Каква е историята на храма, в който всяка година слиза

...
Каква е историята на храма, в който всяка година слиза
Коментари Харесай

Историята на храма, в който всяка година слиза Благодатния огън

Каква е историята на храма, в който всяка година слиза Благодатният огън, с цел да се придвижи по целия православен свят и ние да го занесем в домовете си?

Според исторически източници гробницата на Исус Христос е открита към 326-та година след Христа, а император Константин Велики, първият християнски император на Рим, подрежда да се построи храм към нея. Интересен факт е, че българите са един от първите нации и единствените измежду славяните, които имат свое храмово пространство до Божи гроб още от времето на цар Симеон Велики.
Снимка: EPA

През 638 година арабите за първи път завладяват Йерусалим и патриарх Софроний връчва ключа за Гроба Господен на халиф Омар ибн Хатаб с молба да пази святото място. Халифът дава ключа на рода Нусейбе и по този начин е до през днешния ден.
Снимка: EPA

През XII в., когато в продължение на 88 година Йерусалим е в ръцете на християните, традицията е нарушена. През 1187 година султан Саладин (Саллах пъкъл Дин) завладява Светите места, само че дава обещание на британския крал Ричард I Лъвското сърце родът Нусейбе да продължи да отключва гробницата на Христос. Вероятно по същото време друга мюсюлманска фамилия – Джудех, е натоварена да пази ключа нощем.
Снимка: Reuters

И през днешния ден всяка заран към 4 ч. потомък на Джудех влиза в Стария Йерусалим през портата Яфа и се насочва към църквата на Божи гроб. Той носи със себе си 30 сантиметров чугунен ключ, който е на 500 години (първият се е счупил) и в единия край е триъгълен, в другия - квадратен. Стигайки до църквата, мъжът предава ключа на потомък на семейството Нусейбе, който се качва по стълба, с цел да отключи горната брава, а след това отваря и долната. Дървените врати се отварят за гости и по залез се затварят, като церемонията се повтаря.
Снимка: Reuters

„ Празнуваме Великден с нашите християнски братя. В ръцете си държа ключа за черквата „ Божи гроб “, който се предава в фамилията ми от 1187 година ", споделя Адиб Джудех - страж на ключа за храма „ Божи гроб “.

Тези две семейства от епохи са пазители на мира сред мюсюлмани и християни от една страна и от друга сред християнските свещеници, боричкащи се за надзор над храма.
Снимка: Reuters

Адиб Джудех и Уаджих Нусейбе споделят, че за тях тази работа в името на мира е въпрос на чест, не на пари, защото заплатата им е алегорична.
Снимка: EPA
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР