Каква е ситуацията с имотния пазар в страната. Какви ще

...
Каква е ситуацията с имотния пазар в страната. Какви ще
Коментари Харесай

Брокер: Допреди година буквално карахме купувачите да си носят парите за имота в джоба

Каква е обстановката с имотния пазар в страната. Какви ще са цените на жилищата през 2023 година? Кога ще тръгнат надолу цените? Къде са най-скъпи жилищата?

Темата разяснява в  " Денят стартира " по Българска национална телевизия Александър Бочев от Национално съдружие " Недвижими парцели ".

По думите му се спекулира с тематиката за спад на цените и продажбите.

" В огромните градове на страната - в Бургас покачването на база 2022 година спрямо 2021 година е 2% на броя на продажбите, в София е 8, в Пловдив към 7,5%. Единствено във Варна се бележи лек спад с към 3,3 %. Общо за страната е към 2,2% покачването на продажбите ", съобщи Александър Бочев.

Той окачестви пазара като спокоен и предвижда, че не се чакат съществени разтърсвания.

" Има задържане на цените. Допреди една година безусловно карахме купувачите да си носят парите в джоба. Сега даже положителните предложения престояват на пазара седмица, две, месец, което е добре за тях, с цел да могат да изберат по-правилно своя предстоящ дом. Не мисля, че цените ще падна. Ако това се случи, то тогава ще е  с минимални темпове. Средната цена е 1300 - 1500 евро на квадратен метър, само че въпреки всичко зависи и от региона на парцела ", сподели още той.

" Няма да има съществени разтърсвания на пазара заради влизането ни в Еврозоната. Смятам, че ще има позитивен резултат влизането ни в Еврозоната и Шенген, само че и не мисля, че цените ще паднат. "

" Хората би трябвало да си купуват парцела, когато им е нужен. Много хора избраха вместо да имат нулеви депозити в банката, да вложат парите си в парцели. Но заради една или друга причина тези хора държат парцели си празни, без да ги дадат чартърен. Може би се опасяват, че ще бъдат разрушени. Това и неточност, тъй като хората изпускат рентабилност от 4-5%. Това е и обяснението за какво толкоз доста парцели стоят празни. "

" Самият факт, че цените на панелните блокове са на високо равнище е доказателство, че има интерес към тях. Все отново би трябвало да се означи, че те имат доста стеснен живот, в случай че не се предприемат мерки като саниране ", добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР