми се получи доста приемливо, по тази причина в този момент взех решение да нарежа на едри кубчета.

Стар козунак на кубчета
750 мл. прясно мляко
2 яйца
2 с. л. кокосово масло
1 к. ч. пудра захар
кората на 1 портокал/лимон
1 ч. л. канела
смлени орехи за поръсване


С тази рецепта може умерено да се импровизира. Имах малко карамелизирани кокосови стърготини, прибавих и тях. Кокосовото масло може да се размени с краве масло, канелата да се пропусне и да се постави ванилия, капка коняк и по този начин до безкрая, до който води персоналният усет. Приятел пък ме насочи към концепцията за кокосово мляко, само че просто нямах подръка, другояче бих пробвала.

Загрявам фурната на 180 градуса.



На дъното на формата за торта поставям хартия за печене и подреждам кубчетата. Леко ги прилепям. В обособена купа разбърквам всички съставки без орехите и оставям леко млякото да се затопли, с цел да се разтопи кокосовото масло. Към затоплената (в никакъв случай гореща, с цел да не се пресекат яйцата) течност на тънка струйка прибавям разрушените яйца. Размесвам добре с тел за бъркане.



Изливам течността при козунака и леко го прилепям, тъй като той е лек и ще изплува. Целта е бързо да се напои.

Поръсвам с орехите и поставям във фурната. Пече се към 40 минути - да хване тен. От време на време притисках с лъжица, тъй като се издуваше в средата. Оставих да изстине, отстраних хартията и реалокирах в тортена паница.

Питата стана мека изпод, с хрупкава коричка и сладостен мирис на канела, портокал и кокос. Сервирах на вечеря с топка ванилов сладолед за наслада на моите девойки. Честно казано, изчезна прекомерно бързо и не съумях даже да фотографирам, само че стана чудно.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР