Както повечето известни по цял свят храни, така и хамбургерът

...
Както повечето известни по цял свят храни, така и хамбургерът
Коментари Харесай

Историята на хамбургера: От Чингиз Хан до символ на Америка

Както множеството известни по целия свят храни, по този начин и хамбургерът има доста татковци и родини. Следите му водят още към 12 век, обиколил е куп страни, пътувал е по земя и море и след всичките си превъплъщения през днешния ден той удобно се е настанил на всички места. Но има единствено една страна, в която хамбургерът е дотолкоз известен, че се е трансформирал в национално ядене. И това, несъмнено, е Америка.

Иначе, както се вижда и от името му, хамбургерът се счита за роден в Хамбург, Германия. През 19 век, с преселението на немските имигранти, той поема към Америка. Но по това време главната му съставна част, стекът от кълцано месо, към този момент си е бил проправил път в историята.

Първите следи на хамбургера водят към далечния 12 век. По това време Чингиз Хан (1155-1227) взема решение да завладее света с армията си от свирепи монголски конници. Те яздели дребни мускулести понита и изкарвали на седлата си толкоз време, че нямали време даже да слязат, с цел да се нахранят. Конниците на монголския водач почнали да носят със себе си кълцано месо, което слагали под седлата, с цел да се сплеска по този начин, че да стане комфортно за ястие с една ръка по време на път.

 г Thinkstock

През 1238 година внукът на Чингиз Хан - Кубилай Хан, нахлува в Москва и дружно с това вкарва кълцаното месо, припознато по-късно от руснаците под името Стек Тартар (Тартар било името, с което наричали монголците по това време, а и до ден днешен). Там ястието се обогатява с лук и сурово яйце и овкусено по този метод, то обикаля цяла Европа.

Любимо на всеки българин през днешния ден кюфте свидетелства, че наклонността, произлязла от татарите, не е подминала и България. Така, от страна в страна, кълцаното месо идва и в Хамбург, Германия, където в края на 18 век става изключително известно.

Средата на 19 век е времето, в което голям брой германци вземат решение да изоставен страната си и се насочат да търсят благополучие в Америка. И, несъмнено, пътят им към новото бъдеще и огромните благоприятни условия стартира от пристанището в Хамбург. Стекът от кълцано телешко мес ое главното ядене, сервирано на борда на корабите HAPAG (Hamburg Amerikanische Paketfahrt Actien-Gesellschaft), най-популярната линия, която плава сред Хамбург и Съединените щати.

 г Thinkstock
 Маратонките, които безусловно Edna предлага Маратонките, които безусловно " превзеха " света
По това време месото е осолено, омесено с лук и галета, а от време на време и авансово опушено, с цел да може да се запази по време на дългото пътешестване. И по този начин, хамбургерът прекосява Атлантика с имигрантите. По това време на пристанището в Ню Йорк продавачите на щандовете за месо демонстрират ловкост и стартират да примамват немските моряци с надписи: Пържола, приготвена по хамбургски.

Имигрантите евреи не стопират да подготвят кълцания стек и рецептата се популяризира в цяла Америка. От Ню Йорк до Калифорния, минавайки през Дакота, Айова и Колорадо, хамбургерът, който припомня на имигрантите родината им, стартира бързо да се трансформира и в символ за принадлежност към страната на Чичо Сам.

Хамбургерът даже стартира да се сервира на служащите в столовата на заводите. По това време месото към този момент се е слагало сред две филии самун и било съпроводено с няколко картофа. Впрочем доста американци си оспорват авторството на тази брилянтна концепция, която през днешния ден дефинира порцията хамбургер.

 г Thinkstock

Бургерът освен стартира да се яде все по-често и рецептата му обикаля Америка, само че за него и стартира да се написа. На 5 януари 1885 година един вестник във Вашингтон загатва в една от колонките си за първи път думата хамбургер, с цел да опише фамозния стек от Хамбург.

През 1931 година комиксът Popeye пуска нов персонаж, Уимпи, чиято отличителна линия е, че обожава хамбургерите. Неговата известност по този начин се разраства, че една верига заведения за хамбургери се кръщава Уимпис. През 1978 година обаче основателят ѝ умира и по негова воля всичките 1500 ресторанта на веригата биват затворени.

Но хамбургерът не умира. През 1940 година двама братя вземат решение да отворят щанд за хамбургери в Сан Бернадино. Морис и Ричард Макдоналд стартират да ги оферират на клиентите си в заведение на самообслужване и стават бързо известни в цялата страна.

 г Thinkstock

През 1954 година Рей Крок, търговец на електрически уреди за кухнята, се заинтригувал от огромна поръчка, идваща от Калифорния. По време на една обиколка Корк употребявал случая да отиде до Сан Бернадино и да посети този любопитен клиент. Така той попаднал в скромното заведение на братята Макдоналдс и дългата опашка от клиенти пред него.

Впечатлен от бързината на обслужването и от ниските цени на дребните хлебчета с кълцан стек, кетчуп и салата, Рей Крок предложил договорка на двамата притежатели. Малко по-късно той си потегля от тях с контракт за франчайз, оторизиращ го да отвори верига от заведения за хранене, които по-късно ще кръсти McDonald’s.

Всички знаем продължението на история, а то е - завладяването на цялата планета.

 апп Edna.bg

[img original]35354703[/img]
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР