Как цената на млечните продукти се променя от мандрата до

...
Как цената на млечните продукти се променя от мандрата до
Коментари Харесай

От мандрата до магазина: Как се променя цената на сиренето?

Как цената на млечните артикули се трансформира от мандрата до магазина?

Мандра в Сливенско преработва по един звук мляко дневно и създава към 70 кг сирене или кашкавал.

Процесът е затворен - от кравефермата до готовия артикул, който потегля към магазините. Въпреки това провокациите са доста, споделя шефът.

" Чиста себестойност на млякото на нас ни е сред 70-90 стотинки, в случай че кравефермата е наша, всичко е наше. Просто всеки ден се подвигат цените на фуражите. Всичко се подвига - ток, горива, а за 1 кг сирене ти трябват 6-7 литра краве мляко ", изяснява пред bTV Даниел Стоянов.

Така, в случай че продуктът е първокласен, единствено цената на млякото в един кг сирене излиза над 5 лева Към тях прибавяме останалите разноски, като най-драстично се усеща скока в цената на тока.



Последната месечна сметка за ток била 5000 лева, вместо нормалните 2000 лева Така, с цел да не подвигат цената към търговците, в мандрата оцеляват на ръба.

" Продаваме сиренето на 10 лева с Данък добавена стойност и кашкавала на 14,50 лева с Данък добавена стойност, като това са цените на минимални за нас облаги, които не могат да покрият даже горива. В момента работим на цялостна загуба. Бизнесът умира, българският производител е пред загиване, няма по какъв начин да работиш на загуба. Ако сега устояваме, то е поради другите бизнеси, които имаме и вкарваме тук. Хората не могат да си разрешат същински артикул и се принуждават да ядат имитиращи артикули, тъй като не могат да си купят на 20 лева кашкавал и на 15 лева сирене. Почти всички вериги, изключително огромните, работят с 40% надценка, което е ужасно доста ", пресмята той.

В кварталните магазини в Ямбол настояват друго, а точно, че работят с надценка от най-много 20%, само че цените от производителите скачат. Търсят се по-евтини артикули, за сметка на качеството.

" Доставната цена като пристигна, слагаме 20% надценка и продаваме - това е в магазините ", споделя продавачът в хранителен магазин Руска Георгиева.

В този обаян кръг най-потърпевши са потребителите. Според търговците за сирене над 15 лева и кашкавал над 25 лева за кг клиенти съвсем няма.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР