Какви са процедурите при изплащането на застраховки за пострадалите собственици

...
Какви са процедурите при изплащането на застраховки за пострадалите собственици
Коментари Харесай

Ивана Димова: Застрахователят не може да откаже да отиде на място за опис

Какви са процедурите при изплащането на застраховки за потърпевшите притежатели на коли от потопа по Южното черноморие?

Застрахователят не може да откаже да отиде на място за списък на вреди след злополучие, изясни Ивана Димова, член на УС на Асоциация на българските застрахователи, по Българска национална телевизия.

" Не може да бъде отказана помощ никога, тъй като това е естествено злополучие, катастрофично събитие, при което застрахователите са по тази причина да оказват помощ на хората в такива обстановки. Тук не става дума единствено за самите коли, само че и за самите домове, които имат също застраховки. Защото страната може да помогне с някаква частична сума, когато се случи самото злополучие, само че не може да съгради нов дом и да възвърне цялото движимо и недвижимо имущество на всички жители в засегнатия регион ", сподели Димова.

Георги Батаклиев е притежател на автомобила, който безусловно " кацна " върху скалите след наводненията по Южното Черноморие. Преди бедствието колата му е била на 200-300 метра от морето, откъм южната страна на реката.

" Когато отмина стихията и водата спадна, към този момент можех да стигна до бунгалата, където нощувахме. Отидох да видя дали е останал някакъв багаж, тъй като всички бяхме без никакъв багаж, мокри. Когато отидох до караваната, с цел да видя за багажа, погледнах, тъй като колата се виждаше от караваната, открих че я няма. Все отново някакъв багаж ни беше останал и на втория курс, който направих, един локален човек ми сподели, че има кола на скалите ", описа Батаклиев.

Потърпевшият към момента не може да откри метод да извади автомобила си, тъй като е нужна тежка техника. Дори е разговарял колата му да бъде изтеглена с транспортен съд, само че цената е непостижима за него. Той се е свързал със застрахователите още на първия работен ден след наводнението, декларирал е рекламация и идната стъпка е изваждането на колата и напредването ѝ до сервиз или ликвидационен център, където да бъдат разказани вредите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР