Както Varna24.bg информира, Варненският окръжен съд разгледа исканията за определяне

...
Както Varna24.bg информира, Варненският окръжен съд разгледа исканията за определяне
Коментари Харесай

От съда във Варна с подробности за четиримата, спипани с близо 10 кг хероин

Както Varna24.bg осведоми, Варненският областен съд прегледа настояванията за установяване на ограничения за неотклонение на четирима мъже, привлечени като обвинени за контрабанда на високорискови наркотични субстанции в съучастничество, както и за държането им за разпространяване. 

От пресслужбата на съда изпратиха до медията ни детайлности за четиримата арестувани. 

На 11 февруари на автомагистрала " Тракия ", покрай Ихтиман е спрян автомобил за инспекция. В тайник са открити 9 433 гр опиат, който по-късно е открито, че съставлява хероин. Количеството е в изключително огромни размери. Шофьорът на автомобила Мустафа М. е бил арестуван, както и Марио М. – пътувал в пилотна кола. По-късно са задържани и Сергей И. и Исмаилаки М.

Досъдебното произвеждане е било формирано на 30 ноември 2021 година от бранш " Борба с проведената престъпност “ във Варна, които са работили взаимно с  техните сътрудници от ГДБОП при Министерство на вътрешните работи, под управлението на Окръжна прокуратура - Варна.

Според държавното обвиняване незаконната активност е осъществявана при изключителна нелегалност. Наркотичното вещество е било импортирано в страната ни от Турция през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево “. Хероинът бил предопределен за разпространяване във Варна и София.

С изключение на 47-годишния Сергей И. и 61-годишния Мустафа М., останалите двама мъже са с чисто правосъдно минало. Всеки от тях изиска по-лека мярка за неотклонение.

Адвокатът на 43-годишния Марио М. посочи, че мъжът има непрекъснат адрес, поставя грижи за фамилията си, а скоро предстояла интервенция на един от членовете, заради което той не би се укрил или направил закононарушение. Защитата на Мустафа М. уточни, че мъжът е съдействал на органите на следствието, полагал труд и по-подходяща мярка би била " домакински арест “.  Заради влошеното здравословно положение, адвокатът  на 56-годишния Исмаилаки М. също изиска от съда установяване на мярка, друга от " задържане под стража “. Според отбраната липсвали доказателства, доказващи неговата съпричастност към закононарушенията, за които е притеглен към наказателна отговорност. На собствен ред Сергей И. стимулира настояването за по-лека мярка за процесуална насила с обстоятелството, че има тежко фамилно състояние и единствено той обезпечава материално околните си.

Варненският областен съд, като прегледа събраните досега доказателства – свидетелски показания, протоколи за претършуване и изземване, секретни информации от употребяваните специфични разследващи средства, реши че може да се направи обосновано съмнение за съпричастност на четиримата мъже към двете закононарушения. За съда бяха налице и другите законови изисквания  - заплаха лицата да се укрият или да извършат закононарушение. Това се извежда от оборимата хипотеза, при която законодателя е приел, че в случай че от събраните доказателства не се открива друго, заплахата от укриване или осъществяване на закононарушение е постоянно налична за обвиняване, за което се планува най-малко 10 години затвор.

В Наказателен кодекс е планувано наказване за контрабанда на опиати от 15 до 20 години " отнемане от независимост “ и санкция до 300 хиляди лв., а за държане за разпространяване глобата е затвор до15 години и санкция до 100 хиляди лв..

Съдът реши, че тежкото фамилно състояние на Сергей И. не би могло единствено по себе си да е претекст, с цел да се дефинира по-лека мярка за неотклонение. Тази преценка съдът показа и по отношение на идната интервенция на непосредствен родственик на Марио М. Относно влошеното здравословно положение на Исмаилаки М. е била направена здравна експертиза. Заключението от нея е, че към този миг няма спънка той да не обитава в ареста. Поради изложените съображения, съдът дефинира по отношение на четиримата мъже най- тежката мярка за процесуална насила " задържане под стража “. 

Определенията на Варненския областен съд подлежат на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР