Както ние не си позволяваме намеса във вътрешните работи на

...
Както ние не си позволяваме намеса във вътрешните работи на
Коментари Харесай

Захариева: Призоваваме Турция повече да не се меси във вътрешните работи на България

Както ние не си разрешаваме интервенция във вътрешните работи на друга страна, по този начин призоваваме и Турция да не го прави повече в бъдеще. Това сподели министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на чуването си за изявлението на външния министър на Турция за Закона за вероизповеданията.

„ За страдание сякаш преди всички избори в Република Турция се вкарва процедура да се употребяват добросъседските връзки като залог и да се слагат на карта. Миналата година Министерство на външните работи също реагира на изявлението на президента на Република Турция за необятните граници на сърцето му “, сподели още министърът.

„ Освен тези демарши, които министър-председателят направи, аз имах опция в коридорите на срещата 70 години НАТО във Вашингтон да проведа неофициален диалог с Чавушоглу “, сподели Захариева и посочи, че той е споделил, че погрешно са тълкувани думите му и не е имал това поради.

„ Да предположим, че това е някакъв тип опрощение, само че по този начин или другояче политиката, която българското външно министерство следва и ще следва в бъдеще е на равнопоставеност, невмешателство във вътрешната политика. Както ние не трябва да се месим, по този начин не желаем и на нас никоя страна да ни се намесва във вътрешната политика даже и преди избори за стягане на електорат и печелене на гласове. Това не трябва да става за сметка на добросъседските връзки и както ние не трябва да си го разрешаваме,така приканвам и тях да не го вършат повече за в бъдеще “, добави министърът.

Според нея са осъществени всички нужни дейности по дипломатически път. Тя обърна внимание, че визитата на министър Чавушоглу, което е трябвало да се състои през вчерашния ден, е отсрочено.

Демаршът е най-острата реакция, която може да имаме, разясни Екатерина Захариева „ Мисля, че беше задоволително показателно реакцията на министерство на външните работи с много тежки дипломатически ограничения “, сподели Захариева.

„ Буквално преди часове има едно тежко изявление против Гърция, само че те няма да реагират. В взаимозависимост от обстановката в дипломацията се преценя кой е най-хубавия метод за реакция. На мен като външен министър доста ми се желае по този начин ревниво да браним отбраната на България и ненамесата във вътрешната политика от всяка друга страна. С Турция реагирахме съответно, както постоянно сме реагирали “, уточни Захариева.

Министърът разяснява, че изявлението на турския външен министър е недопустимо и като такова го е определило Министерство на външните работи. „ Министър-председателят господин Борисов на среща с вицепрезидента на Република Турция направи изострен демарш. Още в същия ден по мое разпореждане посланикът на Република Турция беше извикан “, добави още външният министър.

„ Искам да имам вяра, че такива изявления няма да се случват повече в бъдеще и че това няма да попречи на положителните връзки сред нашите две страни. Контактите се реализират и сега на всевъзможни равнища. Знаете имаме данни за скупчване на мигранти и към Одрин, както имаше и в Гърция и диалози сред министри и локални управляващи се случват. България и българската страна, българското външно министерство и българското държавно управление интервенция във вътрешната политика на която и да се прилежаща или не прилежаща страна “, добави Захариева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР