Kaкебо не е предназначено да лиши човек от всичките му

...
Kaкебо не е предназначено да лиши човек от всичките му
Коментари Харесай

Как японското изкуство за икономии на пари „какебо“ напълно промени живота ми

 Kaкебо не е предопределено да лиши човек от всичките му наслади в живота. По-скоро става въпрос за смяна на неприятните привички посредством съзнателни и постепенни вътрешни промени.

През 2017 година взех решение да напусна работата си като издател и да се преместя от Лондон в Япония. След като поживях шест месеца в Токио, се изненадах с каква значимост в своята ежедневна рутина японците се отнасят към простите неща, осъзнатост и постепенна смяна.

Това се отличаваше от всичко, което познавах до момента и ме мотивира  да забавя темпото и да трансформира метода си на живот. Особено във връзка с навика безгрижно и импулсивно да пропилявам пари. Затова, когато чух за японския способ на бюджетиране, наименуван „ какебо “, се заинтригувах и взех решение да го опитам върху себе си.

Kaкейбо се превежда от японски като „ книга за домашно счетоводство “. Терминът е въведен от първата японска журналистка Хани Мотоко през 1904 година Kaкебо е елементарен метод за ръководство на вашите финансови запаси.

Някои хора не са склонни към безразсъдни разходи и могат да се задоволят единствено с най-необходимите неща. Но аз в никакъв случай не съм била от тях. Напротив, страдах от навика да обикалям  магазините, когато се отегчавах, когато бях подложена на стрес или бях недоволна от нещо. Също по този начин прибягвах до извършване на покупки в случай че бях в положително или празнично въодушевление, постоянно надвишавайки средствата си.

Да се ​​отървете от неприятните финансови привички не е елементарно. Отчасти тъй като любовта към извършването на покупки има дълбоки корени в всекидневието на индивида, когато в покупката е талантлив има прочувствен аспект.

За благополучие в продължение на повече от 100 години методът съумява да потвърди своята успеваемост при взимане на по-разумни финансови решения.

Без технологии, единствено бележник и писалка

Както всяка друга система за бюджетиране, какебо е основана да помогне на човек да разбере отношението си към парите, като употребява записи на всички входящи и изходящи финансови потоци.

Но това, с което се откроява е отхвърлянето на всевъзможен програмен продукт. Тази техника акцентира значимостта на физическия запис на нещата като медитативен метод за разбор и наблюдаване на разноските ви.

Проучванията неведнъж демонстрират многото преимущества на ръчния запис – той способства за позитивни промени в живота, стимулира човек да бъде по-осъзнат и да се концентрира върху сегашното, като в същото време схваща всички аргументи, които го подтикват да харчи пари безсмислено.

Според какебо, преди да купите някаква движимост, която не е от значително значение, или движимости, които купувате импулсивно, би трябвало да си зададете следните въпроси:

Мога ли да мина  без тази движимост?
Мога ли да си я разреша въз основа на финансовото си състояние?
Наистина ли ще я употребявам?
Имам ли място за нея в къщата?
Къде я видях за първи път? В магазина, който отидох от досада?
Какво е прочувственото ми положение през днешния ден? Спокоен ли съм Стресиран ли съм? В празнично въодушевление? Чувствам ли се под стрес?
Какви усеща ме карат да купя този продукт? Щастие? Наслада? Безразличие? Колко дълго ще продължи това възприятие?

В допълнение към обстоятелството, че методът какебо ми оказа помощ да проследявам финансите си (другите способи, които използвах, не се оправиха с това), също по този начин ме накара да се замисля за претекстовете на моите покупки.

С други думи, най-сетне съумях да преодолея страха да бъда почтена със себе си по отношение на моите „ потребности “ и „ стремежи “. В резултат на това започнах да вземам по-бързи, по-умни и уравновесени решения за харченето на пари за избрани неща.

Важно е да се означи, че какебо няма за цел да лиши човек от   насладите му в живота. Ако настроението ви е помрачено от нещо, тогава пазаруването на цветя е много на ниска цена метод да се освежите.

Вместо да изисква нещо коренно от индивида, задачата на какебо се състои в това да промени неприятните му привички посредством съзнателни и постепенни вътрешни промени.

По-долу можете да намерите няколко тактики за какебо, ориентирани към по-съзнателно разходване на средства.

1. Изчакайте 24 часа, преди да извършите покупка. Това ще ви помогне да разберете дали в действителност желаете или имате потребност от това нещо. Ако след ден към момента мислите за това и можете да си го позволите, тогава купувайте. Така решението ви ще ви донесе още по-голямо възприятие на задоволство.

2. Не позволявайте на разпродажбите да ви изкушат. Винаги тичах по огромни разпродажби. Често това означаваше да похарча парите си за ненужни неща. Затова всякога по време на ликвидация си задавайте въпроса за нуждата от всяко едно от нещата, които сте поставили в кошницата: бих ли го купила за цялостната му цена?

3. Проверявайте постоянно финансовите си запаси. Проверката на салдото ще ви помогне да контролирате финансите си, защото насочва вниманието ви към това какъв брой можете да похарчите. Сега първото нещо, което върша всяка заран, е да ревизирам сметката си. В началото това наподобява като заплашителен табиет, само че прави същински чудеса във всичко, което се отнася до понижаване на тревогата.

4. Плащайте в брой. Физическото предаване на пари ви прави по-осъзнати за разноските си, в сравнение с безсмисленото прекачване на кредитни и дебитни карти. И още – по този начин е по-лесно е да следите бюджета си. Опитайте се да си заделяте избрана сума пари за една седмица и се придържайте към заложения предел.

5. Поставете в портфейла си паметна записка. На приятелката ми и хрумна блестящата концепция да залепи стикер на кредитната си карта с текст: „ Наистина ли ти би трябвало това?! “ Всичко, което ви предизвиква да извършите крачка обратно, преди да извършите покупка, способства за приемането на по-балансирани решения.

6. Сменете обкръжението, която ви кара да харчите пари. Ако забележите, че харчите пари незабавно откакто получите имейл с реклама или видите фотография в Instagram, където някой авторитетен човек носи, да вземем за пример, избрана марка, по-добре е да се отпишете от тези актуализации. А в случай че купувате облекла или козметика незабавно откакто имате свободна минута, пробвайте да отделите това време за някаква друга активност като разходка в парка.

Периодично към момента се разглезвам с разнообразни джунджурии. Това е обикновено и даже належащо! Не забравяйте, че въпросът е да се употребява осъзнатост с цел да се понижат разноските, които носят единствено краткотрайно чувство за благополучие.

Актът на умишлено осъществяване на покупки и икономисване на пари са тясно свързани между тях, а  дребните промени, които направих в живота си благодарение на какебо, оказаха позитивен кумулативен резултат върху салдото на банковата ми сметка. Но по-важното е, че в този момент вземам по-обмислени решения и влагам единствено в тези неща, които са в действителност значими.

Сара Харви

10-те равнища на съзнанието – на кое равнище се намирате вие?

 

В езотеричните обичаи е всекидневно да се разграничават избрани равнища на съзнанието. Всяко равнище има лично схващане за истината. На какво равнище сте вие? 1. Физическото равнище на схващане. На…

Цялата публикация

Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР