Както е известно, през последните две години бяха извършени най-мащабните

...
Както е известно, през последните две години бяха извършени най-мащабните
Коментари Харесай

Разкопките на Мисионис почнаха. Гневни въпроси към културния министър

Както е известно, през последните две години бяха осъществени най-мащабните провеждани в миналото разкопки на античния и феодален град Мисионис край Търговище. Това се случи заради обстоятелството, че той бе включен в листата на предпочитаните обекти в България, финансирани особено от страната предвид на развиването на културно-историческия туризъм. На първо време бе разкрита прелестната резиденция на епископите на Мисионис от V-VІ в., почитатели на кръстителя на днешните земи на Североизточна България деятел Андрей Първозвани. През 2021 година стартира разкриването на серия от жилищни и публични постройки са с дължина до 20 м, издигали се на два и повече етажи. В римската архитектура те се наричали „ инсули ” и наподобявали днешните жилищни блокове. Разкопките демонстрират, че постройките се намират сред много необятни улици, водели към централния площад на града. Така през V-VІ в., притиснати от непрекъснатите безчовечен нашествия, архитектите на Римската империя съумяват да проектират и изградят същински древен град в суровите планински условия! Това към този момент бе установено във великия Перперикон в Източните Родопи, а в този момент се записва в неговия другар – „ Северния Перперикон ” Мисионис.

 Х     Х     Х

За страдание през 2022 година бе спряно целевото държавно финансиране на въпросните предпочитани обекти с голямо значение за развиване на културния туризъм. Става дума за римската провинциална столица Рациария край Видин, праисторическия паметен център „ Солниците ” край Провадия; античния град Хераклея Синтика до Петрич и скалния град Перперикон в Източните Родопи. Именно измежду тях е и късноантичният и феодален град Мисионис край Търговище.

От отговорите на министъра на културата Атанасов на разнообразни парламентарни питания стана ясно, че той изобщо не е наясно с проблемите и спецификата на финансирането на археологическите изследвания у нас. Чиновниците му бяха написали общи приказки за „ бистрота “ при разпределението на средствата и „ сполучливо очистване “ на някакви „ схеми “ при разпределянето на средствата за разкопки. Атанасов още веднъж демонстрира, че не е вникнал в разликата сред постоянните археологически разкопки, чието финансиране минава през МК, и целевото подкрепяне на избрани български общини със задачата за развиване на културно-историческия туризъм. Именно по тази линия в Министерството на финансите са заложени специфични средства в държавния бюджет. От Министерството на културата се изисква единствено да съгласува процедурата! Вместо да направи това, младият министър отхвърли.

Директорът на Националния исторически музей доцент Бони Петрунова към този момент установи ясно, че актуалният археологически сезон е цялостен неуспех. Това нейно изявление бе представено от парламентарната естрада от депутата Димитър Николов на 22 юли във връзка със прекъсването на средствата за разкопки на различен основен обект в нашата археология – римския град Никополис пъкъл Иструм.



Първи скъпи находки от 2022 година Сребърни монети на цар Иван Шишман, изгубени от бранителите на Мисионис по време на османската блокада в края на 14 век

На питането от депутат министър Атанасов показва данни, че тази година за постоянни разкопки (извън целевото финансиране на упоменатите нагоре обекти, което Атанасов изрично отхвърли!) са отпуснати 3 млн лева Те се разпределят на 152 плана и елементарно може да се пресметна, че това прави 18-20 000 лева на план. Като се сметнат хонорарите на археолозите, командировъчни и други разноски, за разкопки остават не повече от десетина хиляди лева на обект. А това по груба сметка и съгласно с днешната инфлация прави по 10 служащия за един месец!

Е, господин министър, с такива средства ли ще проучвате антични и средновековни градове, разполагащи се на десетки хектари? Такова финансиране значи да се създадат няколко дупки, което единствено ще унищожи възможните здания, на които би се попаднало. Защото в средствата за разкопки би трябвало да се планува и спешна консервация, за която явно липсват пари.

Но това не е всичко! Според отговора на Атанасов от 22 юли, парите са били преди малко разпределени. А тежките процедури изискват занапред подписване на контракти и куп други бюрократични детайлности. Като се прибавят периодите за превеждане на парите това значи, че тазгодишните разкопки могат да стартират не по-рано от края на август – началото на септември. А единствено няколко седмици по-късно стартират есенните дъждове, слагащи завършек на ползотворната част от археологическата активност.

Ето това е действителната картина на тазгодишния археологически сезон. Обобощено: Напълно спрени целеви археологически изследвания на жизненоважни за българския културно-исторически туризъм обекти и тотално орязани и окончателно закъснели средства за останалите постоянни археологически изследвания!

 Х     Х     Х

Но борбата за оцеляването на българския културно-исторически туризъм продължава, въпреки и без изгледи за триумф при този кабинет.  Това става напълно с поддръжката на многострадалните и неглижирани от страната общини. Вече описах за превъзходното начало на разкопките на Перперикон, финансирани съгласно опциите от община Кърджали. Същото се отнася и до община Търговище, чиито главен приоритет е античният и феодален град Мисионис.

И резултатите не закъсняват. Още през първите седмици там се попада на голяма постройка от 5-6 век, която се е развивала във височина на два или три етажа. Тя се намира в непосредствена непосредственост до епископската резиденция от същата ера. Разбира се, разкопките ще продължат още най-малко месец, само че към този момент имаме съображение да считаме, че сме попаднали на огромна социална постройка, евентуално обвързвана с ръководството на Мисионис през късноантичната ера.

За същото свидетелстват и десетките находки от бронз и сребро, датирани в другите интервали от съществуването на селището. Става дума за монети, украшения, предмети на въоръжението и т. н. Разкопките ще продължат до края на август, в случай че в това време очертаващият се длъжностен кабинет не преразгледа решението на четворната коалиция и не отпусне по този начин нужните за културно-историческия туризъм средства.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР