Какви са настроенията сред медицинския персонал в България? Говорим с

...
Какви са настроенията сред медицинския персонал в България? Говорим с
Коментари Харесай

Говорят сестрите: Крадем маски един от друг, защото няма

Какви са настроенията измежду медицинския личен състав в България? Говорим с здравна сестра от огромна столична кардиологична болница, която ни споделя за ограниченията, които са взети, както и за своите опасения от прегряване на системата на българското опазване на здравето.

Какви ограничения взе вашата болница за ограничение на болестта?

Каквито взеха всички първоначално – указания по отношение на инфекцията и заплахата от нея, указания за персонална хигиена, потребление на защитни средства.

Разполагат ли медиците с задоволително защитни средства и от кой момент ги ползвате?

Не! В нашата болница няма задоволително ЛИЧНИ (за професионални не приказваме изобщо) защитни средства (предполагам, че в множеството е така). Най-голям проблем са маските, може би тъй като всеобщо се употребяват и от хора отвън системата, само че ние " крадем " един от различен и използваме една маска към 2 дни. Има и сътрудници, до които изобщо не доближават. Използваме като защитно облекло еднократни пациентски/посетителски престилки, които въобще не са предопределени за отбрана, само че и те са под брой. На поделение се пада една кутия маски за седмица, а в кутия има по 50 броя!

Има ли поделение, което ще поема заболели с Covid19, какъв брой кревати има в него и обор удвани  ли са с апарати за подаване на О2?

Не! Категорично такова няма да има. Пациентите със подозрение със подозрение за Covid19 ще се препращат към инфекциозните отделения на огромните общи лечебни заведения. Болницата желае да си резервира работата с кардиологично планови пациенти на този стадий. За информация единствено ще кажа, че в нашата реанимация има 17 кревати със 17 дихателя, още към 3 апарата в другите отделения и 1 – 2 излезли от приложимост, само че при потребност могат да се употребяват общо 20. Мисля, че в другите лечебни заведения са по-малко. Нашата реанимация е може би една от най-големите. 

Разполагате ли с задоволително личен състав, ако някой от медиците се разболее?

Не! Липсата се усеща още с първите сътрудници, излезли в карантинен интервал. Няма задоволително лекари и сестри. Основният обслужващ личен състав са специализанти.

Коя част от българската здравна система ще бъде сложена на най-голямо тестване?

Поликлиники, джипита, ДКЦ-та, фронтът на всички лечебни заведения – приемни кабинети и незабавни отделения, може би и всички по-малки лечебни заведения, за провинцията не ми се мисли.

Какво можеше да е направено, а не е?

Не е направено задоволително да се защищити медицинският личен състав. Няма задоволително медицински личен състав, който да се занимава единствено с това, да бъде подготвен и разполагаем. Има и съответни дейности, само че трябваше да се случат по-рано. Иначе–личната отговорност и съпричастността на цялото общество са от голяма важност за триумфа на ограничението на болестта.

 
Какво чакаме от медицинските сестри през днешния ден, като не ги подкреапихме през вчерашния ден?

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР