Както коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да

...
Както коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да
Коментари Харесай

След лобиране на българското правителство 11 държави искат отслабване на проекторешението на ЮНЕСКО за Пирин


Както обединението от неправителствени организации и цивилен групи „ За да остане природа в България “ към този момент предизвести, че може да се разиграе като сюжет, българското държавно управление се е схванало с 11 страни отвън Европейския съюз, членове на Комитета за международното завещание на ЮНЕСКО, да изискат смяна на проекторешението на комитета за Пирин, което евентуално ще бъде гласувано на годишното съвещание на организацията по-късно през днешния ден, оповестиха от организацията.

Тъй като сега България не е член на комитета, в който на ротационен принцип вземат участие към 20 страни, българското държавно управление трябваше да се разбере с друга страна, която да изиска отваряне на решението. Държавите, поискали смяна на положителното проекторешение за Пирин, са Азербайджан, Буркина Фасо, Куба, Босна и Херцеговина, Зимбабве, Китай, Танзания, Бразилия, Тунис, Кувейт и Ангола. Нито една от тях не е член на Европейския съюз, макар че в Комитета за международното завещание сега са както Испания и Унгария, по този начин и страни с развита народна власт като Норвегия и Австралия.

На годишната среща на комитета през 2016 година да вземем за пример, когато още веднъж се дискутираше Пирин, българското държавно управление се беше уговорило с Казахстан, който изиска намаляване на тогавашното проекторешение. България е изпратила за тазгодишното съвещание на комитета в Бахрейн, където се организира съвещанието на Комитета за международното завещание на ЮНЕСКО, шестчленна делегация, ръководена от вицепремиера Валери Симеонов, която да лобира за намаляване на проекторешението за Пирин.

Защо българското държавно управление толкоз мощно се тормози от проекторешението на ЮНЕСКО за Пирин?

В проекторешението на ЮНЕСКО се споделя българското държавно управление да не ползва измененията от декември 2017 година в настоящия проект за ръководство на Национален парк Пирин, до момента в който той не се подложи на екологична оценка. Припомняме, че тези промени отвориха за застрояване до 48% от територията на парка.

Също по този начин в проекторешението на ЮНЕСКО се желае да се направи цялостна екологична оценка на плана за нов проект за ръководство на Национален парк Пирин и се приветства решението на Върховния административен съд от от май 2018 година, което също изисква това. Българското държавно управление би трябвало да показа екологичната оценка на проекта за инспекция от страна на ЮНЕСКО, когато тя стане готово. Подготвеният нов проект за ръководство планува предвижда строителство върху 12,5 пъти повече повърхност от националeн парк Пирин по отношение на в този момент, както и сечи на горите върху 60% от територията на парка. Финансиран е с европейски средства.

Какво планува отслабеното предложение за проекторешение?

Не се стопира осъществяването на измененията в настоящия проект за ръководство на Национален парк Пирин от декември 2017 година, поради което има няколкомесечни митинги. Промененият проект няма да се подлага като цяло на екологична оценка, каквото е по принцип условието на българското и европейското законодателство. Ще се подлагат единствено обособените следващи капиталови оферти, което е игра на парче от изгода единствено за вложителя.

Ще се изчакат резултатите от правосъдното дело дали има потребност новият проектоплан за ръководство да се подлага на екологична оценка и ще се действа по отношение на тях, вместо да се изиска да се направи такава оценка, както е съгласно законодателството. Природозащитните организации неотдавна завоюваха на първа инстанция този проектоплан да има екологична оценка, само че екоминистерството апелира на по-горна инстанция.

Дава се на българското държавно управление период чак до юни 2020 година да рапортува какви ограничения е взело, а не още на идващото съвещание на Комитета на ЮНЕСКО през 2019 година

Тази година България е единствената европейска страна с проблематично място, което ще бъде обсъждано на съвещанието на Комитета по международното завещание на ЮНЕСКО.

Миналата седмица по информация в медиите и екоминистърът Нено Димов се е срещнал в централата на ЮНЕСКО с представители на други страни, с цел да се опита да промени проекторешението за Пирин. Той съобщи в телевизионно изявление, че Пирин не е значима тематика. Същевременно обаче за Бахрейн отпътува българска делегация, чието наличие там е евентуално по-скъпо, в сравнение с средствата, нужни да се създадат екологичните оценки на новия проект за ръководство на Национален парк Пирин и на измененията в настоящия. И тази делегация лобира против тези екологични оценки.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР