Както беше предварително обявено, бойната мисия на водената от САЩ

...
Както беше предварително обявено, бойната мисия на водената от САЩ
Коментари Харесай

На територията на Ирак вече няма чуждестранни войници

Както беше авансово оповестено, бойната задача на водената от Съединени американски щати коалиция против терористичната формация „ Ислямска страна " (ИД) в Ирак завършва в края на 2021 година

„ На иракска територия към този момент няма задгранични бойни елементи “, разгласи държавното управление в Багдад в петък. Последните са изтеглили всички свои сили и са изнесли оборудването си от страната. Задачата на интернационалната коалиция в битката с ИД в този момент е, както беше контрактувано, да поучава и поддържа иракските сили за сигурност, предава DPA.

Бойната задача е завършила, удостовери обединението в Twitter. Войниците към този момент може да са в страната единствено „ като поканени посетители на Република Ирак " със консултативен глас. Преди няколко дни министър-председателят Мустафа ал Касими благодари на водачите на обединението и на сътрудниците, участващи в битката против ИД. „ Нашите сили за сигурност са подготвени да защитят народа ни “, сподели той.

Операцията на алианса стартира, откакто през 2014 година ИД завладя огромни региони в северната и западната част на Ирак. С интернационална поддръжка - в това число от България, иракските сили за сигурност съумяха последователно да отхвърлен екстремистите. През декември 2017 година тогавашният началник на иракското държавно управление Хайдар ал Абади разгласи победа над ИД.

През юли Съединени американски щати оповестиха, че ще изтеглят бойните си елементи до края на годината. По данни на Белия дом до момента в Ирак са били ситуирани към 2500 американски военнослужещи. Наблюдателите допускат, че броят им надали ще се промени, само че в бъдеще те ще бъдат публично ситуирани като инструктори и съветници. Преди всичко авторитетните проирански шиитски милиции и огромните партии в Ирак упорстваха за изтеглянето на задграничните сили на Съединени американски щати. През последните месеци оборудванията, употребявани от Съединени американски щати, бяха атакувани няколко пъти.

Въпреки че ИД публично е победена във военно отношение, кафези на екстремистите не престават да правят набези, изключително против силите за сигурност. Неотдавна се появиха опасения, че терористичната милиция може да употребява края на американската бойна задача като опция за нови набези.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР