Както сигурно вече сте разбрали, на днешния ден - 17

...
Както сигурно вече сте разбрали, на днешния ден - 17
Коментари Харесай

Интересни митове за леприконите

Както несъмнено към този момент сте разбрали, на днешния ден - 17 март, ирландците означават празника и деня на своя настойник Свети Патрик.

В тази връзка взехме решение да споделим с вас няколко забавни обстоятелства за леприконите, за които се приказва, че през днешния ден донасят шанс и пари на локалните хора.

В доста от актуалните филми тези чудати същества са показани като дребни пакостници, отличаващи се със зелени дрешки и рижави бради. Според осведомени обаче в предишното визията за леприконите била по-различна.

Първите леприкони в действителност можели да се видят в червени сака, със златна украса. За разлика от актуалния си първообраз те нямали зелени цилиндри и рижави бради, а остри червеникави шапки и тъмни или белезникави бради.

Те били слаби и възрастни създания, които не били изключително общителни. А и другите вълшебен създания не ги одобрявали, защото им се носела спорна популярност. Мнозина ги упреквали ги считали за пияници, пакостници и даже разбойници.

Любопитен факт е, че женски леприкони няма, което незабавно слага въпроса за тяхното размножаване. Според някои сведения те не могат да се развъждат, защото са дефектни наследници на някои митични същества. Друга версия пък гласи, че са плод на любовта сред феи и индивиди.

Вярва се, че самата дума леприкон произлиза от ирландското фразеология Lú Chorpain, което може да се преведе като малко тяло. Не е изключено обаче терминът да произлиза и от думата luchorpán, с която се значат духове и феи.

Смята се, че за пръв път леприконите се появяват в литературно произведение през осми век, когато са упоменати в поема. Въпреки това легендите и митовете за леприкона датират отпреди това.

Към днешна дата са известни най-различни приказки за леприкони. В някои от тях се загатва, че в случай че някои хване леприкон, ще се снабди с невероятното умеене да диша под вода.

В други литературни творби пък се споделя, че в случай че някой улови леприкон, ще се получи благосъстояние и шанс. Това е повода хората да ги търсят толкоз доста.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР