Каква е ролята на войната в цивилизацията на маите? Нови

...
Каква е ролята на войната в цивилизацията на маите? Нови
Коментари Харесай

Учени: Маите се оказват още по-кръвожадни отколкото се смяташе

Каква е ролята на войната в цивилизацията на маите? Нови доказателства от езерни утайки към изоставения град Уицна (Witzna – град, който се намира северно от днешна Гватемала) сочат, че рисковата, тотална война не е просто аспект от края на маите, водещ до нейното проваляне, а характерност на междуградското съревнование по време на пика на културата на маите. Изследователите на Университета Бъркли и Университета в Тулан откриха пълен пласт от въглени от солидна офанзива довела до изгорената земя върху Уицна, датиран от 697 година сл. Н.е.

 Учени: Маите се оказват още по-кръвожадни в сравнение с се смяташе Този аспект от скорошно изследване със 3D скенер Лидар демонстрира целия параден център, разпрострян се на 2 километра по варовиков било с аспект към Лагуна Ек’Наб (бяло петно), мястото за взимане на проби за това палеоекологично изследване. Източник: Франсиско Естрада-Бели, PACUNAM & University of Tulane

Досега се смяташе, че Маите в Централна Америка са били по-добра и нежна цивилизация, изключително спрямо ацтеките в Мексико. В разцвета на културата на маите преди към 1500 години, войната наподобява по-скоро обвързвана с ритуалната традиция, предопределена да служи за изнудване и откуп за пленени вождове и значими персони или за покоряване на съперничещи династии, с лимитирано влияние върху околното население.

 Учени: Маите се оказват още по-кръвожадни в сравнение с се смяташе

Едва по-късно, археолозите считат, че увеличаващата се суша и изменението на климата довеждат до тотални войни – градовете и династиите биват заличени от картата при по този начин наречените унищожаващи събития – и заличаването на цивилизация на маите в низините към 1000 година сл. Н.е.

Нови доказателства, открити от откриватели от Калифорнийския университет Бъркли и Геологическата работа на Съединени американски щати, слагат под въпрос всичко това. На тяхната база допускаме, че маите са провеждали военни акции, употребявайки тактиката на „ изгорената земя “. Тя има за цел да унищожи всичко, което е актив за съперника. А това включва даже и посевите – още по-шокиращо е, че се ползва в разгара на тяхната цивилизация, време на разцвет и художествена изисканост.

 Учени: Маите се оказват още по-кръвожадни в сравнение с се смяташе

Констатацията също по този начин ни демонстрира, че тази ескалация на военните спорове, евентуално обвързвана с изменението на климата и дефицита на запаси, не е причина за разпадането на цивилизацията на маите в низините.

 Учени: Маите се оказват още по-кръвожадни в сравнение с се смяташе

„ Тези данни в действителност провокират една от преобладаващите теории за краха на маите “, споделя Дейвид Уол, доцент по география на UC Berkeley и откривател в USGS в парка Менло, Калифорния. „ Констатациите прекатурват тази концепция, че войната в действителност е станала интензивна едвам доста късно в тяхната история. “

 Учени: Маите се оказват още по-кръвожадни в сравнение с се смяташе
Дейвид Уол и Лисана Андерсън от USGS с локален помощник, взимат проба от наслойка от центъра на езерото Ek’Naab. Снимка: Франсиско Естрада-Бели, Тулан

 Учени: Маите се оказват още по-кръвожадни в сравнение с се смяташе

„ Способността да се обвързват геоложки доказателства за унищожителен пожар за събитие, маркирано в епиграфския запис, стана допустимо с помощта на относително рядкото разкриване на глиф на емблемата на античния град на маите, отразява взаимното свързване на разнообразни находки, нещо съвсем нечувано до момента в региона на геоархеологията “, – споделя Уол.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР