Какво да гледаме в първите дни на най-голямото театрално събитие

...
Какво да гледаме в първите дни на най-голямото театрално събитие
Коментари Харесай

Започва международният театрален фестивал „Варненско лято“


Какво да гледаме в първите дни на най-голямото театрално събитие в България, което ще се организира от 1 до 11 юни във Варна

„ Албена “, Театър „ Българска войска “, сн. Иван Дочев

На 1 юни на Основна сцена на Драматичния спектакъл във Варна за 26-и път ще се открие интернационалният сценичен фестивал „ Варненско лято “. Неговото начало ще бъде поставено с една от най-значимите за българската драматургична класика пиеси – „ Албена “ от Йордан Йовков, в нов прочит на доайена-режисьор Красимир Спасов. Това, което го е убедило през днешния ден да се обърне към нея е, че в Театър „ Българска войска “ открива подобаващите артисти за знаковите ѝ герои. Така в спектакъла ще забележим едни от мощните имена от неговата натрупа. В ролята на притегателната Албена се превъплъщава младата звезда Гергана Данданова. В историята за нейната неразрешена и трагично изкупена обич вземат участие още актьорите Веселин Анчев, Иван Радоев, Асен Кобиларов и други Постановката е част от тазгодишната българска селекция на фестивала и се играе на 1 и 2 юни от 19:30 ч.

Официалното откриването ще продължи на площада с атрактивно шоу във въздуха. От 21:45 ч. на Площад „ Независимост “ италианската компания „ Ивенти Вертикали “ ще зарадва жителите и гостите на Варна с необичайния театър „ Търси се “, показан в над 20 страни из целия свят. Специално високо скеле ще се трансформира в сцена на престъпна история, разиграна на метри над земната повърхнина, в комбиниране на въздушна акробатика, танц, спектакъл и видео прожекция. Входът е свободен.

На 2 и 3 юни на сцена „ Филиал “ програмата ѝ продължава с нашумелия театър „ Редки тъпанари “ на режисьора Стефан Москов (Драматичен спектакъл - Русе) . Той придвижва в театъра филмовата италианска престъпна комедия „ Неизвестни причинители “, номинирана за „ Оскар “ през 1958 година Група непохватни крадци се пробват да оберат заложна къща. Освен да натрупат бързи пари, те желаят и да станат известни, което е в цялостно несъгласие с „ работата ” им. Спектакълът още веднъж показва находчивостта на игровия спектакъл на Теди Москов, а актьорите с неизменим нюх за комичното извличат най-яркото и присъщото в техните изумително непохватни герои. Сред тях са Мая Новоселска, Александър Сано, както и Явор Бахаров, чието осъществяване му донесе „ Икар “ и номинация за „ Аскеер “. Гледайте на 2 юни от 19:15 и на 3 юни от 19:30 ч., Драматичен спектакъл – Сцена Филиал.

На 2 юни интернационалната селекция на фестивала ще показа с прожекция едно от огромните театрални събития в Русия и Европа през последната година. Това е спектакълът на младата звезда на новия съветски спектакъл Тимофей Кулябин върху „ Три сестри “ от А. П. Чехов (Театър „ Красный факел “, Новосибирск). Кулябин освен осъвременява пиесата, само че кани учител по жестомимичния език на нечуващите хора да се включи в работата с актьорите. В резултат целият актьорски състав пресъздава пиесата, говорейки само с жестове, придвижвания и звуци на предметите, до момента в който текстът на Чехов тече на надписи. Така по доста жив метод се основава извънредно мощен, лиричен и въздействащ облик на затворения свят на неговите герои и на техния блян и в същото време некадърност да се схващат един различен. Спектакълът печели националната театрална премия на Русия ЗЛАТНА МАСКА 2017 за повсеместен актьорски отбор и се показва на най-големите театрални фестивали в Европа. Във Варна може да се гледа в зала „ Европа “ на Фестивалния и конгресен център на 2 юни с превод на съветски и български, както и на 5 юни с превод на британски и български .

На 1 юни фестивалът предлага и специфична стратегия за деца по случай Деня на детето. От 11 ч. Кукленият спектакъл кани дребните фенове на спектакъла „ Трите феи “, а от 16 ч. на сцена „ Филиал “ Драматичният спектакъл показва „ Сън “ – един театър за юноши по Магда Борисова, отличен за „ Майсторско показване на модерна българска драматургия “ на Международния сценичен фестивал на спектакли за деца „ Вълшебната завеса “ - Търговище 2018.

Билети на касата на Драматичен спектакъл – Основна сцена и на bgbileti.com.

Международният сценичен фестивал „ Варненско лято “ 2018 се провежда от Фондация „ Виа Фест “ със съдействието на Министерството на културата, Община Варна и Българска асоциация за спектакъл с поддръжката на Фондация Америка за България и Обединена българска банка.Медийни сътрудници на фестивала са Българската национална телевизия, Радио Варна – БНР, Телевизия и вестник „ Черно море “, Дарик Радио – Варна, Народно дело, Литературен вестник,Petel.bg, Градското списание, макар.comиПортал „ Култура “.

За повече информация:

Илко Ганев; тел.: +359 895 007066 / мейл: [email protected]

 

 

Основна Сцена

ФКЦ

Пресцентър

1 петък

11.00 -12.00

Пресконференция - Откриване

Театър „ Българска войска “ за „ Албена “

Ивенти Вертикали – Италия за „ Търси се “

 

 

2 Събота

 

 

3 неделя

 

 

4 Понедел.

11.00- 13.00

Пресконференция

Представяне на стратегия Шоукейс

ТР Сфумато

Дерида

Християн Бакалов

 

5 Вторник

 

 

 

6 Сряда

11.00- 12.00

Пресконференция

Компания „ Ле Супличи “ – Болоня, Италия за „ Планината Чирчео “

Компания „ Адриен М. § Клер Б “ – Лион, Фрнция

 

 

7 Четвър.

 

 

8 Петък

 

 

 

9 Събота

11.00- 12.30

Пресконференция

Театър „ София “ за „ Алонсо “

Театър „ Възраждане “ за „ 12-те гневни “

Драматичен спектакъл – Пловдив за „ Момчето от последния чин “

 

10 Неделя

 

 

11 понеделник

11.00 – 12.30

Пресконференция

Представяне на книгата на Вили Тончева „ Пристрастно. Театърът на Варна “

 

Инициативен комитет за честване на 100 годишнината на Драматичния спектакъл - Варна

 

12.вторник

 

ФКЦ

Пресцентър

Пресконференция

11.00-12.00

Лиса Джерард,

Петър Дундаков и Дора Христова – диригент на „ Мистерията на българските гласове “ Програма „ Интермецо “

 

За информация за всички събития от фестивалната стратегия и настоящи вести, следете фестивалната интернет страница viafest.org, фестивалния блог varnatheatrefest.viafest.org, както и фестивалния профил във Facebook.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР