Каква бе тази странна допирна точка, която се появи вчера

...
Каква бе тази странна допирна точка, която се появи вчера
Коментари Харесай

Близко, но не прекалено, въпросът, който вълнува цяла Америка

Каква бе тази странна допирна точка, която се появи през вчерашния ден сред американската суперзвезда Бионсе и някогашния вицепрезидент Джо Байдън? И двамата бяха забъркани, единият като жертва, другият като хипотетичен причинител, в неуместни целувки - най-новите образци за навлизане в толкоз значимото в Съединени американски щати " персонално пространство ".

Тук не става дума за полово принуждение, а за жестове, считани за нежелани и неприлични в страна, в която вълната #MeToo (#Аз Също) се трансформира в мъртво неспокойствие.

В събота вечерта Бионсе беше коронована на церемония зрелище в Лос Анджелис за " изпълнителка на годината " на церемонията за раздаването на премиите на американската Национална асоциация за развиване на цветнокожите хора (NAACP). Те са за изключителни осъществявания в киното, малкия екран, музиката и литературата и означават най-хубавите изяви на афроамериканската общественост.

Но гордостта, почувствана от почитателите, беше помрачена от артиста Омери Хардуик, нахокан, че прекомерно мощно съгласно някои прегърнал лауреатката и я целунал два пъти по дясната буза, втория път покрай устата на звездата.

В оня миг Бионсе, застанала до брачна половинка си Джей Зи, не личеше да е афектирана. Но в неделя обществените мрежи бяха залети от гневни реакции.

По косата

По изненадващо съвпадане същия ден в американските вести доминираше обвиняване, отправено от някогашна законодателка от щата Невада - Луси Флорес, съгласно която някогашният вицепрезидент на Съединени американски щати Джо Байдън ненадейно за нея я целунал по тила през 2014 година

Полемика, която евентуално ще навреди на предстоящата в Белия дом кандидатура на Джо Байдън, любимец в допитванията в лагера на демократите. Около седемдесетгодишният политик отхвърли да се е държал подмолно с Флорес.

След това се появиха доста фотоси, на които Байдън допира дами. На една от тях, датираща от февруари 2015 година, той прегръща през раменете брачната половинка на министъра на защитата Аштън Картър.

Същата жена - Стефани Картър, в писмо, оповестено в неделя, отхвърли Байдън да е направил нещо непристойно.

Луси Флорес от своя страна признава, че не е била обект на полово принуждение " или нещо сходно ". Но твърди, че е " законно да се води спор по обстоятелството, че мъжете с власт считат, че имат право да нахлуват в персоналното пространство на дамата ".

Докосването не е игра

Тъй като е наложено относително неотдавна, понятието " персонално пространство " се отнася до невидима буферна зона към индивида, при нахлуване в която се предизвиква дискомфорт.

Американският антрополог Едуард Хол, умрял през 2009 година, е създател на неологизма proximity (близост), с цел да напомни концепцията за физическото разстояние, открито сред хората при другарство. Интимната сфера не надвишава 45 сантиметра, следвана от персоналната сфера (до 120 сантиметра), която се отнася за хора, които се познават, следвана от " обществената " и " обществената " сфера.

Тези " балони " към индивида обаче варират съгласно обстановката и културата, изяснява за Агенция Франс Прес Одри Нелсън, специалистка по връзки и полова еднаквост: " Страната, в която се намирате, диктува какво е дистанцията ".

" Трябва да сте изцяло наясно, че докосването може да се изтълкува превратно. Това е мощен вектор ", споделя тя. " Джо Байдън мина зоната табу. В този миг на непосредственост да допират каквото и да е, косата ви, да стискат раменете ви, е доста несвоевременно. Това държание е непокътнато за близки хора ".

Нарушаването на персоналното пространство постоянно влиза в новините в Съединени американски щати. Страна, където идващият чужденец от време на време е сюрпризиран от известната " hug " (хъг, прегръдка) - обред, в който благоприличието постанова едното рамо да се изнесе по-напред от другото, с цел да се ограничи зоната на физически контакт.

Именно тук феминистките нападнаха " менспрединг " ( " manspreading " ) - когато мъж е седнал с прекомерно раздалечени бедра. Тук сгафилите с държанието си са безмилостно преследвани. Включително с песни. Сестрата на Бионсе - Соланж Ноулс, й посвети творбата си " Don`t Touch My Hair " ( " Не докосвай косата ми " ).

Чарлс Елис, който предходната година отслужи траурната работа за Арета Франклин, трябваше да се извини на певицата Ариана Гранде, че я е докоснал по неприличен метод по време на церемонията.

" Буферната зона пази цялото тяло ", прецизира Майкъл Гразиано, учител по неврология и логика на психиката в Принстън и създател на " The Spaces Between Us " ( " Пространствата сред нас " ).

" Въпреки това този механизъм се подлага на инспекция повече в зоната към главата. Например в препълнен трен на метрото ще изтърпим някой да се обляга на раменете ни, само че не и да приближава лицето ни ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР