Как точно се бори Германия в момента срещу пандемията? Трудно

...
Как точно се бори Германия в момента срещу пандемията? Трудно
Коментари Харесай

Германия проиграва успехите, които постигна в битката с К-19

Как тъкмо се бори Германия сега против пандемията? Трудно е да се каже. Дори и след срещата при Меркел няма доста изясненост. Германия е на път да проиграе триумфите, реализирани първоначално, установи Йенс Турау в коментар за " ".

Най-напред нещо значимо: даже и в този момент, когато броят на новозаразените още веднъж пораства, Германия продължава да се оправя доста по-добре с рецесията, провокирана от ковид, в сравнение с доста други страни. Със сигурност по-добре от Франция, Испания или Италия, да не приказваме за Съединени американски щати.

Правилото за носене на маска се съблюдава от по-голямата част от популацията на Германия - точно това е и мярката, която сплотява най-силно обособените райони в напъните, полагани в битката против пандемията. И то изключително откогато хората осъзнаха, че маските още дълго време ще бъдат неотменна част от делника им - може би даже в продължение на години.

Оттам нататък обаче политиците се заплетоха във федерализъм, в голям брой объркващи и постоянно спорни правила.

Да вземем другия размер на санкциите в обособените федерални провинции за тези, които не носят маска. Това несъмнено се трансформира в тестване за политиците. Министър-председателят на Бранденбург с съображение запита какво ли би трябвало да си мисли някой, който пътува с влака през разнообразни провинции, респективно - през зони с друг размер на санкциите.

Сега в Германия бе въведена общовалидна минимална санкция от 50 евро. Но това решение няма да е прекомерно ползотворно, имайки поради обстоятелството, че в доста от провинциите санкциите са надалеч по-високи - в Берлин да вземем за пример те стигат до 500 евро. А нарушаването на всички места е едно и също.

Саксония-Анхалт пък напълно отхвърли да ползва мярката и не желае да постанова санкции, което е неясно.

Хаосът към момента е огромен
Объркващи са и разпоредбите за тези, които се завръщат от пътувания: първо беше наложено наложително гратис тестване на тези, които идват от рискови региони. Но по-късно породиха проблеми с тестванията, в Бавария стотици хора с позитивни резултати не бяха осведомени в продължение на дни.

Накрая виновните лица осъзнаха, че не е прекомерно свястно да се задоволяваш с направения в последните дни от ваканцията тест, щом инкубационният интервал е много по-дълъг. И ето, че в този момент се дава на заден ход: вкарва се наложителна петдневна карантина. И след нея тест. Прозрачността и яснотата обаче наподобяват иначе.

И в учебните заведения ситуацията е същото: ту се изисква непрекъснатото носене на маска, ту единствено в постройката, само че не и в часовете. В взаимозависимост от федералната провинция. Всичко това е мъчно търпимо.

Независимо от тематиката, провинциите постоянно са пазили ревниво пълномощията си. Политиците, ръководещи районните държавни управления, също желаят да бъдат избрани отново.

Затова и фрапантни стъпки за преодоляване на пандемията като тези в Бавария са мъчно използвани да вземем за пример в Мекленбург-Предна Померания, където съвсем няма инфектирани. Само че несигурността, произлизаща от другите противоречащи си правила, към този момент е обхванала цялата страна. И то от дълго време. Често е даже мъчно да се откри къде какво е годно сега.

Колкото по-дълго продължава пандемията, толкоз по-важни стават яснотата и единните стандарти. Федералното държавно управление и министър председателите на провинциите се схванаха, че до края на годината няма да се организират огромни мероприятия като всеобщи празненства, фестивали и концерти.

Относно карнавалните шествия и коледните празненства обаче ще се взимат решения на по-късен стадий. Саксония към този момент се тормозила за фамозния Коледен базар в Дрезден.

За хората става все по-трудно да съблюдават разпоредбите
В същото време хората все по-трудно се оправят с пандемичния делник. Строги правила изтезават хората в предприятията и в администрацията, доста чиновници към този момент от половин година работят у дома.

Ако пък човек се опита да посети някой собствен възрастен родственик в болничното заведение или пък да изиска издаването на нов документ за идентичност, въведените поради ковид правила постоянно се оказват непреодолима спънка. В същото време на открито нещата наподобяват иначе.

Добре, маските се носят, само че спазването на отдалеченост? Германците още веднъж провеждат огромни фамилни тържества, младежите си вършат купони в парковете, вместо в клубовете. Ножицата се разтваря все по-широко.

Светът завижда на Германия поради нейната здравна система и дейно работещата администрация. Най-голямото достижение на немските политици по време на тази пандемия дотук се състои в това, че съумяха да убедят преобладаващата част от популацията в нуждата от въвеждането на съвсем фрапантни ограничавания.

Това не трябва да се проиграва. В момента обаче, за жалост, се движим тъкмо в тази посока.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР