Както повелява традицията, началото на поредното разширение на столичното метро

...
Както повелява традицията, началото на поредното разширение на столичното метро
Коментари Харесай

Трети метродиаметър: Да му върви по... шампанско

Както повелява традицията, началото на следващото уголемение на столичното метро стартира с питка и пенливо вино.

Днес бе направена първата копка на две от общо 6-те планувани нови метростанции по продължението на третия метродиаметър.



Честта да разбият бутилките шампанско, търпеливо изчакващи ролята си в снега, се падна на столичния кмет Васил Терзиев и на министъра на превоза Георги Гвоздейков.  





Новият сектор е с дължина шест километра и ще има шест метростанции. Той е уголемение на Линия 3 през ж.к. „ Слатина ” и доближава до бул. „ Цариградско шосе ” при Окръжна болница. Първата копка е на две от новите шест станции на метрото. Това са станция 5 на бул. „ Асен Йорданов “ (срещу зала „ Арена София “) и станция 6, която ще е под локалното платно на бул. „ Цариградско шосе “, против УМБАЛ „ Св. Анна “.



На събитието участваха още ръководителят на представителството на Европейската комисия за България Бойко Благоев, регионалният шеф на София-град Вяра Тодева, кметът на регион “Слатина ” в София Георги Илиев, ръководителите на Управляващият орган на Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура ” 2014-2020 и ръководителят на „ Метрополитен ” Стоян Братоев.



Снимки: Lupa.bg

На първата копка се появи и кандидатът за ръководител на СОС Борис Бонев в компанията на съпартиеца си Андрей Зографски.

Проектът има отношение към това по какъв начин ще се придвижват 75 хиляди софиянци и по какъв начин ще изберат да слязат от колите си. За нас развиването на градския превоз е централна тематика и ще продължим да влагаме в развиването на метрото “, съобщи кметът на София Васил Терзиев.

Той благодари на предходната администрация и съобщи, че Столична община е ангажирана да продължи напъните, тъй че през 2027 година софиянци да се поздравят със приключен план.

Транспортният министър Георги Гвоздейков съобщи, че е време софиянци да слязат от колите си и да се качат на метрото.

Той разяснява, че живее в кв. „ Люлин “ и през днешния ден е трябвало да стигне до кв. „ Дружба “, като пътят с кола му е лишил повече от час и половина. По думите му трафикът сред „ Лъвов мост “ и връзката сред „ Ситняково “ и Румънското посолство е бил най-интензивен.

Може би тъкмо този трафик ще бъде омекотен и метрото ще обезпечи добра съгласуваност в столицата. Трябва да свикнем да минаваме към зелен и екологичен превоз, каквато е инвестицията в метрото “, разяснява Гвоздейков.

Министърът добави, че по Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ са вложени 893 млн. лева в метрото.

За да продължи строителството на въпросното уголемение, са обезпечени 106 млн. лева

Припомняме, че през октомври министерството пренасочи средства от оперативната програма по няколко плана, с цел да не бъде изгубено еврофинансирането. Метрото бе един от тези планове.

Припомняме, че градежът на всичките 6 станции ще коства над 530 млн. лева без Данък добавена стойност, а средствата бяха обезпечени от държавния бюджет и Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР