Както беше оповестено преди няколко дни (справка), автоматичната междупланетна станция

...
Както беше оповестено преди няколко дни (справка), автоматичната междупланетна станция
Коментари Харесай

Озирис-Рекс облита Земята в петък. Какво да очакваме?

Както беше оповестено преди няколко дни (справка), автоматизираната междупланетна станция на НАСА “Озирис-Рекс ” ще прелети край Земята на следващия ден, на 22-ри септември, петък, за гравитационна маневра, която ще изпрати станцията на вярната посока и с вярната скорост към метеорита Бену.

Това ще е мотив да бъдат снимани нови фотоси на Земята и Луната от неповторима вероятност.

Но какво да чакаме?

Може би най-подробното до този миг изложение е предоставено от блогърката Емили Лакдауола (източник). Най-важното, което следва да се знае е, че въпреки и моментът на най-голямото сбижение сред “Озирис-Рекс ” и Земята ще е на следващия ден вечер, автоматизираната междупланетна станция няма да стартира незабавно да прави фотоси, както и няма да ги изпрати неотложно към наземните ръководители. Планирани са общо четири сесии, през които ще бъдат тествани научните принадлежности, а изпращането на данните и фотосите ще става най-рано 24 до 48 часа след края на всяка сесия. Освен това към момента не е създаден автоматизиран инструмент, който неотложно да праща фотосите от “Озирис-Рекс ” към уеб страницата на задачата.

Въпреки това ни е обявено, че първите фотоси ще бъдат оповестени във вторник, на 26-ти септември. Разбира се, това ще стане единствено в случай че всичко е минало по проект.

Когато “Озирис-Рекс ” приближи Земята, това ще стане над далечните южни елементи на планетата и заради това ще е отвън обсега на антените за далечна връзка. Въпреки това астрономи и фенове от тези райони ще могат да са в положение да следят автоматизираната станция, когато прелита над дях. Загубата на сигнал ще настъпи в 19:45 ч. българско време. В 19:51 ч. ще е моментът на оптимално доближаване сред “Озирис-Рекс ” и Земята, малко по на юг от нос Хорн. Възобновяването на радиоконтакта ще стане в 20:40 ч. българско време.

В 21:52 ч. “Озирис-Рекс ” ще включи своите научни принадлежности, а в 23:52 ч. ще стартира първата наблюдателна сесия и тя ще продължи 5 часа. Камерите SamCam и MapCam ще създадат фотоси на Земята, а NavCam1 – на Земята и на Луната.

На 23-ти септември в 5:51 ч. българско време “Озирис-Рекс ” ще е на най-близко разстояние от Луната, отстоящо на 265 457 километра.

На 25-ти септември в 03:00 ч. българско време ще стартира втората наблюдателна сесия. И двете камери NavCam ще създадат фотоси на Земята и Луната, а SamCam, MapCam и PolyCam се чака да сформират мозаечни изображения на естествения ни сателит.

Последните две наблюдателни сесии са планувани за 28-ми септември и 1-ви октомври в 03:00 часа българско време.

За вести в действително време следете туитър страницата: https://twitter.com/osirisrex

Напомням на читателите, че “Озирис-Рекс ” е най-новата междупланетна експедиция на НАСА. Тя беше изстреляна на 8-ми септември 2016 година и през 2018 година би трябвало да влезе в орбита към метеорита Бену. “Озирис-Рекс ” ще учи Бену в продължение на 505 дни, след което през 2020 година ще вземе до 2 кг проби от неговата повърхнина. Завръщането на Земята е планувано за 2023-та година и в случай че всичко мине сполучливо, това ще е най-амбициозната възвращаема експедиция на НАСА след приключването на стратегия “Аполо ” през 70-те години на предишния век.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР