Каква сума трябва да изкарваме на месец, за да можем

...
Каква сума трябва да изкарваме на месец, за да можем
Коментари Харесай

КНСБ: По 1500 лева чисто са нужни за оцеляването на всеки българин

Каква сума би трябвало да изкарваме на месец, с цел да можем да покрием главните си потребности в България? Последните данни на синдикатите сочат, че средствата, нужни за 30 дни естествен живот без ограничения, неведнъж надвишават даже увеличената минимална работна заплата.

Поне 1500 лв. чисто би трябвало да изкарва самичък човек в България, с цел да може да покрива най-базовите си потребности. Това сочат последните данни на КНСБ. “Ако имам едни 1500 лв., ще мога да се оправя. Сега се отнемам от отопление и доста други неща ", показва пенсионерка.

От синдикатите прецизират и какво е разпределението на тези средства по пера. " От тази стойност към 36% са нужни единствено за храна или пък за публично хранене ", твърди Виолета Иванова, Институт за обществени и синдикални проучвания към КНСБ.

Според синдикалистите, всеки, който получава чиста заплата под 1500 лв., автоматизирано попада в категория " работещи небогати ". " Ако жител не може да покрие базовите си потребности със заплатата, която получава, той влиза в категорията " работещи небогати ", безапелационна е Иванова.  

Ако пък семейството е от двама души, то общите приходи би трябвало да са най-малко 2500 лв.. Обикновените хора дават отговор, че заплатата би трябвало да е най-малко 2000 до 3000 лв., с цел да не се лишават от нищо, а огромна част от приходите им отивали главно за храна, предава NOVA.

В петък икономическият министър разясни, че с самодейността " Достъпно за вас " не може да докара до спад при инфлацията или пък повдигане на покупателната дарба на популацията.

" Това са 50 продукта от потребителската кошница. Няма по какъв начин да очаквате те да провокират сериозен спад в инфлацията ", акцентира Богдан Богданов, министър на стопанската система и промишлеността.

А повода съгласно Андрей Николов от Института за пазарна стопанска система е, че: " Търговските вериги покриват 50% от целия стокооборот. Тази мярка няма да засегне дребните магазинчета или отворените пазари, където има слаб надзор. Тя е единствено в комерсиалните вериги, където пазарят 50% от популацията и има 50% от стоките ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР