Както се вижда на тази снимка от орбита, днес Марс

...
Както се вижда на тази снимка от орбита, днес Марс
Коментари Харесай

Марс е загубил голяма част от атмосферата си!

 Thin atmosphere Mars

Както се вижда на тази фотография от орбита, през днешния ден Марс има атмосфера, само че тя е извънредно тънка. Photo credit: NASA

Инструментът SAM е измерил съотношението сред леките и тежките изотопи на въглерода и кислорода в съединението въглероден диоксид, който съставлява по-голямата част от атмосферата на Марс. Съвременната марсианска атмосфера е доста богата на тежки изотопи на въглерод и О2, спрямо пропорциите в първичната материя, от която се е образувала планетата. Изводите за състава на първичната материя идват от пропорциите на химичните детайли, идващи от Слънцето и други райони на Слънчевата система. Тази информация освен демонстрира, че Марс е изгубил огромна част от атмосферата си, само че също по този начин ни осведоми по какъв тъкмо метод е станала загубата.

Освен съотношението на изотопите, има и други фактори, които демонстрират, че атмосферата на Марс е била плътна. Днес знаем, че в далечното минало на Червената планета е имало реки и езера, до момента в който в настояще време тънката атмосфера не е в положение да поддържа вода в течно агрегатно положение. Но самият факт, че атмосферата е богата на тежки изотопи, демонстрира, че загубата й е настъпила от горната част, при взаимоотношението сред атмосферата с галактическото пространство. А не заради взаимоотношение на долната част на атмосферата с повърхността.

Преди марсоходът “Кюриозити ” да мери състава на атмосферата, учените са разчитали главно на астероиди, които идват от Марс и падат на Земята. В тях се срещат газови мехурчета – и изследвайки ги, учените също са откривали съществуване на тежки изотопи. Тъй като метеоритите са остарели, учените също по този начин считат, че загубата на атмосфера е станала главно през първите един милиард години от общо 4.6 милиарда години история на Марс.

Марсоходът “Кюриозити ” не е в положение да мери доколко Марс губи атмосфера в днешно време. Но в края на тази година към Червената планета излети нов галактически уред – “Мейвън ”, който ще е в положение да даде отговор на редица въпроси по отношение на еволюцията на Марс.

По информация от: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР