Каква Европа очакваме след балотажа Макрон - Льо Пен и

...
Каква Европа очакваме след балотажа Макрон - Льо Пен и
Коментари Харесай

Каква Европа очакваме след балотажа във Франция - говори Тара Варма от Европейския съвет за международни отношения

Каква Европа чакаме след балотажа Макрон - Льо Пен и по какъв начин войната в Украйна повлия на президентските избори във Франция - приказва Тара Варма - началник на офиса на Европейския съвет за интернационалните връзки.

Българска национална телевизия: Французите в този момент избират президент, само че в каква степен този избор ще се отрази на Европейския съюз и на европейците?

Тара Варма: Изборът значително ще засегне и европейците. Защото политическите планове на Еманюел Макрон и на Марин льо Пен са доста разнообразни. Ясно е, че Макрон ще следва избора, който към този момент е направил по въпросите за европейския суверенитет, за по-силна Европа, за повече вложения в европейската защита, както и в търсенето на по-добра съгласуваност сред Европейския съюз и НАТО. В случая с Марин льо Пен нещата са радикално разнообразни. Тя мисли за излизане от военното командване на НАТО, тя желае да изолира оптимално Европейския съюз, към този момент не упорства Франция да излиза от него само че пък мисли за образуване на съюзи с демократични демокрации, за съюз особено с Виктор Орбан, за опит да се блокира допустимо най-вече планът за политическо консолидиране на Европейския съюз. Тя ще образува и съюзи за ограничение на миграцията. Очевидно е, че сме очевидци на напълно противоположно политическо мислене. Тя се приготвя доста повече за сегашната обстановка, защото разликата сред двамата при последните избори беше забележителна. Еманюел Макрон тогава завоюва със 70 % от гласовете. Докато последните изследвания от през вчерашния ден сочат, че в случай че тя загуби, то нейната загуба ще е с 49%, а той би спечелил, само че с към 51%. Ясно е, че салдото в страната не е в негова изгода, както е бил при предходните избори. И това слага доста въпроси, в това число и на парламентарните избори във Франция през юни.

Българска национална телевизия: Както знаете, обстановката е още по-различна в този момент с войната в Украйна. В тази вероятност, засягаща сигурността в Европа, би трябвало ли Макрон да промени нещо в политиката си? Защото както видяхме, той организира серия от диалози с Путин, само че с това не реализира мир.

Тара Варма: Именно, изцяло разумно е в този момент той да ускори разговора сред Европейския съюз и НАТО, да направи от Европейския съюз един фаворизиран стратегически сътрудник на НАТО и се надяваме да забележим тази идея, заложена в стратегическата идея на НАТО, която ще бъде показана през юни в Мадрид. Може би Макрон ще остане отворен за връзка с Путин. Вярно е, че връзката им досега не даде кой знае какъв резултат. В вероятност сякаш това евентуално отново няма да даде стремежи резултат, тъй като Путин сякаш има предпочитание да води войната до дъно. Човекът, който през днешния ден може да спре войната, е самият Владимир Путин. Но той сякаш освен няма предпочитание да я стопира, а продължава и с избиването на хора на разнообразни места в страната. Сигурно е, че възприетата в този момент от Макрон позиция по отношение на Русия е доста по-близка до тази на страните от Централна и Източна Европа, които от дълго време предупреждаваха за рисковете от война и то от война, провокирана от Владимир Путин. Така че позицията му се разви много. Идеята му е да даде в действителност помощ за интернационалното правораздаване, за Украйна; да даде оръжия на Украйна, да даде финансова и материална помощ. Това в действителност е огромен прогрес в неговата позиция - да се даде финансова и материална помощ на страна, която не е нито член на Европейски Съюз, нито на НАТО.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР