Каква е вашата лична мотивация за каузата, зад която заставате?

...
Каква е вашата лична мотивация за каузата, зад която заставате?
Коментари Харесай

Амалипе: ПРОМЯНАТА е в образованите деца!

Каква е вашата персонална мотивация за идеята, зад която заставате?

Личната ни идея, за която Центърът работи е триумфът на всяко едно дете и неговото създаване като персона, която да пребори отрицателните стандарти и всеобщото публично мнение по отношение на ромите. Героите в нашата борба за превъзмогване на тези стандарти са съумелите деца, които през днешния ден са дипломирани лекари, публицисти, предприемачи и общественици. Целта ни е да покажем, че когато на едно дете се подаде ръка и му се даде късмет да успее, то може да сбъдне фантазиите си.

Кои са измененията, които виждате, работейки по своя план, които ви потвърждават, че има смисъл от него?

Основната концепция върху, която се гради нашият план е активизирането на менторството и усилването на мотивацията за учене и увереността в триумфа. С обезпечаването на устройства за включването в образователния развой в електронна среда, казусът е едвам на половина решен. Когато липсват умения за работа с устройствата и отвращение за включване, то тогава напъните ни губят смисъл и уравнението остава нерешено. С активизирането на възпитаници наставници, които да поддържат своите съученици и даже своите преподаватели за интензивно включване в просветителния развой съумяваме да ги накараме да се усещат значими и да подпомогнем изцяло този комплициран развой. Срещите с представители на бизнеса имат забележителна роля в усилването на мотивацията и показване на положителния образец, към които се стремим. Когато едно дете повярва в фантазиите си, никой и нищо не може да го спре! Така ние им даваме фантазии.

Вашата организация потвърждава, че образованието е оръжие освен против незнанието в малцинствените групи, само че и против публичните предубеждения. Разкажете по какъв начин стартира всичко и с какви компликации се сблъскахте първоначално.

Определянето на етикети и образуването на публични настройки е един комплициран и мъчно възвратим развой, който изисква доста работа, с цел да бъде преодолян. Амалипе работи интензивно съвсем 20 години за тази смяна, която считаме, че би трябвало да бъде построена радикално, точно от образованието. Стремим се да работим за смяна на интеграционните политики, тъй че те да бъдат ефикасни и съответни по отношение на действителната, а не преекспонираната обстановка в общността.

Защо решихте да кандидатствате в ПРОМЯНАТА? И с какво тази обществена самодейност оказа помощ досега на вашата идея?

Кандидатствахме в ПРОМЯНАТА от една страна, поради медийната поддръжка, с цел да имаме опцията да разпространяваме положителния образец и да подпомогнем този развой на ПРОМЯНАТА в публичните настройки, тъй като има толкоз доста деца, които си коства да бъдат показани и да бъдат образец и на останалите като тях, които нямат смелостта да покажат себе си. От друга страна с ПРОМЯНАТА имаме опция и да стигнем до доста повече хора, които да се включат и в нашата дейна акция за събиране устройства за учениците, които нямат техника и остават изолирани от образователния развой. Кампанията „ Стара техника за ново начало “ започва съвсем незабавно след рисковото прекосяване в отдалечено образование през март тази година, когато след извършено изследване от нас в учебната мрежа за достъпа до интернет, в действителност стана ясно, че 20% от всички проучване нямат устройства, с цел да се включат. Публикувахме лист на нуждаещи се от електронни устройства, в който за три дни се записаха близо 200 учебни заведения търсещи над 6500 устройства. Нашият апел към обществото да дарят ненужна за тях, само че работеща техника за тези деца доближи до 70 донори, които подариха близо 800 устройства, а те помогнаха на повече от 1000 деца! Надяваме се благодарение на ПРОМЯНАТА да достигнем до още повече донори и по този начин да бъдем в поддръжка на този сложен, само че витално значим развой. Защото в случай че обществените и стопански последствия са забележими в този момент, то последствията от усложненията в образованието в този момент ще бъдат забележими след време и доста сложни за превъзмогване. И както гласи и нашият зов – Детето, на което даряваш вяра през днешния ден, може да е лекарят, който избавя живота ти на следващия ден!

Със сигурност досега ПРОМЯНАТА НИ оказа помощ да достигнем до повече хора, и то такива, до които преди този момент нямахме тази опция. ПРОМЯНАТА ни оказа помощ и в професионален проект. Членовете на екипа ни минаха през извънредно потребни образования, знанията от които през днешния ден използваме интензивно. ПРОМЯНАТА ни среща със страхотни експерти. А споделеният опит ни оказва помощ да „ порастваме “ и да бъдем по-полезни децата, за които работим.

Как се отрази рецесията с COVID-19 на вашата организация?

Ковид рецесията ни насърчи да търсим решения и да бъдем още по-активни в дейностите си, да намерим способи да бъдем оптимално потребни на общността и да се напаснем към КОВИД действителността, която промени коренно всекидневието ни. Може би КОВИД рецесията се отрази продуктивно на нашата организация, тъй като ни даде опция да се развием в направления, в които не предполагахме, че можем да бъдем сполучливи, като акцията „ Стара техника за ново начало “. Не сме и подозирали, че можем да достигнем до толкоз хора и да помогнем на толкоз деца директно. Сега благодарение на ПРОМЯНАТА се надяваме да продължим все по-уверено, с скъпата помощ на донорите, които ни върнаха вярата в положителното и в това, че без значение от етническия си генезис децата заслужат еднообразно да имат късмет за по-добър живот и да имат еднакъв достъп до обучение.

Много от нас може би не се замислят, че за жалост, не всяко дете има достъп до техника и интернет, с цел да организира онлайн образованието си. Това ли е най-голямата спънка, която се пробвате да преоделеете тази образователна година? Има ли още деца, които се нуждаят от преносим компютър или таблет?

С обезпечаването на устройства, задачата се оказа на половина решена, тъй като огромна част от учениците не могат да работят с тях, а и нямат мотивацията да го създадат. Затова взехме решение да включим възпитаници наставници, които ние да обучим, а те от своя страна да оказват помощ на своите съученици. Продължаваме да търсим устройства, по тази причина обявихме публично и рестарта на акцията ни „ Стара техника за ново начало “, която ще бъде дейна, до момента в който има нужда от нея.

Пред какви други провокации ви сложи онлайн образованието, като организация, която се бори да задържи децата в учебно заведение?

Задържането на учениците в учебно заведение е комплициран и нескончаем развой, който ние се стараем да улесним, като създадем учебното заведение забавна и мотивираща среда за развиване на персони на първо място. Образованите деца са нашият приоритет, по тази причина методите за задържане са разнородни и все по-интерактивни в отговор на изискванията. Предизвикателство както за останалите, по този начин и за нас е замяната на същинското другарство с виртуалната среда и неналичието на физически контакт. Необходимо е да се напаснем с новите благоприятни условия, които електронните платформи ни оферират и да се „ цифровизираме “, с цел да бъдем съответни със обстановката.

Как работи вашата мрежа от ученици-наставници, която оказва помощ на по-малките с образователния развой? Успявате ли да въвлечете и родителите в учебния живот?

Ученците наставници минават серия от онлайн образования при нас, с които покачваме техните организационни и цифрови умения. Стремим се да мотивираме и обучим тях, с цел да предадат те наученото с метода връстници образоват връстници, както и даже да спомагат на своите преподаватели. Самите наставници вземат участие и в мотивиращи срещи с представителите на бизнеса, тъй че да могат да се припознаят в тях и да бъдат още по-вдъхновени да трансформират!

Един от главните способи за задържане на учениците в учебно заведение е работата с родители. С неофициалната ни мрежа от просветителни посредници, на които указваме методическа поддръжка за работа в общността, доближаваме до родителите, тъй че да можем да ги въвлечем интензивно в учебния живот и те да станат съпричастни на идеята ни за по-образовани деца. Едно хубаво нещо в отдалеченото образование беше, че засилва родителите, които веднъж привлечени да оказват помощ на децата си, откриха също нови познания и обогатиха своя опит за работа с устройствата.

Успяхте ли да запознаете децата с експерти от IT бранша и други съумели хора? Как протекоха тези срещи и въодушевиха ли се учениците да поемат по личен професионален път?

Методът за мотивация с положителния образец е от извънредно значение за запалването на искрата при младежите, които търсят да се припознаят и да изградят модел на подражателство. Срещите с хора, които са съумели по някакъв метод им дава фантазии, а както споменахме, когато едно дете повярва в фантазиите си, то нищо не може да го спре! Учениците се радват извънредно доста на тези срещи и планираме от ден на ден такива и в бъдеще.

Прекрасно е, че се стремите да образовате ромските деца и младежи, само че и да ги вдъхновите да опознаят и да запазят своята културна еднаквост. Какво бихте споделили на скептиците, съгласно които двете неща не могат да се съчетаят?

Запазването на идентичността е значим фактор, с цел да се запази културното разнообразие въобще. Образованите деца и младежи би трябвало да имат шанса да развият своя капацитет, без да се срамят от идентичността си и без да им бъде поставян етикет на база етнически предубеждения. Няма нищо по-ценно от традициите и културата на един народ и имаме вяра, че когато човек е просветен и задоволително убеден да покаже себе си, то не би имало спънка обществото да го схване и да промени възгледите си за целия етнос. Именно по тази причина се стремим да има от ден на ден образовани ромски деца, които макар изискванията, в които живеят, все пак, че нямат еднакъв старт в обучение и даже постоянно нямат и никаква поддръжка да бъдат образовани, с доста повече старания и труд, съумяват да преборят стандарта.. Обществото има потребност да вижда повече от този образец, с цел да се увери, че това не са единици хора, а те са действителни, действителни и са от ден на ден и би трябвало всеки от нас да опознае от първо лице тези хора, а не да построява мнение от публични настройки.

Може да станете част от ПРОМЯНАТА и да подкрепите „ Амалипе “.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР