Какво бихте направили с най-големия самолет в света? Ако сте

...
Какво бихте направили с най-големия самолет в света? Ако сте
Коментари Харесай

Стартъп на съоснователя на Microsoft създава най-големия самолет в света

Какво бихте създали с най-големия аероплан в света? Ако сте милиардерът Пол Алън, ще прикрепите към корема му различен аероплан, който след това да бъде изстрелян към космоса. Това е последната концепция на основаният от съоснователя на Microsoft стартъп – Stratolaunch – който вижда в едноименния си аероплан новаторски трансформация на Spruce Goose за 21-ви век. Разбира се, Алън и неговата стартъп компания се надяват техният голям Stratolaunch да извърши надалеч повече задания от митичната разработка на Хауард Хюз от 30-те години на 20-ти век. Затова и при започване на седмицата компанията показа нов набор от ракети, които ще бъдат изнесени в горните пластове на атмосферата от Stratolaunch, а по-късно и изстреляни към орбита.

По начало Stratolaunch е основан с задачата да изстреля ракетата Pegasus XL от въздуха, само че сега в развой на разработка са още три други съвместими апарата, в това число триядрена ракета, която може да носи 15 пъти по-голям потребен товар от Pegasus XL и галактически аероплан, който вероятно може да транспорти и хора до орбита.



" Развълнувани сме да споделим за първи път някои детайлности към развиването на личните ни галактически апарати, съвместими със Stratolaunch. Независимо за какъв потребен товар приказваме и за каква орбита, изстрелването на спътници в космоса скоро ще бъде по-лесно от резервирането на самолетен полет”, разяснява изпълнителният шеф на Stratolaunch Жан Флойд.

В допълнение към Pegasus, който може да транспорти 370 кг (816 паунда) до орбита и ще бъде изстрелян от Stratolaunch за първи път през 2020 година, компанията построява собствен личен MLV (Medium Launch Vehicle), който има съвсем 10 пъти по-голяма товароподемност, както и към този момент упоменатата триядрена ракета MLV-Heavy.

В същото време компанията създава и галактически аероплан за многократна приложимост, като все още планът е на стадий основаване на дизайна и няма съответна дата за първи полет.

Всички ракети, конструирани за изстрелване от Stratolaunch, са доста по-малки от огромните машини на SpaceX, които в действителност не са директни съперници на компанията на съоснователя на Microsoft. Вместо да се прицелят в изстрелването на огромни спътници или задачи до Луната, Startolaunch се надяват да обезпечат " комфортен, наличен, обикновен авиодостъп до космоса, който да улеснява решаването на проблемите в света и да оказва помощ на развиването на технологиите и научните проучвания благодарение на събираните в космоса данни”.

Това евентуално значи, че компанията ще се насочи към работа най-вече в по-ниска орбита, с по-малки спътници и галактически станции. Стартъпи като Virgin Orbit и Rocket Lab се надяват да оферират сходни услуги с благоприятни условия за транспорт на потребен товар в границите на обсега на комбинацията Stratolaunch/Pegasus, само че новите разработки на компанията на Алън ще ѝ разрешат да доставя в орбита доста по-сериозни натоварвания.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР