Как управляващите депутати си представят реформата на съдебната власт? Като

...
Как управляващите депутати си представят реформата на съдебната власт? Като
Коментари Харесай

Съдебната реформа като привилегия за кадровиците от съдебния съвет

Как ръководещите депутати си показват промяната на правосъдната власт? Като привилегия за членовете на Висшия правосъден съвет да израстват без конкурс в същата власт, жестоко казано.

Тази привилегия беше наречена от правосъдния министър Данаил Кирилов и зам.-председателя на правната комисия Хамид Хамид " правдивост " и " отплата " за това, че са приели за пет години да станат висши кадровици на правосъдната власт, жертвайки през това време опцията да израстват в йерархията на съда, прокуратурата и следствието. Затова би трябвало да бъдат възнаградени.

Аргументите на министъра са изложени на съвещанието на парламентарната правна комисия предходната седмица, която на второ четене прегледа плана за промени на Закона за правосъдната власт (ЗСВ) на Министерството на правораздаването, импортиран още през септември 2019г. В плана тази корекция липсваше, импортирана е на второ четене от ръководителя на правната комисия Анна Александрова (ГЕРБ) и Обединени патриоти и подкрепена от всички като се изключи депутатите от Българска социалистическа партия, които гласоподаваха въздържали се.

Предложената в този момент корекция планува: " Πpи изтичaнe нa мaндaтa или пpeдcpoчнoтo мy пpeĸpaтявaнe c ocтaвĸa избopният члeн нa BCC ce възcтaнoвявa нa длъжнocттa cъдия, пpoĸypop, cлeдoвaтeл, зaeмaнa пpeди избopa, нa paвнa пo cтeпeн, или c eднa cтeпeн пo-виcoĸa oт зaeмaнaтa пpeди избopa длъжнocт в opгaнитe нa cъдeбнaтa влacт. "

Срещу тази кариерна привилегия на съвещанието са се оповестили единомислещо Общото заседание на Върховния касационен съд, на Съдийската гилдия във Висш съдебен съвет. А членът на съдийската гилдия Олга Керелска изпрати свое послание до комисията, което отбрани с персонално наличие на съвещанието и аргументирано изявление.

Защо депутати вкарват промени на второ четене без публично разискване

- пита Керелска, само че получава неприемливо овикване от председателката на комисията Анна Александрова. " Заключете, заключете, че другояче ще ви изгоня от залата ", декларира в отговор Александрова, представена от правния уебсайт " Дефакто ", приканвайки Керелска да завърши изявлението си. Примерът заслужава да бъде представен и подчертаван като ярка илюстрация за депутатското отношение към член на Висш съдебен съвет и висш арбитър, чието мнение не подхожда на политиците, които другояче повтарят по малкия екран че одобряват закони в името на независимостта на правосъдната власт.

Какво значи признатия от комисията текст:

кадрово попълване без състезания на съдилища и прокуратури

с определени на процедура от ръководещото болшинство или с пазарлъци на парламентарните партии магистрати за членове на Висш съдебен съвет.

Ще напомня, че предходната пролет подобен автоматизиран кариерен скок бе прокаран в Закон за съдебната власт за основния контрольор и членовете на Инспектората към Висш съдебен съвет.

А в края на мандата на предходния Висш съдебен съвет беше към този момент гласувана една опция - да могат членовете на Висш съдебен съвет да си избират съда, прокуратурата или следствието, в което да се върнат, стига структурата, която избират, да е равна по степен на онази, от която са пристигнали. С други думи прокурорът може да си избере да е арбитър и противоположното, без да се състезава в конкурс. Така проминентни кадровици от предходния съвет като близката до някогашния основен прокурор Сотир Цацаров Галя Георгиева да вземем за пример, която пристигна от Пловдивския апелативен съд, в този момент е арбитър в Специализирания апелативен съд. А представляващият предходния Висш съдебен съвет Димитър Узунов, който уверяваше, че ще се върне в Сандански, където беше ръководител на Районния съд, избра да бъде арбитър в Окръжния административен съд в Благоевград.

Описаният бонус в този момент се обогатява

с право да се изкачи кадровикът в по-горна степен на правосъдната система по собствен избор. Например членът на Висш съдебен съвет от парламентарната квота Драгомир Кояджиков, който преди да влезе във Висш съдебен съвет е арбитър в Апелативния профилиран съд, ще стане, стига да пожелае, арбитър във Върховния касационен съд. А Върховен касационен съд с изключение на потвърждаване или анулация на присъди прави и надалеч по-важната за правораздаването в България активност: Върховен касационен съд уеднаквява правосъдната процедура. И има значение чия процедура ще е критерият.

И по тази причина е извънредно значимо какви съдии влизат във висшата инстанция. Ако се тръгне по модела на
бонусите като в този момент кроения, прочее опитван да бъде прокаран още преди два състава на Висш съдебен съвет, образуването на съдилищата ще се прекрои по тертипа на политическите болшинства. Те избират парламентарната квота на Висш съдебен съвет и авансово обезпечават кариерата на избраниците си, трансформирайки ги в свои доверени инсайдери в управлениетона правосъдната власт, на които се отплащат, очаквайки от тях бъдещи услуги след завръщането им в системата на правораздаването.

Това било правдивост и правосъдна промяна, в случай че питате Данаил Кирилов и Хамид Хамид.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР